GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego

Nasza rekomendacja:
5.3 out of 6 stars (5,3 / 6)

Jedna z naszych czytelniczek w swoim komentarzu do wegańskich burgerów Sojasun zasugerowała nam przetestowanie GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego ze sklepu Aldi. Niestety w najbliższej okolicy nie mamy tego sklepu, ale postanowiliśmy stanąć na wysokości zadania i wyruszyć na poszukiwania 🙂 Okazało się, że 30 km od nas, na warszawskim Zaciszu jest Aldi, a w nim wspaniały wegański asortyment! Wegańskie burgery! Wegańskie kiełbaski! Wegański sznycel! Kupiliśmy wszystko 😉 Bo nie dość, że składy tych produktów są naprawdę dobre, to jeszcze są BIO, a ich cena nie jest zaporowa. Marzenie każdego weganina.

Jest to 7 wegański burger jaki testujemy na naszym blogu i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego jest (jak do tej pory) najlepszy. Wielu weganom brakuje jedzenia, które w swojej strukturze przypomina mięso. Wegańskie burgery od Bezmięsny Mięsny zajęłyby 2 miejsce. Ich smak jest wspaniały, ale brakuje im właśnie tej mięsnej, porowatej struktury, którą mają wegańskie burgery z Aldi. No i nie są bio.

GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego to produkt niemalże idealny gdy przyjdzie nam ochota na fast food. Oczywiście jak to fast food, nie jest to posiłek do codziennego spożywania, chociażby ze względu na sporą zawartość soli. Spożycie 2 burgerów daje nam 36% dziennego spożycia soli, a burgery jemy z dodatkami, które również sól zawierają.
Niemniej jednak, od czasu do czasu warto skusić się na GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego 🙂 Jest to wegański burger, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych burgerów. Myślę, że wegańskie burgery z Aldi jeszcze nie raz wylądują na naszych talerzach.
Polecamy inne produkty z serii GutBio.

Agnieszka
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka stonowana i przyjemna. Opakowanie kartonowe, zbiorcze zawiera dwa burgery  pakowne na plastikowej tacce z folią. Zachęca do kupienia.
Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor burgerów przypominający średnio wysmażony burger wołowy. Luźno ułożone w pudełku w odseparowanych boksach.
Konsystencja i tekstura Przed położeniem na grill
Zwarta. Twarda. Lekko wilgotna. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący brązowy.Po zdjęciu z grilla
Zwarta. Lekko porowata. Widoczne składniki – siekane białko sojowe i pszenne, przyprawy. Po naciśnięciu ugina się ale nie rozpada. Bardziej soczysty niż przed obróbką termiczną. Teksturą bardzo zbliżony do hamburgerów mięsnych.
Zapach Przed położeniem na grill
Wyraźny przecieru pomidorowego, papryki i przypraw.Po zdjęciu z grilla
Własny, specyficzny. Wyczuwalny zapach papryki i przypraw.Po zdjęciu z grilla
Własny, specyficzny. Wyczuwalny zapach papryki i przypraw
Smak Własny, specyficzny. Słonawy i lekko słodki. Wyczuwalny smak przecieru pomidorowego, przypraw i soi.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra. Dla tradycyjnych burgerów.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Kontrolowane rolnictwo ekologiczne
Przechowywanie Max. do +7°C. Po otwarci przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

6,99 zł za opakowanie – 39,94 zł za kg.

Producent: Tofu Life – Niemcy
Zakupiono: Dyskont Aldi

GutBio. Burger z białka pszennego i sojowego

6,99 zł za 175 g
8.6

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Woda
  • Białko pszenne 19%
  • Płatki owsiane
  • Cebula
  • Olej słonecznikowy
  • Siekane białko sojowe 7%
  • Sos sojowy (woda, ziarna soi, pszenica, sól)
  • przecier pomidorowy, tofu (woda, ziarna soi 2%)
  • Cukier trzcinowy drożdże, sól morska, pieprz czarny, przyprawy
  • *Składniki z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego (z wyjątkiem soli morskiej i wody)

Wartości odżywcze

  • Energia: 290 kcal
  • Tłuszcz 16,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g)
  • Węglowodany 12,0 g (cukry 4,0 g)
  • Białko 22,0 g
  • Sól 1,3 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

  1. Są bardzo dobre z ogórkiem konserwowym, sałatą, pomidorem i cebulą. Jak prawdziwy hamburger 🙂

Skomentuj Marcelina Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *