Go Vege. Vege Burger roślinny a la drobiowy

blog wegański i burger z biedronki

Nasza rekomendacja:
3.4 out of 6 stars (3,4 / 6)

Sezon grillowy trwa, więc…
Go Vege to marka własna Biedronki, do której zaglądamy rzadko i zazwyczaj wtedy, gdy docierają do nas informacje o pojawiających się nowych produktach wegańskich, to kiełbaski, które testowaliśmy były całkiem dobre. Mamy na myśli Kiełbaski wegańskie i Kiełbaski wegańskie z curry. Dlatego z ciekawością kupiliśmy Vege Burgery, których znalezienie w regałach chłodniczych nie jest łatwe.

Pierwsze skojarzenie po przekrojeniu burgera: Take it Veggie. Vege Burger z Kauflandu. Ale w zasadzie na tym koniec skojarzeń. Przyzwyczailiśmy się już, że celem większości producentów tego typu wyrobów jest stworzenie alternatywy dla produktów mięsnych. Tym razem jest podobnie, Producent wręcz informuje nas, że na tym mu właśnie zależy umieszczając na opakowaniu informacje: „0% mięsa/de canre”. „De carne”? Tak. To znaczy, że albo burger jest produkowany w Portugalii lub jest przeznaczony także na rynek portugalski, albo jest to próba podkreślenia, że właścicielem Biedronki jest firma portugalska. Nazwa a la drobiowy brzmi trochę “po polskiemu”, a nie po polsku. Po portugalsku “sabor de aves” znaczy tylko co “aromat drobiowy”. I taka nazwa ma większy sens. Jeżeli zatem Vege Burger ma pełnić rolę zamiennika burgera mięsnego, to może nim być z wyglądu. Poza tym, naszym oczywiście zdaniem, raczej nie przypomina swojego mięsnego pierwowzoru – ani pod względem smaku, ani zapachu, ani konsystencji. Jest raczej słabą podróbką. Ale do rzeczy.

Podczas wyjmowania burgerów z opakowania wyczuliśmy zapach przetworzonej cebuli, której zresztą w składzie nie znajdziecie, ale możliwe, że jest ona składnikiem tajemniczo brzmiącego „ekstrakty przypraw”. Wiemy z lektury komentarzy pod naszymi testami, że są zwolennicy tego specyficznego aromatu. My nie jesteśmy. Aromat cebuli utrzymuje się przez jakiś czas podczas podsmażania i grillowania.

Go Vege Vege burger ba blogu wegańskim

Po obróbce na dwa sposoby (patelnia i grill) otrzymuje się dwa bardzo podobne wersje tego samego burgera. Różnią się one od siebie nieco smakowitością, ale różnice nie są duże. Różnią się także nieco teksturą – te na patelni są nieco bardziej soczyste, ale znów różnica nie jest duża. Największą różnicę dostrzeżemy w wyglądzie – z patelni są przyrumienione i mają na wierzchu twardą skórkę.

Burgery są raczej suche, dosyć twarde, słone i nieco słodkie. Ich specyficzna smakowitość sprawia, że można mieć wrażenie, iż do wyeksponowania jest mało charakterystycznego i trudnego do opisania smaku, dodano przyprawy do zup. I całkiem możliwe, że właśnie przez ten zabieg burgery bardzo „wciągają”: chce się jeść ich więcej i więcej…W sumie to dobrze, że są na bazie białka i tłuszczu roślinnego, przez co można je jeść bez większej szkody dla organizmu. To ostatnie zdanie nie dotyczy osób, które omijają szerokim łukiem produkty zawierające w składzie takie składniki jak metyloceluloza i skrobia kukurydziana modyfikowana.

wegański blog testuje burgera wegańskiego z biedronki

W zasadzie w żadnej formie podgrzania Vege Burgery nie przypadły nam do gustu. Dlatego nie jest to produkt, który można jeść bez dodatków, jak choćby Roślinny burger Dobrej Kalorii, czy burgery Mlecznych Braci i Cultured Foods. Vege Burgery to zdecydowanie produkty wymagające dodatków: bułka, warzywa, sosy. W takim „towarzystwie” sprawdzą się najlepiej. Jednak powstaje pytanie: czy warto, skoro za zbliżoną kwotę możemy kupić:

Odpowiedź i decyzję pozostawiamy Wam, drodzy czytelnicy. Jeszcze jedna uwaga, która ma naszym zdaniem ważny wpływ na ostateczną rekomendację burgera. Otóż długo po jego zjedzeniu czuliśmy, że go zjedliśmy. Niestety nie było to przyjemne, ponieważ odbijanie przetworzoną cebula nie należy do tych doznań, które najbardziej sobie cenimy – delikatnie rzecz ujmując 😉Ten fakt ma także wpływ na ostateczną rekomendację burgerów.

Ponieważ w przypadku produktów, które budzą kontrowersje i  nie spełniają oczekiwań, które spełniać powinny testujemy je ponownie. Tak samo było i w tym przypadku. Kupiliśmy burgery raz jeszcze. Niestety wszystkie wady i zalety potwierdziły się.

 

Arek i Agnieszka
Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierowa nakładką. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką, czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor burgerów beżowy. Dwa burgery ułożone w pudełku.
Konsystencja i tekstura Przed usmażeniem.

Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca.

Po usmażeniu.

Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca i powracająca do poprzedniego kształtu. Jednolita. Dość twarda. Teksturą zbliżone do siekanych sznycli drobiowych.

Zapach Przed usmażeniem.

Zapach swoisty z dominującym aromatem przetworzonej cebuli i przyprawy do zup.

Po usmażeniu.

Zapach swoisty z dominującym aromatem przetworzonej cebuli i przyprawy do zup.

Smak Własny, specyficzny i zdecydowany z dominującym smakiem przetworzonej cebuli i przyprawy do zup. Wyczuwalny delikatnie smak czarnego pieprzu. Słodkawy i słony
Alternatywa dla produktów niewegańskich Średnia dla burgerów drobiowych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia kukurydziana modyfikowana
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, soja, seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan. Bez dodatków konserwujących, może zawierać: gorczycę i sezam
Przechowywanie Od +1°C do +7°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
6,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg.

Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Zakupiono: Biedronka

Kod: 5901473000922

Go Vege. Burger roślinny a la drobiowy

7,99 zł - 200 g
6.7

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

5.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

6.0/10

Skład

  • Woda
  • Teksturowane białko sojowe 9,9%
  • Teksturowane białko roślinne 9,8% (izolowane białko sojowe, gluten pszenny, skrobia pszenna)
  • Olej rzepakowy
  • Izolowane białko sojowe 3,6%
  • Aromaty
  • gluten pszenny 1,7%
  • Emulgator: metyloceluloza
  • Przyprawy, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana
  • Ekstrakty przypraw, ocet w proszku

Wartości odżywcze

  • Energia: 199 kcal
  • Tłuszcz: 9,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g)
  • Węglowodany: 7,0 g (cukry 1,6 g)
  • Błonnik: 2,0 g
  • Białko: 21 g
  • Sól: 2,3 g

Inne wegańskie produkty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.