Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Pełna nazwa tego produktu to: “Vege Burger z kaszy jęczmiennej i papryki z karmelizowaną czerwoną cebulą, z malinami, chutney z ananasa, violxfe produkt na bazie oleju kokosowego oraz z saszetką sosu BBQ”🤔 To nazwa czy skład?😂 To oczywiście żart, ale faktem jest, że są na rynku podobne produkty, w których znajduje się mniej składników niż w nazwie testowanego dzisiaj burgera. Ale jak przystało na długą nazwę skład też do krótkich nie należy.
Zaryzykujemy twierdzenie, że jest to produkt, który zawiera najwięcej składników ze wszystkich jakie przetestowaliśmy w ciągu niemal czterech lat. O ile udało nam się dobrze policzyć jest ich 45. Kto by pomyślał, że aż tylu składników potrzeba, aby wyprodukować burger z bułką i sosem BBQ. Nie ma co ukrywać, o czym pisaliśmy wiele razy, zdecydowanie preferujemy, podobnie jak większość naszych czytelników, produkty prostsze w składzie. Z drugiej jednak strony w tym przypadku mamy do czynienia z trzema produktami w jednym: burgerem roślinnym, bułką i sosem. Dlatego porównywanie składu choćby np. do Mniam Burgera Klasycznego Roślinnych Braci mija się z celem, bo Mniam Burger, to tylko burger. Dodanie do niego bułki i sosu sprawi, że siłą rzeczy będziemy mieli na talerzu niezłe „składowisko”
Zatem, podsumowując, skład nie jest najmocniejszą stroną produktu, ale nie ma tragedii😉
Pozostałe kwestie, jak smak, zapach, konsystencja czy nawet cena są na dobrym poziomie. Z jednym zastrzeżeniem, ale o tym za chwilę. Zapach i smak są wyraźnie roślinne, ale dzięki obecności kilku dodatków, między innymi dymu wędzarniczego, można wyczuć jego nieco „mięsny” smak i zapach.
Burgera podgrzaliśmy w piekarniku, przez co bułka stała się z dołu i z góry twardawa i chrupiąca, a w środku miękka. Zapewne w kuchence mikrofalowej jej konsystencja byłaby inna. To kolejny test, który sprawi, że zastanawiamy się poważnie nad zakupem kuchenki mikrofalowej. Na rynku pojawia się co raz więcej gotowych dań wegańskich, które testujemy, a większość z nich to produkty do podgrzania w mikrofalówce. Trudno jest wydawać opinię na temat gotowego dania, które przeznaczone jest do podgrzania w mikrofalówce podgrzewając je alternatywnie w piekarniku. Doskonałym przykładem może być choćby Wegger z Żabki, który charakteryzuje się inną smakowitością, po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej, a inną po podgrzaniu w piekarniku.
Mimo wyraźnie widocznej dużej ilości kaszy jeczmiennej w burgerze wyczujemy w zasadzie wszystkie składniki, z wyjątkiem sera. Trochę nas to rozśmieszyło, ponieważ na etykiecie jest nadrukowane wyraźne logo Violife oraz zamieszczona informacja, że produkt powstał we współpracy z firmą Violife. Jedząc burgera wyczujemy zarówno kaszę, paprykę i koncentrat pomidorowy, jak i karmelizowaną cebulę, chutney z ananasa i płatki owsiane. Jednak naszym zdaniem burger jest za słodki. Rzut okiem na skład może uzasadniać to odczucie. Pomijając maliny, ananasa, przecier śliwkowy i pomidorowy (niektóre bywają słodkie), cukier pojawia się w składzie cztery razy i występuje zarówno w samym burgerze, jak i w bułce. Dodatek sosu BBQ, mimo że cukier w jego składzie jest ważnym składnikiem, osłabia ogólny odbiór słodkości całego produktu. Jeżeli ktoś nie przepada za słodkimi burgerami, to dodatek sosu ratuje smak całości. Sos można również zastąpić jakąś ostrzejszą musztardą, która też osłabi słodkość. Jednak dodawany osobno w saszetce (dobry pomysł) sos BBQ wydaje się najlepszych rozwiązaniem.
Burger nie jest niestety zbyt dobrze zespolony przez co rozpada się na kawałki i wypada z bułki. Obok zbyt słodkiego smaku jest to jego druga największa wada. Być może osoby jedzące fast food na co dzień nie będą miały z tym problemu, ponieważ mają wprawę w sprawnym chwytaniu i zgrabnym pałaszowaniu burgera. A ponieważ ufamy, że takie jednak nie istnieją dla większości z nas utrzymanie wielkiej buły w ryzach będzie niełatwym zadaniem.
W pewnym momencie wpadliśmy na pomysł, aby dodać do burgera ogórek kiszony. I okazało się, że całość z jego dodatkiem smakowała rewelacyjnie. Ale własne dodatki to już inna bajka. Nie możemy oceniać produktu po dodaniu do niego własnych dodatków.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z naklejonymi etykietami z obu stron. Grafika estetyczna z “okienkiem” przez które widać burgera. Etykieta czytelna. |
Wygląd ogólny | Kolor brązowy. Wygląd typowy dla burgerów roślinnych. |
Konsystencja i tekstura | Po podgrzaniu w piekarniku
Zwarta, soczysta i odpowiednio twarda. |
Zapach | Po podgrzaniu w piekarniku
Zbożowy i złożony z wyczuwalnymi poszczególnymi składnikami. Przypomina burger. Wyczuwalna kasza jęczmienna, papryka, koncentrat pomidorowy, prażona cebulka i maliny. |
Smak | Po podgrzaniu w piekarniku
Zdecydowanie słodki, z wyczuwalnym smakiem kaszy jęczmiennej, papryki i większości składników. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dostateczna dla burgerów mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Kasz jęczmienna, płatki owsiane, sezam, mąką pszenna, soja, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać jaja, mleko, seler. Źródło błonnika, 100% roślinny, bez dodatku substancji konserwujących, bez dodatku wzmacniacza smaku,. |
Przechowywanie | W temp. +0°C – +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
Cena: 7,99 zł za szt – 26,63 zł za kg.
Producent: Virtu Production Sp. z o.o,.
Dostępne: Netto, Kaufland
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Food House. Vege Burger z kaszy jęczmiennej i papryki
7,99 zł - 300 gSkład
- Burger z kaszy jęczmiennej papryki 33,3 % (woda, kasza jęczmienna, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, mąka ziemniaczana, płatki owsiane oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy), błonnik pszenny, płatki owsiane pełnoziarniste, siemię lniane, zioła, nasiona słonecznika, sól, przyprawy)
- Bułka pszenna z sezamem 32 %, mąka pszenna, woda, cukier, nasiona sezamu, olej rzepakowy, drożdże, sól, mąka żytnia, polepszacz: kwas askorbinowy), karmelizowana czerwona cebula z malinami 14,1 % (czerwona cebula 13 %, maliny, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, chutney z ananasa 8,3 % (ananas 9%, cukier, skrobia modyfikowana, chili, ocet jabłkowy, regulator kwasowości: kwas askorbinowy)
- Violife produkt na bazie oleju kokosowego 6,7 % (woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, skrobia, sól morska, aromat, ekstrakt z oliwek, barwniki; ekstrakt papryki, karoteny
- Sos BBQ 5 % (woda, cukier, przecier śliwkowy, sos sojowy (nasiona soi, woda, mąka pszenna, sól), koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, skrobia, ekstrakt słodowy jęczmienny, koncentrat soku cytrynowego, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego, gorczyca, sól). Może zawierać jaja, mleko, seler. Pakowany w atmosferze ochronnej.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 240 kcal
- Tłuszcz: 8,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13,0 g łuszcze: 4,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,8 g)
- Węglowodany: 34,0 g (w tym cukry: 9,6 g)
- Białko: 5,5 g
- Sól: 1,35 g