Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Dega to producent znanych i lubianych sałatek, których dużą zaletą jest to, że można je zjeść “na raz”. Prawie cały asortyment firmy Dega jest kierowany do osób nie będących weganami. Być może producent dostrzegł wciąż rosnący segment klientów i wypuścił na rynek trzy pasty warzywne:
- Pastę warzywną z grillowaną papryką
- Pastę warzywną z buraczkami i czerwoną fasolą
- Pastę warzywną z dynią i pestkami dyni
Miliśmy juz okazję testować na naszym wegańskim blogu produkty firmy Dega: wysoko ocenioną sałatkę wegetariańską z ciecierzycą oraz przyzwoity hummus. Dlatego z zainteresowaniem przystąpiliśmy do pierwszego testu.
Już sama nazwa “z grillowaną papryką” budzi zainteresowanie i dużo obiecuje. Chociaż po otwarciu plastikowego pojemniczka można wyczuć zapach typowy dla grillowanej papryki, to już “gumowata”, klejąca konsystencja nie zachęca do konsumpcji (zdjęcie poniżej).
Na szczęście smak wynagradza niemiłe doznania przy rozsmarowywaniu pasty na pieczywie. Smak jest taki jakiego sie spodziewaliśmy i jaki powinien być. Pasta ma smak grillowanej papryki, delikatnie muśniętej dymem wędzarniczym. Jest pikantna, o czym producent niestety nie wspomina na opakowaniu. Nie jest to taka ostrość, jaką spotykamy np. w kiełbaskach Mexican Chipotle lub Paście meksykańskiej firmy Lunter. Ostrość jest dosyć przyjemna i dzięki niej to, co spożywamy nie jest mdłe.
Gdyby pasta była puszysta, to w zasadzie nie można byłoby mieć do niej większych zastrzeżeń. Jak do tej pory to pod względem smakowitości jest to najlepszy wegański produkt firmy Dega jaki testowaliśmy.
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka ograniczona, ale przyjemna i czytelna. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor pomarańczowy. Zachęcający do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Nietypowa dla pasty. Ciągnąca i klejąca i wilgotna. Łatwo się rozsmarowuje. Widoczne drobne kawałki składników. |
Zapach | Zapach grillowanej papryki. Wyczuwalny zapach dymu wędzarniczego. |
Smak | Zrównoważony i pikantny. Dominuje papryka grillowana. Można wyczuć dym wędzarniczy i nieznacznie czosnek (brak w składzie!). |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: ryby, seler, mleko, orzechy laskowe, pszenicę, nasiona sezamu |
Przechowywanie | Od 0°C do +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.
Producent: Dega SA
Zakupiono: Lidl
Dega. Pasta warzywna z grillowaną papryką
2,99 zł - 100 gSkład
- Marchew
- Papryka czerwona
- Olej rzepakowy
- Koncentrat pomidorowy
- Błonnik ze skórek owoców cytrusowych
- Cukier, glukoza
- Sól, przyprawy
- Kwas cytrynowy
- Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
- Aromat (w tym aromat dymu wędzarniczego)
Wartości odżywcze
- Energia: 199 kcal
- Tłuszcz: 17 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
- Węglowodany: 7,1 g (cukry 4,7 g)
- Białko 1,4 g
- Sól 1,2 g
Jeden komentarz