Nasza rekomendacja:
(3,7 / 6)
Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni była testowana przez nas jako ostatnia. Zawartość wzmacniacza smaku w postaci glutaminianu monosodowego nie bardzo zachęca do testów, bowiem plasuje w “lidze” osławionych “zupek chińskich”. Jednak całkiem możliwe, że z tą pastą będzie tak samo jak z “zupkami” – wszyscy je krytykują i deklarują niechęć do glutaminianu, a tymczasem półki sklepowe uginają się pod nimi i ich producenci mają się całkiem dobrze 😉 Oboje nie należymy w fanatyków czegokolwiek, w tym także zdrowego żywienia. Dlatego naszym zdaniem zjedzenie pasty z odrobiną glutaminianu lub substancji konserwującej mniej zaszkodzi naszemu zdrowiu niż dym z komina palącego węglem sąsiada lub wędzone wędliny w (równie nieobojętnym dal zdrowia) dymie wędzarniczym. Jednak wiemy, że ten blog czytają także osoby, które wyrażają zgoła inne poglądy: skoro musimy oddychać zanieczyszczonym powietrzem, to chociaż odżywiajmy się możliwe jak najlepiej. No cóż quot homines, tot sententiae.
Po otwarciu pasta z dynią i z dynią 😉 pachnie dziwnie… Dziwnie nie znaczy brzydko lub niewłaściwie. Można w niej wyczuć delikatnie zapach dyni, ale jest w niej też coś intrygującego…W nas wzbudził skojarzenia z piernikiem. W smaku słodka, korzenna i lekko “szczypiąca” w język również może przywodzić skojarzenia z piernikiem. Można wyczuć dynię i marchewkę. Nie wiemy jakich przypraw dodał producent (zapewne to tajemnica, więc nawet nie pytaliśmy), ale naszym zdaniem za tę specyficzną smakowitość produktu mogą opowiadać między innymi kardamon i pieprz. Podczas spożywania kawałeczki pestek dyni przyjemnie chrupią w ustach. Pasta jest nieco “gumowata”i klejąca, chociaż nie tak bardzo, jak pasta z grillowaną papryką. Ogólny odbiór pasty jest jak najbardziej pozytywny.
I jak ocenić produkt, który jest całościowo dobry, a w jego składzie znajduje się wzmacniacz smaku? Musimy się zdecydować 😉 Dlatego postąpimy tak jak zawsze. Naszym zdaniem bez glutaminianu mogłoby się obyć. Wystarczyłoby dodać kozieradki i lubczyku. Dlatego nasza ocena to 3,7. Jeżeli uważacie, że glutaminian dyskwalifikuje ten produkt to możecie obniżyć ocenę aż do zera. Jeżeli jednak uważacie, że jego obecność nie ma w ogóle znaczenia możecie dodać jedną gwiazdkę 😉 Smacznego!
Ranking powstały po przetestowaniu trzech past warzywnych firmy Dega:
- Pasta warzywna z grillowaną papryką: 4,9 – Test
- Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą: 3,8 – Test
- Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni: 3,7
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka ograniczona, ale przyjemna i czytelna. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor typowy dla potraw z dyni. Zachęcający do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Lekko ciągnąca i klejąca. Łatwo się rozsmarowuje. Wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników, głównie pestek dyni. |
Zapach | Zapach dyni, marchewki i specyficzny aromat mieszanki przypraw (kardamon, pieprz?) |
Smak | Zrównoważony, słodki i lekko kwaskowaty. Wyczuwalny specyficzny aromat mieszanki przypraw (kardamon, pieprz?) |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: ryby, seler, mleko, orzechy laskowe, pszenicę, nasiona sezamu |
Przechowywanie | Od 0°C do +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.
Producent: Dega SA
Zakupiono: Lidl
Dega. Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni
2,99 zł - 100 gSkład
- Dynia 41%
- Marchew 37%
- Olej rzepakowy
- Cukier
- Błonnik ze skórek owoców cytrusowych
- Pestki dyni 3,8%
- Przyprawy (zawierają gorczycę), sól, ocet spirytusowy
- Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
- Kwas cytrynowy
- Wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy
Wartości odżywcze
- Energia: 178 kcal
- Tłuszcz: 14 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g)
- Węglowodany 8,2 g (cukry 5,8 g)
- Białko 1,9 g
- Sól 1,4 g
3 komentarze
Super, że pasta nie posiada konserwantów 🙂
Mnie osobiście ta pasta niestety w ogóle nie smakowała, nie byłam w stanie jej zjeść. Zbyt bardzo pachnie właśnie piernikiem. Nie jest ani na słodko ani na słono, w zasadzie mi ciężko było ją z czymkolwiek skomponować, z niczym mi nie smakowała 🙁
Pozdrawiam.