Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Cremajo to marka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Zaś Cremajo chilli to produkt, na który czekaliśmy od chwili testu Cremajo curry, które bardzo przypadło nam do gustu. Czy warto było czekać? 😀
Wygląd, konsystencja i smakowitość Cremajo chilli stoją na najwyższym poziomie. Sos może służyć jako “smarowidło” na pieczywie stanowiąc bardzo dobrą bazę do wszelkich wegańskich kanapek. Może także być użyty jako dip do chipsów, sos do burgerów, frytek itp. Znakomicie dobrane składniki, świetna konsystencja i smakowitość sprawiają, że do złudzenia przypomina klasyczny majonez lub sos majonezowy. Testowane sosy występują w dwóch wersjach:
- Cremajo chilli
- Cremajo chilli hot.
Czym się różnią? Przede wszystkim, jak sama nazwa zresztą wskazuje, ostrością. Hot jest wyraźnie bardziej ostry od tego, który hot nie jest. Ale niech to “hot” Cię nie zmyli. Szczególnie jeżeli należysz do tych osób, które lubią bardzo pikantne potrawy.
Gdybyśmy pokusili się o określenie poziomu ostrości (pikantności) obu Cremajo używając skali 0-10, gdzie 0 to łagodny, a 10 ultra pikantny, to wg nas można byłoby owa produkty sklasyfikować tak:
- Cremajo chili – 2
- Cremajo chili hot – 6
Jeżeli zatem lubisz rzeczy pikantne i jalapeño zjadasz na śniadanie, to żaden z tych sosów Cię raczej nie zadowoli. Jeżeli jednak wolisz produkty niepikantne, ale delikatne “podłaskotanie” kubków smakowych jest czasami wskazane, to wybierz wersję łagodną, tę bez dopisku “hot”. Gdybyśmy mieli wpływ na produkt to zdecydowanie doradzalibyśmy producentowi zwiększenie pikantności obu wersji o co najmniej 1, a być może nawet 2 punty w opisanej wyżej skali 0-10. Obecnie bowiem obie wersje mogą rozczarować część konsumentów tym, że są zbyt łagodne. Ci, którzy lubią potrawy łagodnie pikantne (tzw. mild) będą rozczarowani bardzo małą ostrością wersji łagodnej i zbyt dużą ostrością wersji pikantnej (hot). Zaś ci, którzy preferują potrawy bardzo pikantne mogą rozczarować się wersją z dopiskiem “hot”, która może być dla nich zaledwie “mild”.
Na temat składu sosów marki Cremajo pisaliśmy wcześniej w teści wspomnianego sosu curry. Skład sosu chilli jest bardzo zbliżony. Jeżeli zatem należysz do purystów żywieniowych i nie tolerujesz obecności substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy itp., to lepszym rozwiązaniem będzie jednak przyrządzanie tego typu sosów samemu. Jeżeli jednak wiesz, że szkodliwy wpływ tych substancji na zdrowie osób odżywiających się produktami roślinnymi jest marginalny, to raz na jakiś czas zdecydowanie warto je mieć w spiżarni na wypadek niezapowiedzianej wizyty znajomych.
Uwaga: Nasza rekomendacja kierowana jest do tej drugiej grupy konsumentów.
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze sosu z czarnymi napisami i bordowym akcentem kolorystycznym. Grafika jest prosta, czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor cielisty i brzoskwiniowy (wersja hot) z widocznymi drobnymi kawałkami składników (głównie czerwona papryka i pestki papryki). W wersji hot wyraźnie więcej papryki. |
Konsystencja i tekstura | Typowa lekka emulsja i gęsta emulsja (wersja hot). Nie rozwarstwia się. |
Zapach | Zapach intensywny, typowy dla majonezowego sosu z wyczuwalnym zapachem octu. W wersji hot zapach octu mniej wyczuwalny, na korzyść zapachu papryki chilli, który staje się bardziej intensywny. |
Smak | Lekko kwaśny. Typowy dla majonezowego sosu z chilli. Wyczuwalny smak chilli. Łagodnie pikantny. W wersji hot wyraźnie bardziej pikantny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla sosów majonezowych |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma ksantanowa, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca, bez glutenu |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,20 zł za opakowanie – 30,37 zł za kg.
Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o.
Cremajo Chilli i Chilli hot
8,20 zł - 270 gSkład
- Woda
- Olej roślinny rzepakowy
- Musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól),
- Cukier
- Ocet spirytusowy
- Pasta chilli ok. 7,5% (świeża ostra papryka, ostra papryka suszona, czosnek suszony, olej roślinny rzepakowy, przecier pomidorowy, ocet winny jabłkowy, sól himalajska, cukier)
- Skrobia modyfikowana
- Substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar
- Sól
- Przeciwutleniacz: e385, barwnik: karoteny
Wartości odżywcze
- Energia: 357 kcal
- Tłuszcz 34 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,3 g
- Węglowodany 12 g w tym cukry 4,7 g
- Białko 0,4 g
- Sól 1,6 g
3 komentarze
Super to wygląda 🙂
Dla mnie ostrosc jest idealna