Bezmięsny Mięsny. Wiejska

Nasza rekomendacja:
4.5 out of 6 stars (4,5 / 6)

Wiejska to drugi testowany przez nas produkt marki Bezmięsny Mięsny.

Testowaliśmy ją w dwóch odsłonach (wersjach):

  • Na surowo
  • Podsmażoną na patelni

Obie wersje nie różnią się między sobą zbyt istotnie.

Wiejska jest twarda, mało soczysta, nieco gumowata. Jej zapach przypomina wyroby z mąki sojowej lub ziarna sojowego. Jest dobrze (czytaj mocno) przyprawiona. Jej smak jest lekko kwaskowaty i słonawy. Wyczuwalny smak umami upodabnia ją do smaku wyrobów wędliniarskich. Szczególnie po podsmażeniu Wiejskiej na patelni. Można z łatwością wyczuć jałowiec, kolendrę i inne przyprawy. Smak tradycyjnej kiełbasy (zarówno na surowo, jak i po podgrzaniu daje o sobie znać dopiero pod koniec. I tutaj trzeba przyznać, że producent trafił ze smakiem niemal idealnie. Brawo! Szkoda tylko, że pojawia się on na końcu i szybko zanika.

Czy zatem Wiejska to udany substytut prawdziwej kiełbasy wiejskiej? Odpowiedź na to pytanie znów nie jest łatwa. Bo do jakiej wiejskiej mamy ją porównywać? Producenci nadają nazwę Wiejska kiełbasom, które znacznie się różnią od siebie zarówno składem i jak i smakowitością. Dlatego też trzeba byłoby porównywać naszą Wiejską do konkretnej kiełbasy. Jednakże trzeba sobie postawić kolejne pytanie, czy takie porównanie ma w ogóle jakiś sens? Wiejska pod pewnymi względami jest podobna do tradycyjnej kiełbasy, ale na pewno ani nią nie jest, ani nie może być jest stuprocentowym substytutem.

Nie sądzę, aby można było ze składników roślinnych otrzymać coś, co będzie pod względem sensorycznym tradycyjną wędliną. Niezależnie od tego, czy mówimy o wiejskiej, krakowskiej, żywieckiej, mortadeli itp. Można jednak otrzymać produkt roślinny inspirowany tradycyjną wędliną. Jeśli z takiej perspektywy spojrzymy na testowany dzisiaj produkt to jest on udany 🙂

Na pewno warto podawać Wiejską na chlebie, posmarowanym musztardą, ketchupem lub chrzanem. Z dodatkiem pomidora lub ogórka. W ten bowiem sposób najczęściej spożywa się tradycyjne wędliny.  Podana właśnie w ten sposób staje się bardzo zbliżona od tradycyjnej kiełbasy. Ale podkreślam raz jeszcze – nie zastępuje jej.

Nie sposób też nie wspomnieć o cenie. Sześćdziesiąt złotych za kilogram czyni produkt bardzo drogim. Jest przez to ponad dwukrotnie droższy od tradycyjnych kiełbas wiejskich. Cieszy mnie jednak to, że mimo tej ceny wiele osób kupuje produkty marki Bezmięsny Mięsny. O czym świadczy to, że chcąc złożyć zamówienie na święta natknęliśmy się na informację, że produkt jest niedostępny. Dopiero parę dni później pojawiły się Pakiety Wielkanocne 🙂

Podsumowując. Mamy do czynienia z bardzo dobrym wyrobem. Wiejska nie dorównuje testowanemu wcześniej boczkowi, który jest produktem wyjątkowym, ale jest na pewno warto jej spróbować.

Arek.

Dziękujemy właścicielom marki Bezmięsny Mięsny za udostępnienie produktu do testów.

Wegański blog Vegetest.pl

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta monochromatyczna, oszczędna w przekazie. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor sieny. Zauważalne kawałki składników. Produkt w kształcie walca opakowany w ściśle przylegającą osłonkę foliową
Konsystencja i tekstura Zwarta, twarda, z dużym oporem uginające się po naciskiem palca. Nie rozpada się. Pogryzione rozpadają się na kawałki. Sprężyste, ale mało soczyste. Wymaga długiego przeżuwania. Lekko gumowate.
Zapach Zapach zbliżony do wyrobów z ziarna sojowego. Wyczuwalne przyprawy, głównie jałowiec i kolendra. W trakcie podsmażania delikatny zapach tradycyjnej kiełbasy mięsnej.
Smak Lekko kwaśny, słodkawy i słony. Złożony, zbliżony do wyrobów mięsnych. Mączny. Wyczuwalne przyprawy głównie jałowiec, kolendra, cząber i tymianek.

Po podgrzaniu na patelni przyprawy stają się bardziej wyraźne.

Na koniec pojawia się wyraźny smak tradycyjnej kiełbasy

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak, Dostateczna dla tradycyjnych kiełbas.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, gluten
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu

Przechowywanie Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

15,00 zł za opakowanie – 64,00 zł za kg.

Producent: BVTCHER Sp. z o.o.

Bezmięsny Mięsny. Wiejska

15,00 zł – 250 g
7.9

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Białko pszenne
  • Woda
  • Tofu naturalne (składniki: woda, ziarno soi)
  • Olej rzepakowy
  • Sos sojowy (ziarno soi, woda, mąka pszenna, sól)
  • Mąka sojowa
  • Płatki drożdżowe nieaktywne
  • Mąka ziemniaczana
  • Przyprawy
  • Sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 251 kcal
  • Tłuszcz 9,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
  • Węglowodany 7,5 (cukry 4,7 g)
  • Błonnik 4,4 g
  • Białko 30,9 g
  • Sól 1,75 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *