Eleplant. Tłuszcz roślinny

Eleplant Kruszwica Vegan mix

Nasza rekomendacja:
4.5 out of 6 stars (4,5 / 6)

W ostatnich latach na rynek trafiają nowe produkty będące alternatywami nie tylko dla masła, ale nawet dla margaryny. Jak można bowiem wyczytać w ich składach (także opisywane dzisiaj tłuszczu Eleplant trudno jest je nazwać margarynami. Tłuszcze roślinne do smarowania, smażenia i gotowania są dostępne na rynku od wielu dekad, jednak te, które pojawiają się ostatnio to mieszanki najlepszych tłuszczów (jeśli w ogóle tłuszcze można tak kwalifikować) poddawanych procesowi emulacji i fortyfikacji. Najlepszym tego przykładam jest naszym zdaniem znakomity Vegan Mix, którego używamy w naszej kuchni od niemal dwóch lat.

Wegański mix

Kupując Eleplant byłem przekonany, że otrzymuję produkt o zbliżonych właściwościach. Tym bardziej, że w składzie można znaleźć napój owsiany, co sprawia, że nie jest to li tylko mieszkanka tłuszczy roślinnych. Jednak właśnie ten dodatek wpływa na to, że na pewno nie można tego tłuszczu nazwać neutralnym. Na jednym z portali można przeczytać: „Eleplant oferuje wyjątkowo unikalny smak, który nie tylko wzbogaci, lecz także podkreśli smak Twojego dania. Po prostu maślany smak, bez masła”. Albo słoń nadepnął mi na język, albo ten produkt nie jest taki jak go opisano. Faktycznie oferuje unikalny smak, ale taki którego raczej się nie spodziewamy po tłuszczu roślinnym. Można bowiem wyczuć (chyba trochę zbyt wyraźnie) owsiany smak i zapach. Zapach nie jest maślany, a raczej budzi skojarzania zarówno z masłem jak i z margaryną. Taki trochę kameleon 😉 W smaku jest lekko słony i przywodzi wspomnienia z czasów, gdy na polskie stoły trafiało solone masło. Trafiało, ale ostatecznie się nie przyjęło. A szkoda. Eleplant dobrze sprawdza się jednak jako tzw. smarowidło na pieczywo, które podkreśla smak kanapek z pomidorem, rzodkiewką lub ogórkiem. Jednak przygotowanie takiego wykwintnego dania trzeba wcześniej zaplanować, bowiem Eleplant po wyjęciu z lodówki jest twardy. Nie tak twardy jak masło, ale twardszy od większości margaryn, a szczególnie wspomnianego Vegan Mix.

Eleplant to produkt na pewno oryginalny, ale przy tym specyficzny i zapewne będzie miał tylu zwolenników co przeciwników. Na pewno broni się zbliżoną do masła ceną. Dla wielu osób, które masła nie jedzą, nie z wyboru w trosce o środowisko i dobrostan zwierząt, ale ze względu na problemy z nietolerancją laktozy, może być godnym uwagi rozwiązaniem.

My pozostajemy przez Vegan Mix,

 Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany w opakowanie foliowe. Przyjemna, nieco ograniczona kolorystycznie, ale oryginalna i zachęcająca do zakupu etykieta.
Wygląd Kostka. Kolor kremowy Powierzchnia matowa.
Konsystencja i tekstura Twarda i dobrze zemulgowana – właściwa (po wyjęciu w lodówki) trudno rozsmarowująca się. Po krótkim ociepleniu miękka pozostaje dość twarda i trudno rozsmarowująca się
Zapach Świeży. Wyczuwalny zapach masła solonego i margaryny na zmianę. Wyczuwalny owies.
Smak Świeży, lekko margarynowy z nutą maślaną. Szybko rozpuszcza się w ustach pozostawia cienki film na wargach. Wyczuwany smak roślinny – owsiany.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dość dobra dla masła solonego i margaryny.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. owies
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan do smarowania, smażenia, gotowania
Przechowywanie W temp. +4°C –  +10°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni

5,49 zł za opakowanie – 27,45 zł za kg.

Producent: Bunge Polska Sp. z o.o.

Do nabycia: Netto, Lidl

Kod:

Eleplant. Tłuszcz roślinny

5,49 zł - 200 9
8

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

7.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Oleje i tłuszcze roślinne (kokosowy, rzepakowy, kakaowy)
  • Napój owsiany 21 % (woda, owies, olej słonecznikowy),
  • Sól (0,5 %)
  • Emulgator (lecytyna rzepakowa)
  • Aromaty naturalne
  • Witaminy (A, D)
  • Barwnik (karoteny)
  • *Zawiera 4% owsa

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 721 kcal,
  • Tłuszcz 52,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g)
  • Węglowodany 2,3 g (cukry 1,6 g)
  • Białko: 0,1 g
  • Sól: 0,5 g
  • Witamina A: 900 µg
  • Witamina D: 7,0 µg

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

  1. Fajny tekst ! Właśnie szukałem tej wegańskiej margaryny, bo kupiłem ją w Szczecinie niedawno.

    Smaczna ,, zabawna nazwa, i Kruszwicaale teraz to już jest niestety jakiś koncern bunge.

    Zatem w ostateczności jako kolejny zakup dla mnie, a najlepsze wegańskie to zdecydowanie te vegan spread w czarnym pudełku , (które znam z Wawy ), żeby nie podawać nazwy firmy.

    Pozdrawiam i smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *