Bezmięsny Mięsny. Pieczeń

Nasza rekomendacja:
4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Pieczeń marki Bezmięsny Mięsny testowaliśmy w dwóch odsłonach (wersjach):

  • Na surowo
  • Podsmażoną na patelni

Podobnie jak w przypadku Wiejskiej, tak i teraz obie wersje nie różnią się znacznie między sobą.

Produkt bardzo wysokiej jakości. Momentami, szczególnie podczas podgrzewania na patelni można mieć wrażenie, że jesteśmy w trakcie przyrządzania produktu mięsnego.

Testując trzeci z kolei produkt firmy BVTCHER przekonaliśmy się, że prawdziwe walory, szczególnie w zakresie smakowitości, uzyskuje spożywany w podobny sposób jak tradycyjne produkty wędliniarskie. Chleb posmarowany majonezem wegańskim, np. Cremajo, na to liść sałaty, Pieczeń, ogórek lub pomidor i trochę szczypiorku lub koperku. Rewelacja! Nawet jeśli Pieczeń nie zastąpi nam prawdziwej mięsnej pieczeni, to tak podana sprawi, że już nigdy nie będziemy wracać myślami do smaku tradycyjnego mięsa. Dlaczego? Bo Pieczeń tak podana jest znacznie lepsza od mięsa! Do tego zyskujemy jeszcze dwie korzyści – nie będziemy objedzeni i nie będzie nam się nieprzyjemnie odbijało.

Podsumowując, mamy do czynienia z kolejnym rewelacyjnym produktem Bezmięsny Mięsny, który obowiązkowo powinien znaleźć się w domu roślinożercy 🙂

Arek

Dziękujemy właścicielom marki Bezmięsny Mięsny za udostępnienie produktu do testów.

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta monochromatyczna, oszczędna w przekazie. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor szary. Zauważalne kawałki składników. Głównie pieprzu i przypraw. Produkt w kształcie walca opakowany w ściśle przylegającą osłonkę foliową
Konsystencja i tekstura Zwarta, twarda i gąbczasta z dużym oporem uginająca się po naciskiem palca.

Zwarta. Nie rozpada się. Soczysta, wilgotna i lekko tłusta. Pogryziona rozpada się na kawałki. Sprężysta, ale mało soczysta. Wymaga długiego przeżuwania. Lekko gumowata.

Zapach Zapach zbliżony do wyrobów z ziarna sojowego. Silnie wyczuwalny pieprz i przyprawy, głównie cząber, tymianek i kminek.

W trakcie podsmażanie przyjemny i delikatny zapach zbliżony do tradycyjnej pieczeni.

Smak Lekko kwaśny, słodkawy i słony. Złożony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Wyczuwalne przyprawy głównie jałowiec, kolendra, cząber i tymianek.

Po podgrzaniu na patelni przyprawy stają się bardziej wyraźne.

Na koniec pojawia się smak tradycyjnej pieczeni

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak, dobra dla tradycyjnych pieczeni.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, gluten
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu

Przechowywanie Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

15,00 zł za opakowanie – 64,00 zł za kg.

Producent: BVTCHER Sp. z o.o.

Bezmięsny Mięsny. Pieczeń

15,00 zł – 250 g
7.9

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Białko pszenne
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Sos sojowy (ziarno soi, woda, mąka pszenna, sól)
  • Mąka sojowa
  • Płatki drożdżowe nieaktywne
  • Mąka ziemniaczana
  • Przyprawy
  • Sól
  • Pieprz

Wartości odżywcze

  • Energia: 293 kcal
  • Tłuszcz 9,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
  • Węglowodany 9,7 (cukry 5,0 g)
  • Białko 32,4 g
  • Błonnik 2,7 g
  • Sól 0,88 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Skomentuj Marcelina Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *