Reypol. Sosy i ketchupy premium. Test zbiorczy

Nasza rekomendacja:
5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Wprowadzenie

Reypol to firma z Lubelszczyzny, co podkreśla w komunikacji z potencjalnymi i istniejącymi klientami. Na stronie internetowej firmy możemy przeczytać: „ „Unikalny smak ale i walory odżywcze produktów oferowanych przez Reypol to efekt koncentracji na wyjątkowych zasobach regionu Lubelszczyzny. Jest to region typowo rolniczy o niskim stopniu uprzemysłowienia, uważany za jeden z najważniejszych obszarów żywicielskich w Polsce. Dzieje się tak, ponieważ mamy tu wyjątkowo korzystne warunki przyrodnicze, a przede wszystkim dużo dobrych i bardzo dobrych gleb, których wymagają nasze pomidory. Lubelszczyzna jest więc narodową spiżarnią wysokiej jakości warzyw i owoców.”

Powstaje zatem pytanie: czy i jak to się faktycznie przekłada na jakość produktów?

Pierwszym produktem, który trafił na nasz stół był Sos paprykowo – czosnkowy. Po jego otwarciu i spróbowaniu pojawiało się natychmiast skojarzanie – identyczny jak sosy mojej mamy. Takie skojarzenia w kraju nad Wisłą jest najczęściej najlepszą rekomendacją, z którą się dyskutuje. U mnie to po prostu skojarzenie z wyrobami mojej mamy, które mają swój specyficzny smak. Mówiąc w skrócie, są słodko – kwaśne. I taki właśnie jest ten sos. Oczywiście pozostałe sosy i keczupy nie są takie, ale na pewno nie można im zarzucić braku oryginalności. Zatem zapraszamy do zbiorczego testu.

Opis ogólny

Wszystkie sosy i keczupy można zakupić w formie prezentów przepięknie i oryginalnie zapakowane w mocne, wysokiej jakości twarde kartony wielokrotnego zamykania (magnesy) o wymiarach mniej więcej 21x31x11 cm. Słoiki są niskie i szerokie, z etykietą (kolory, grafika) sugerującą, że mamy do czynienia z produktem premium. Słoiki są solidnie zakręcone, dlatego ich otwarcie wymaga przyłożenia więcej siły niż otwarcie typowego keczupu lub innych przetworów. Jednak nie aż tak dużo, żeby się przy tym upoić, lub zwichnąć nadgarstek 😉

Składy są w większości dobre. Z wyjątkiem keczupów nie z najdziemy w niuch typowych alergenów. Nie znajdziemy też nigdzie jakiś potencjalnie szkodliwych dodatków. Osoby, które przykładają szczególną uwagę do składu zapraszamy do zapoznania się z tabelami, pod każdym z testowanych produktów, gdzie znajdują się informacje takich dodatkach jak cukier czy kwas cytrynowy. Wszystkie produkty są odpowiednie w diecie bezglutenowej.

Opisy poszczególnych produktów

1. Sos Salsa Mexicana

Gęsty, ale niezbyt, bo gęstość jest niemal idealna z widocznymi, lekko twardymi (właściwie) kawałkami warzyw. Zapach i smaku wyraziste i intensywne. Smak słodki, kwaskowaty i lekko pikantny. Ta pikantność nieznacznie narasta w miarę spożywania. Warzywny z wyczuwalną papryką, sosem pomidorowym, marchewką i ogórkami, świeży. Dobrze przyprawiony.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, koncentrat pomidorowy (16%), cukier, papryka czerwona (8%), ocet spirytusowy, marchew, ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), skrobia modyfikowana, olej rzepakowy, sól, papryka suszona (1%), przyprawy, chilli (0,02%), oregano, naturalny aromat. Wartość energetyczna 362 kJ/ 85 kcal; tłuszcz <0,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 19 g – w tym cukry 15 g; błonnik 1,0 g; białko 1,3 g; sól 1,4 g

Cena: 5,19 zł  za 300 g

17,30 zł – 1 kg

2, Sos Adżika

Po otwarciu wyraźny zapach przetworzonej cebuli, który z czasem powoli zanika. Konsystencja gęstawa, ale nieco wodnista. Widoczne i wyczuwalne kawałki składników – głównie papryka. Smak intensywny, z dominująca papryką i przecierem pomidorowym, lekko kwaskowaty paprykowy, dość pikantny i nieco słodki.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Papryka czerwona (27%), koncentrat pomidorowy (19%), woda, przecier jabłkowy, marchew, cebula, cukier, sól, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, przyprawy. Wartość energetyczna 290 kJ/ 69 kcal; tłuszcz 1,1 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g; węglowodany 13 g – w tym cukry 10 g; błonnik 1,6 g; białko 1,4 g; sól 1,7 g

 

Cena: 5,19 zł  za 300 g

17,30 zł – 1 kg

3. Sos węgierski

Większość dań i produktów, w których nazwie pojawia się słowo „węgierski” to zazwyczaj dania i produkty pikantne. W przypadku tego sosu mamy do czynienia z produktem, który nawet nie stał obok jakiejkolwiek pikantnego 😉 O dziwo są w nim zdecydowanie łagodne pieczarki. Smak jest intensywny i pełny, ale łagodzony przez obecność wspomnianych pieczarek. Raczej słodko – kwaśny. Kawałki warzyw o odpowiedniej twardości zanurzonych w gęstym sosie. Bardzo ciekawy i przypadł mi do gustu.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Papryka czerwona (20%), woda, pieczarki (12%), koncentrat pomidorowy (12%), cukier, marchew, cebula, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, naturalny aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy, zioła.. Wartość energetyczna 377 kJ/ 89 kcal; tłuszcz 1,3 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g; węglowodany 16 g – w tym cukry 15 g; błonnik 2,7 g; białko 1,7 g; sól 1,2 g

Cena: 5,19 zł  za 300 g

17,30 zł – 1 kg

Sos węgierski można np. wykorzystać do przyrządzenie na szybko penne. Gotujemy makaron, mieszamy z sosem i gotowe 🙂

4. Sos paprykowo – czosnkowy

Wyraźnie widoczne duże kawałki warzyw, łącznie z kawałkami czosnku. Budzi skojarzenia z sosem słodko – kwaśnym z dodatkiem czosnku. Jednak czosnek nie dominuje i dobrze dopełnia całości smaku. Lekko pikantny.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Papryka czerwona (68%), cukier, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, czosnek suszony (0,8%), sól, błonnik pszenny (bezglutenowy), przyprawy, ekstrakt papryki. Wartość energetyczna 515 kJ/123 kcal; tłuszcz 4,4 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; węglowodany 18 g – w tym cukry 17 g; błonnik 2,7 g; białko 1,3 g; sól 1,2 g

Cena: 6,29 zł  za 300 g

20,96 zł – 1 kg

5. Sos cygański

Sos bardzo gęsty, w zasadzie jest gęsta zawiesina z widocznymi kawałkami wszystkich składników. W smaku wyczuwalne są w zasadzie wszystkie składniki, zarówno razem, jak i osobno. To kolejny, obok salsy i sosu węgierskiego, ciekawy w smaku sos Reypolu. Jedynie jego konsystencja może być dla niektórych osób nie do zaakcentowania, ponieważ całość wygląda tak, jak gdyby podczas produkcji niechcący dodano zbyt dużo substancji zagęszczających. Jeśli ktoś lubi gotować, to można skorzystać z pomysłu producenta i np. przygotować pizzę z tym sosem: https://reypol.com.pl/inspiracje-kulinarne/reypol-2/

Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, papryka czerwona (16%), koncentrat pomidorowy (11%), cebula, pomidor (10%), cukier, ogórki konserwowe (6%) (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), przyprawy, stabilizator – guma guar, naturalny aromat papryki, ekstrakty przypraw. Wartość energetyczna 359 kJ/ 85 kcal; tłuszcz <0,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 18 g – w tym cukry 15 g; błonnik 1,4 g; białko 0,9 g; sól 1,5 g

Cena: 5,19 zł  za 300 g

17,30 zł – 1 kg

6. Ketchup ziołowy z nasionami konopi

Decydują się na zakup tego ketchupu miejcie na uwadze, że nie jest typowy keczup, nawet jeśli pominiemy kwestię dodatku nasion konopi. Nie przypominam sobie kiedy jadłem tak bardzo intensywny ketchup. Kojarzy mi się jedynie z koncentratami pomidorowymi firmy Wojna z Poczesnej pod Częstochową, który a) ze względu  na swoją pełnię smaku i aromatu nie ma konkurencji na rynku, b) trudno go znaleźć w sklepach.

Na stronie Reypol możemy przeczytać: „Nasze pomidorowe specjały, to nic innego jak najlepsze warzywa zebrane w szczycie sezonu i poddane specjalnej obróbce. Zamknięte w słoikach latem, pozwalają nam cieszyć się różnorodnością smaków przez wiele miesięcy.” Coś w tym jest. Jeśli faktycznie wszystkie keczupy premium, są produkowane z tych właśnie pomidorów, to ten fragment nie jest li tylko dobrym testem reklamowym. Keczup jest naprawdę bardzo intensywny w zapachu i smaku. Do tego stopnia, że wręcz narzuca swój smak potrawom. Jeżeli lubicie smak ketchupów produkowanych np. przez firmę Heinz, to ten raczej może nie przypaść Wam do gustu. Z pomidorów wręcz wypływa słońce, w którym dojrzewały. Dodatek nasion konopi dodaje swoistej smaczkowej pikanterii. Nasiona przyjemnie „strzelają” podczas gryzienia przez co są oryginalnym urozmaiceniem konsystencji produktu. Najdroższy produkt z całej rodziny, ale warto swojej ceny.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Koncentrat pomidorowy (42%), woda, cukier, łuskane nasiona konopi (5%), sól, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, zioła, przyprawy.

Uwaga: Sporządzono z 235 g pomidorów na 100 g ketchupu (w przeliczeniu z koncentratu pomidorowego).

Wartość energetyczna 508 kJ/ 121 kcal; tłuszcz 3,6 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; węglowodany 17 g – w tym cukry 16 g; błonnik 2,2 g; białko 3,9 g; sól 1,9 g

Cena: 7,49 zł  za 300 g

24,90 zł – 1 kg

7. Ketchup pikantny

Podobnie jak ketchup z nasionami konopi także i ten jest bardzo aromatyczny, gęsty i intensywnie pomidorowy. Bez wątpienia jest pikantny. Dla osób, które nie lubią potraw bardzo pikantnych może być zbyt ostry. Z kolei dla tych, którzy w restauracji do penne alla’ arrabbiata zamawiają dodatkowe chili będzie taki sobie. W naszej subiektywnej skali 0-10 poziom pikantności możemy określić na 7. Dlatego w moim odczuciu ten keczup, to chyba najbardziej intensywny produkt ze wszystkich testowanych.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Koncentrat pomidorowy (50%), woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy — zawierają seler, naturalny aromat, pieprz cayenne (0,3%).

Uwaga: Sporządzono z 235 g pomidorów na 100 g ketchupu (w przeliczeniu z koncentratu pomidorowego).

Wartość energetyczna 453 kJ/ 107 kcal; tłuszcz <0,5 g  – w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 21 g – w tym cukry 20 g; błonnik 2,7 g; białko 3,2 g; sól 2,1 g

 

Cena: 6,39 zł  za 310 g

17,38 zł – 1 kg

8. Ketchup łagodny

Ketchup łagodny to również produkt niezwykle intensywny w smaku, który przypadnie do gustu osobom lubiącym tego typu smak. To wersja ketchupu pikantnego bez dodatku pieprzu cayene. Znakomity produkt, ale podobnie jak dwa powyższe, raczej dla smakoszy. Do zwykłych frytek raczej się nie nadaje, ale już do sera (oczywiście wegańskiego) jak najbardziej 😉

Skład Wartości odżywcze w 100g
Koncentrat pomidorowy (50%), woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy — zawierają seler, naturalny aromat.

Uwaga: Sporządzono z 235 g pomidorów na 100 g ketchupu (w przeliczeniu z koncentratu pomidorowego).

Wartość energetyczna 453 kJ/ 107 kcal; tłuszcz <0,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 21 g – w tym cukry 20 g; błonnik 2,7 g; białko 3,2 g; sól 2,1 g

Cena: 5,19 zł  za 300 g

17,30 zł – 1 kg

wegański blog - polecamy

Producent: Reypol Sp. z o.o.

Reypol. Sosy i ketchupy premium. Test zbiorczy

0.00
7.3

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.0/10

Opakowanie

10.0/10

Uwaga: Powyższa punktacja jest wynikeim uśrednienia

0.0/10

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *