Nasza rekomendacja: (5,4 / 6)
Zwyczajowo testujemy każdy produkt osobno. Jednak w przypadku ukwaszonych napojów owsianych Bez deka mleka postanowiliśmy złamać tę zasadę. Powody są dwa. Po pierwsze napoje oprócz smaku i zapachu są pod wieloma względami do siebie zbliżone. Po drugie w naszej spiżarni, lodówce i autach jadących do nas kurierów znajduje się bardzo dużo produktów. Ich liczba zamiast maleć wciąż się zwiększa, a terminy przydatności nie przejmują nie naszymi mocami przerobowymi 😉
Rekomendacja (zestawienie rekomendacji w tabeli poniżej), którą podaliśmy na początki opisu jest średnią z rekomendacji każdego z produktów.
Zatem zaczynamy.
Zestawienie wyników testu:
W tabeli zestawiliśmy napoje owsiane w kolejności alfabetycznej.
Lp. | Nazwa napoju | Rekomendacja |
1. | Brzoskwiniowy | (5,3 / 6) |
2. | Jabłko pieczone z cynamonem | (5,4 / 6) |
3. | Jagodowy | (5,4 / 6) |
4. | Truskawkowo – rabarbarowy | (5,2 / 6) |
Wszystkie napoje są zapakowane w plastikowe kubeczki z naklejoną papierową etykietą i aluminiowym dekielkiem. Etykieta i dekielek zawierają bardzo dużo informacji, która jest mało czytelna. Tak naprawdę nie wiemy co kupujemy. Domyślamy się, że jest to jakiś napój owsiany, ale dopiero zagłębienie się w opis pozawala nam zrozumieć, że jest to napój na bazie owca, ukwaszony i zawierające kultury jogurtowe. Część nazwy podana jest w języku angielskim, a drobnymi literami po polsku…Trochę jest to chaotyczne i może wprowadzać konsumenta w błąd. Tym bardziej, że inne produkty OSM Łowicz posiadają polskie nazwy jak np: Kanapkowy. Nazwanie napoju YOGOAT może budzić różne skojarzenia. Naszym pierwszym była…koza (ang. Goat). Tylko dlaczego przed kozą “yo”…? 😉 Oczywiście twórca nazwy połączył yog (od yoghurt) i oat (Oat – owies). Jednak YOGOAT wygląda i brzmi dziwnie. Czytając nazwę nieświadomie będziemy kłaść akcent na “yo”, a nie “oat”.
Tyle czepiania się nazwy. Poza tym grafika jest przyjemna i kolorowa, charakterystyczna dla marki.
Po otwarciu napoju naszym oczom ukazuje się kolejnej zamknięcie w postaci folii półprzeźroczystej z wycięciem, które ma ułatwiać picie. Ma to swoją duża zaletę: można pić nawet w ruchu – na pewno nic się nie wyleje. Ma też swoją drobna “wadkę”: nie można go wypić do końca. Cała konstrukcja sprawia, że nieco napoju pozostaje na dnie i nie jest w stanie przejść przez otwór.
Wszystkie napoje, z wyjątkiem cech smakowo – zapachowych oraz koloru są bardzo podobne. Mają zbliżoną gęstość, konsystencję i wygląd. We wszystkich znajdziemy całkiem sporo kawałków owoców i wszystkie są fortyfikowane witaminami – w tabelach szczegóły.
Konsystencja napojów jest taka jakiej możemy się spodziewać po tego typu produktach.
Cena napojów: 3,70 zł za 160 ml.
Opis i ocena poszczególnych napojów owsianych
(kolejność alfabetyczna)
1. Brzoskwiniowy
Po otwarciu napoju od razu czujemy zapach świeżej brzoskwini i widzimy całkiem niemałe kawałki brzoskwiń, które podczas picia można rozgryzać. Słodki. Prawie w ogóle nie wyczuwa się kwaśności. W ustach wręcz aksamitny.
W kolorze ciemnobeżowy jest najbardziej gęsty i najbardziej słodki z całej czwórki, za co zapewne odpowiadają brzoskwinie, ponieważ zawartość cukru jest relatywnie niska.
Skład | Wartości odżywcze w 100g |
Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii, skrobia, mielony owies 2,4%, białka bobu), wsad brzoskwiniowy 20% (ekstrakt jabłka, brzoskwinie 35%, błonnik z cykorii, aromat pektyny, ekstrakt z papryki), witaminy: B6, B12, kwas foliowy, biotyna, żywe kultury jogurtowe.
Niacyna: 5,3 mg; Kwas pantotenowy: 3,6 mg; Wit. B6:0,46 mg; Wit., B12: 0,98 µg, Kwas foliowy: 132 µg; Biotyna: 17 µg |
Energia: 71 kcal |
Tłuszcz: 0,2 g (w tym kwasy nasycone: 0,0 g) | |
Węglowodany: 12,0 g (w tym cukry: 6,9 g) | |
Białko: 0,7 g | |
Błonnik: 9,0 g | |
Sól: 0,0 g |
2. Jabłko pieczone z cynamonem
Konsystencja rzadsza od brzoskwiniowego. Wyczuwamy doskonale zrównoważony zapach przetartych jabłek i cynamonu. Widoczny sproszkowany cynamon oraz kawałeczki jabłek, które podczas picia można rozgryzać. W smaku zdecydowanie wyczuwalne jabłko, cynamon i karmel. Dlatego na początku może budzić skojarzenia z szarlotką. Z czasem można także wyczuć smak owsa. Kolor beżowy. Dla nas bomba!
Skład | Wartości odżywcze w 100g |
Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii, skrobia, mielony owies 2,4%, białko bobu), wsad jabłko pieczone 20%, błonnik z cykorii, aromat, pektyny, cynamon 0,2%, witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, żywe kultury jogurtowe
Niacyna: 5,3 mg; Kwas pantotenowy: 3,6 mg; Wit. B6:0,46 mg; Wit., B12: 0,98 µg, Kwas foliowy: 132 µg; Biotyna: 17 µg |
Energia: 70 kcal |
Tłuszcz: 0,2 g (w tym kwasy nasycone: 0,0 g) | |
Węglowodany: 12,0 g (w tym cukry: 6,8 g) | |
Białko: 0,7 g | |
Błonnik: 8,9 g | |
Sól: 0,0 g |
3. Jagodowy
Kolor intensywny liliowy. Widoczne kawałeczki jagód. Konsystencja niemal identyczny jak „Jabłko pieczone z cynamonem”. Wyczuwamy wyraźny zapach jagód. Jest zdecydowanie inny niż ten, który wyczuwaliśmy w Deserze owsianym z jagodami, który smakował jakby w składzie nie znajdowały się jagody tylko świeże borówki amerykańskie. W tym przypadku zapach jest typowo jagodowy i jest na tyle intensywny, że musieliśmy rzucić okiem na skład, aby upewnić się, że nie ma w nim żadnych sztucznych aromatów. W smaku świeży i jagodowy. Na początku lekko kwaśny, z czasem przechodzi w słodki.
Skład | Wartości odżywcze w 100g |
Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii, mielony owies 2,4%, białka bobu) wsad jagodowy 20% (jagoda 70%, ekstrakt jabłka, błonnik z cykorii, mąka z tapioki, aromat, pektyny), witaminy: B6, B12, kwas foliowy, biotyna, żywe kultury jogurtowe
Niacyna: 5,3 mg; Kwas pantotenowy: 3,6 mg; Wit. B6:0,46 mg; Wit., B12: 0,98 µg, Kwas foliowy: 132 µg; Biotyna: 17 µg |
Energia: 64 kcal |
Tłuszcz: 0,2 g (w tym kwasy nasycone: 0,0 g) | |
Węglowodany: 11,0 g (w tym cukry: 5,0 g) | |
Białko: 0,7 g | |
Błonnik: 7,9 g | |
Sól: 0,0 g |
4. Truskawkowo – rabarbarowy
Kolor lila róż z widocznymi kawałkami owoców. Konsystencja nieco rzadka i lekko rozwarstwiająca się. Zapach jest intensywny truskawkowo – rabarbarowy, świeży i orzeźwiający. Podobnie jak w przypadku napoju jagodowego jest on na tyle intensywny, że musieliśmy ponownie spojrzeć na skład, aby upewnić się, że nie ma w nim żadnych sztucznych aromatów
W smaku najbardziej kwaśny i owocowy oraz najmniej słodki z całej czwórki.
Skład | Wartości odżywcze w 100g |
Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii, skrobia, mielony owies 2,4%, białka bobu), wsad truskawkowo-rabarbarowy (truskawki 20%, rabarbar 10%, cukier owocowy z winogron, syrop z agawy, woda, błonnik z cykorii, aromat, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, pektyny), witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, żywe kultury bakterii jogurtowych
Niacyna: 5,3 mg; Kwas pantotenowy: 3,6 mg; Wit. B6:0,46 mg; Wit., B12: 0,98 µg, Kwas foliowy: 132 µg; Biotyna: 17 µg |
Energia: 63 kcal |
Tłuszcz: 0,2 g (w tym kwasy nasycone: 0,0 g) | |
Węglowodany: 12,0 g (w tym cukry: 7,1 g) | |
Białko: 0,7 g | |
Błonnik: 5,3 g | |
Sól: 0,0 g |
Smacznego!
Jeden komentarz