Zbiorczy test lodów wegańskich

Dlaczego lody wegańskie?

Liczba wegan w Polsce rośnie w szybkim tempie, co potwierdza między innymi coraz większy wybór produktów skierowanych do tej grupy konsumentów. Nie inaczej jest z lodami. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu, osoby które nie jadły produktów pochodzenia zwierzęcego nie miały za dużego wyboru. Odejście od jedzenia mleka spowodowało ograniczenie się w kwestii lodów głównie do sorbetów. Jednak sorbety nie każdemu smakują i nie cieszą się tak dużą popularnością jak klasyczne lody na bazie mleka.

Na szczęście dzisiaj mamy coraz większy wybór lodów, których producenci postawili sobie za cel stworzenie alternatywy dla lodów mlecznych. Czy udało im się to?

Dużymi krokami zbliża się lato, więc razem z ProVeg Polska postanowiliśmy przetestować dostępne na polskim rynku lody wegańskie.

Wybierając lody do testów kierowaliśmy się następującymi założeniami:

  • Pomijamy sorbety i skupiamy się tylko na lodach będących alternatywną dla klasycznych lodów mlecznych.
  • Koncentrujemy się na lodach dostępnych w sieciach handlowych.
  • Wybieramy lody „na raz”, czyli będące jedną porcją, którą można zjeść np. w drodze na plażę.

Przetestowaliśmy łącznie tuzin lodów od kilku producentów.

Przy ocenie skupiliśmy się na:

  • Składzie
  • Wrażeniach konsumpcyjnych
  • Smakowitości
  • Cenie.

Oceny przyznawaliśmy w skali od 1 do 6. Gdzie 1 to nota najniższa, a 6 najwyższa.

Na podstawie tych ocen oraz całościowych wrażeń konsumpcyjnych wybraliśmy dwie oceny ostateczne:

Opłacalność. Najwyższą ocenę otrzymały lody, których relacja składu, wrażeń konsumpcyjnych i smakowitości do ich ceny jest najbardziej korzystna. Czyli takie, które oferowały najlepszy skład, najlepsze wrażenia konsumpcyjne i smakowitość w możliwie najniższej cenie.

Jakość. Najwyższą ocenę otrzymały lody, które miały najlepszy skład, zapewniały najlepsze wrażenia konsumpcyjne oraz smakowitość. Ceny nie braliśmy pod uwagę. To po prostu najlepsze lody.

Lista lodów, które przetestowaliśmy:

  1. Algida Magnum Vegan Classic. Waniliowe w czekoladzie na patyku
  2. AlgidA Magnum Vegan Almond. Waniliowe w czekoladzie z migdałami na patyku
  3. Algida Cornetto. Lody sojowe o smaku waniliowym.
  4. Gelsoj Rożki sojowe o smaku waniliowym z polewą czekoladową i orzechami
  5. Valsoia Lody sojowe w polewie czekoladowej na patyku
  6. Valsoia Lody sojowe o smaku kawowym w kubeczku
  7. Valsoia Lody na bazie migdałów w polewie czekoladowej na patyku
  8. Lody Syrenka Czarny kokos
  9. Lody Syrenka Masło orzechowe z kawałkami czekolady
  10. Lody Syrenka Kokos
  11. Ice Mastry. Vegan Ice. Na naturalnym mleku koksowym
  12. Ice Mastry. Vegan Ice Na naturalnym mleku koksowym. Czekoladowe

 

Zestawienie wyników testu:

W tabeli zestawiliśmy lody począwszy od tych najlepszych.

Lp.

Nazwa

Jakość

Opłacalność

1. Syrenka. Czarny kokos 5.8 out of 6 stars (5,8 / 6) 4 out of 6 stars (4 / 6)
2. Syrenka. Masło orzechowe z kawałkami czekolady 5.6 out of 6 stars (5,6 / 6) 4 out of 6 stars (4 / 6)
3. Syrenka. Kokos 5 out of 6 stars (5 / 6) 3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)
4. Algida. Cornetto Vegan  4.5 out of 6 stars (4,5 / 6) 4.2 out of 6 stars (4,2 / 6)
5. Ice Mastry. Vegan Ice Na naturalnym mleku koksowym. Czekoladowe 4.3 out of 6 stars (4,3 / 6) 5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)
6. Valsoia. Gelato caffe 4.3 out of 6 stars (4,3 / 6) 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)
7. Ice Mastry. Vegan Ice Na naturalnym mleku koksowym 4.2 out of 6 stars (4,2 / 6) 5 out of 6 stars (5 / 6)
8. Algida. Magnum Vegan Almond 4 out of 6 stars (4 / 6) 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)
9. Algida. Magnum Vegan Classic 4 out of 6 stars (4 / 6) 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)
10. Valsoia. Gelato base Mandorla ricoperto al cioccolato 3.6 out of 6 stars (3,6 / 6) 3 out of 6 stars (3 / 6)
11. Valsoia. Gelato Stecco ricopereto al cioccolato 3.5 out of 6 stars (3,5 / 6) 3.5 out of 6 stars (3,5 / 6)
12. Gelsoj. Rożek sojowy o smaku waniliowym. 2.5 out of 6 stars (2,5 / 6) 2.8 out of 6 stars (2,8 / 6)

 

Opis i ocena pojedynczych lodów

1. Algida. Magnum Vegan Classic

Jakość: 4 out of 6 stars (4 / 6)

Opłacalność: 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)

Magnum Vegan Classic trudno odróżnić od jego mlecznego pierwowzoru. Polewa smakuje jak czekolada. Dostarcza przyjemnych doznań: strzela, pąka, łamie się, a przy tym doskonale przylega do kremowego loda. Czekolada jest gruba, gorzkawa i tłusta. W zapachu loda można  wyczuć żółtka i wanilię, zaś w smaku głównie wanilię. Lody są słodkie, wręcz bardzo słodkie. Gorzka czekolada chwilami równoważny ten smak, przez co z każdym kęsem ma się ochotę zjeść kolejny. Lody mają właściwą konsystencję i teksturę. Nie są przemrożone, nie są wodniste, ani nie rozpuszczają się w zawrotnym tempie zaraz po otwarciu opakowania. To naprawdę niemal doskonała alternatywa dla Magnum Classic na bazie mleka. Jeżeli zwracacie uwagę tylko na smakowitość, to wegańskiemu odpowiednikowi Magum Classic niewiele można zarzucić. Jeżeli jednak ważny jest dla Was skład, to nie jest to niestety ideał, co widać w tabeli poniżej. Ale bez wątpienia jest jeszcze jeden bardzo ważny plus Magnum Vegan – jest dostępny w wielu sklepach, czego nie można niestety powiedzieć o 80% testowanych przez nas lodów.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 2
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Smakowitość: 4
  • Cena: 3
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, syrop glukozowy, olej kokosowy, syrop glukozowo-fruktozowy, białka grochu, aromaty, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), kawałki wanilii, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), sól, barwnik: beta karoten. Energia: 330 kcal
Tłuszcz: 20 g (w tym kwasy nasycone: 14 g)
Węglowodany: 34 g (w tym cukry: 28 g)
Białko: 1,6 g
Sól: 0,1 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Unilever

 

2. Algida.Magnum Vegan Almond

Jakość: 4 out of 6 stars (4 / 6)

Opłacalność: 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)

Magnum Vegan Almond również do złudzenia przypomina swój mleczny pierwowzór. Całość jest niemal identyczna pod względem smaku jak Magnum Vegan Classic. Również w jego przypadku przypadku czekolada zachowuje wszystkie swoje właściwości tworząc z kremowym lodem bardzo dobry duet. Słodki, w otoczce z gorzkawej czekolady, z przyjemnie chrupiącymi w ustach kawałkami migdałów daje wiele przyjemnych doznań podczas spożycia. Prawdziwe Magnum 🙂 Duży plus za to, że można je prawie wszędzie kupić. Skład niestety nienajlepszy, na tym polu Magnum Vegan Almond sporo traci.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 2
  • Smakowitość: 4
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Cena: 3
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, syrop glukozowy, olej kokosowy, migdały, syrop glukozowo-fruktozowy, białka grochu, aromaty, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), kawałki wanilii, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), sól, barwnik: beta karoten. Energia: 345 kcal
Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 14 g)
Węglowodany: 32 g (w tym cukry: 26 g)
Białko: 2,7 g
Sól: 0,1 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Unilever


3. Algida. Cornetto Vegan

Jakość: 4.5 out of 6 stars (4,5 / 6)

Opłacalność: 4.2 out of 6 stars (4,2 / 6)

Typowy rożek wyglądający identycznie jak jego mleczny odpowiednik. Zapach bardzo delikatny, z nieznacznie wyczuwalnym zapachem wafla i orzechów. Lód szybko topnieje i robi się miękki, Podczas jedzenia wyczuwalny smak orzechów laskowych. Po zjedzeniu górnej, czekoladowo-orzechowej warstwy smak staje się mało konkretny, bardziej rozwodniony z bardzo łagodnie wyczuwalną nutą wanilii. Można również wyczuć typowy smak dla produktów na bazie soi. Całość smaku daje wrażenie połączenia soi, mleka, wody z nutką wanilii. Chrupiący, typowy wafelek od środka pokryty czekoladą wypełniony jest lodami aż do dna. Wafelek jest w smaku skłodki i lekko skarmelizowany. Bardzo dobrze uzupełnia smakowe niedomagania loda i tworzy z nim dobre połączenie. Rożek jest dobry, chociaż w naszym teście znalazły się produkty lepsze. Dla miłośników rożków 🙂

Oceny cząstkowe

  • Skład: 2
  • Smakowitość: 4
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Cena: 4
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, cukier, oleje roślinne (słonecznikowy, kokosowy), mąka pszenna, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, kawałki orzechów laskowych (2%), ekstrakt sojowy (1%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu), skrobia, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), aromaty, sól. Energia: 277 kcal
Tłuszcz: 14,6 g (w tym kwasy nasycone: 11 g)
Węglowodany: 34,6 g (w tym cukry: 24 g)
Białko: 2,1 g
Sól: 0,1 g

 

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: NIE

Producent: Unilever


4. Gelsoj. Rożek sojowy o smaku waniliowym

Jakość: 2.5 out of 6 stars (2,5 / 6)

Opłacalność: 2.8 out of 6 stars (2,8 / 6)

Typowy rożek. Zapach bardzo delikatny, z wyczuwalnym zapachem wanilii i orzechów. Lód bardzo szybko topnieje i robi się miękki. Rożek w smaku jest kwaśny a orzechy lekko zjełczałe 🙁 Podczas jedzenia wyczuwalne drobne grudki. Typowy wafelek od środka pokryty czekoladą wypełniony jest lodami aż do dna. Wafelek jest miękki przez co można mieć wrażenie, że rożek nie był przechowywany w zamrażarce. Wygląd pojedynczych rożków (opakowanie jednostkowe), które wyjmujemy z opakowania zbiorczego nie zachęca do spożycia. Rożki są owinięte w srebrny powlekamy papier i przykryte od góry niebieskim tekturowym krążkiem. Wyżej opisane cechy sprawiają, że lody nie robią zbyt dobrego wrażenia i nie zachęcają do ich spożywania. W zestawieniu z wysoką ceną rożków (w opakowaniu są cztery sztuki) i składem, którego czytanie wydaje się nie mieć końca… Nie mamy wątpliwości, że to produkt, którego nie możemy zarekomendować.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 1
  • Smakowitość: 2
  • Wrażenia konsumpcyjne: 3
  • Cena: 4
Skład Wartości odżywcze w 100g
Preparat białka sojowego 44% (woda, proteiny sojowe 1,35%), wafelek 15% (mąka pszenna, cukier, olej kokosowy, lecytyna sojowa, cukier karmelizowany solą), polewa kakaowa 12% (olej kokosowy, olej palmowy, cukier, kakao 19%, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, karmelizowane orzechy 5% (orzechy laskowe, cukier, olej kokosowy, inulina, białko łubinu, błonnik z pomarańczy, aromaty, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizator: estry propylenoglikolu kwasów tłuszczowych. Energia: 266 kcal
Tłuszcz: 12,6 g (w tym kwasy nasycone: 7,7 g)
Węglowodany: 32,8 g (w tym cukry: 21,6 g)
Białko: 4,4 g
Sól: 0,09 g

 

 

 

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: NIE

Producent: Mancuso Vincenzo & C. slr


5. Valsoia. Gelato Stecco ricopereto al cioccolato

Jakość: 3.5 out of 6 stars (3,5 / 6)

Opłacalność: 3.5 out of 6 stars (3,5 / 6)

Gelato Stecco ricopereto al cioccolato, czyli lody sojowe w polewie czekoladowej to produkt budzący skojarzenia z lodami Magnum. Czy to tylko skojarzenia? Lody pachną przyjemnie czekoladą i wanilią przez co zachęcają do spożycia. Są lekko waniliowe i słodkie, ale (na co warto zwrócić uwagę) nie za słodkie. Na plus trzeba zaliczyć to, że producentowi udało się uniknąć typowego sojowego smaku, który był wyczuwalny w testowanych na naszym blogu lodach Swedish Glace od Algidy. Czekolada jest lekko gorzka, delikatna i podobnie jak w przypadku Magnum przyjemnie pęka. Jednak równie szybko pęka jak szybko odpada od samego loda. Gdy znajdzie się na podłodze lub talerzu szybko robi się miękka i nie łatwo jest ją usunąć. Oboje przyznaliśmy, że nie dawało to dużego komfortu jedzenia. Jedliśmy lody w warunkach domowych przy temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Zastanawiamy się jak lody zachowywałyby się jedzone w upalny dzień w pełnym słońcu… Dodatkowo podczas jedzenia czekolada pozostawia na ustach tłusty film. Lody mają dobrą konsystencję i teksturę, ale są lekko wodniste i dosyć szybko rozpuszczają się w ustach. Nie sposób pominąć też wysokiej ceny lodów, która ma wpływ na ostateczną rekomendację.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 2
  • Smakowitość: 4
  • Wrażenia konsumpcyjne: 4
  • Cena: 2
Skład Wartości odżywcze w 100g
Ekstrakt sojowy 48% (woda, ziarno soi 2,8%, sól morska), czekolada 23% (masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, aromat, olej kokosowy, cukier, syrop glukozowy, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), stabilizatory (alginian sodu, guma guar, mączka chleba świętojańskiego), aromaty. Energia: 287 kcal
Tłuszcz: 19 g (w tym kwasy nasycone: 14 g)
Węglowodany: 25 g (w tym cukry: 24 g)
Białko: 3,1 g
Sól: 0,1 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Valsoia


6. Valsoia. Gelato caffe

Jakość: 4.3 out of 6 stars (4,3 / 6)

Opłacalność: 3.2 out of 6 stars (3,2 / 6)

Gelato caffe, czyli lody o smaku kawowym, to produkt serwowany w kubeczkach, których w opakowaniu zbiorczym znajdziecie aż cztery. Niestety producent nie pomyślał o dodaniu żadnego patyczka lub łyżeczki. Trzeba jakoś radzić sobie samemu. Najdziwniejsze jest jednak to, że to tylko jedna (z dwóch) wada tych lodów. Lody kawowe, nawet te mleczne, trudno jest znaleźć w sklepowych zamrażarkach, a tu proszę kawowe lody wegańskie. Dla mnie bomba, bo to mój ulubiony smak lodów. Dlatego kubeczek szybko zniknął. Nawet nie wystraszyły mnie mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych ani syropy glukozowe 🙂

Lody są w kolorze ciemnego beżu, typowego dla lodów kawowych. Lody są twarde, podczas nabierania ich na łyżeczkę są widoczne i wyczuwalne zamarznięte kryształki wody. Szybko topnieją i nabierają nieco wodnistej konsystencji. Jednak w ustach “wodnistość” zanika i lody stają się bardziej zwarte i zbliżone do lodów mlecznych. Konsystencję tę można opisać jako coś pośredniego pomiędzy klasycznymi lodami mlecznymi a sorbetem. Wyraźnie wyczuwalny aromat kawy. W smaku zdecydowanie kawowy, lekko wodnisty i nieco mączysty. Mało słodki, delikatnie gorzkawy i słonawy.

Bardzo ciekawy produkt o nie najgorszym składzie, niskiej zawartości tłuszczu, niskiej kaloryczności i rzadko spotykanym smaku. Jego wadą jest na pewno konsystencja, która sprawia, że lody wyjęte z zamrażarki są twarde, a potem szybko topnieją.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 2
  • Smakowitość: 5
  • Wrażenia konsumpcyjne: 4
  • Cena: 2
Skład Wartości odżywcze w 100g
Ekstrakt sojowy 68,5% (woda, ziarno soi 8,2%, sól morska), cukier, syrop glukozowy, olej kokosowy, kawa rozpuszczalna 0,3%, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), stabilizatory (alginian sodu, guma guar, mączka chleba świętojańskiego), aromaty. Energia: 165 kcal
Tłuszcz: 6,5 g (w tym kwasy nasycone: 5,0 g)
Węglowodany: 24 g (w tym cukry: 24 g)
Białko: 2,5 g
Sól: 0,05 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Valsoia


7. Valsoia. Gelato base Mandorla ricoperto al cioccolato

Jakość: 3.6 out of 6 stars (3,6 / 6)

Opłacalność: 3 out of 6 stars (3 / 6)

Gelato base mandorla ricoperto al cioccolato, czyli lody na bazie migdałów, to nie bynajmniej Gelato Stecco z dodatkiem kilku migdałów, jak ma to miejsce w przypadku Magnum Almond. Wystarczy rzucić okiem na skład, żeby zobaczyć, że producent postarał się i pomimo dużego podobieństwa do Gelato Stecco daje nam inny produkt, w którego składzie jest pasta migdałowa. Trzeba to docenić 🙂 Czy ów skład przekłada się na smakowitość? No coż, na pewno jestinteresująco. Ale od początku. Czekolada zachowuje się identycznie jak w przypadku Gelato Stecco  – zostawia tłusty film na ustach, szybko pęka i odpada od loda. A ponieważ lód szybko się topi… I tak dalej. Spożywanie tego produktu w upalne dni to może naprawdę być wyzwanie 😉 Najciekawszy jest jednak zapach i smak loda. Jedząc go mieliśmy wrażenie, że trafiliśmy do cioci na imieniny, która uwielbia piec ciasta i uszczęśliwiać nimi gości. Kłopot polega jedynie na tym, że nie wszyscy goście podzielają jej fascynację aromatami do ciast. Gelato base mandorla pachnie i smakuje jakby podczas produkcji nie dodano pasty z migdałów tylko aromat migdałowy, który jak wiemy niewiele ma wspólnego ze smakiem prawdziwych migdałów. Nam to nie odpowiada, dlatego smakowitość oceniliśmy nisko. Jeżeli jednak lubicie tego typu smaki i zapachy, to na pewno ten produkt będzie Wam smakował. No coż, de gustibus non est disputandum 🙂

Oceny cząstkowe

  • Skład: 3
  • Smakowitość: 3
  • Wrażenia konsumpcyjne: 4
  • Cena: 2
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, czekolada 23% (masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy, olej kokosowy, cukier, syrop glukozowy, błonnik pokarmowy, pasta migdałowa 1,4%, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), stabilizatory (alginian sodu, guma guar, mączka chleba świętojańskiego), aromaty. Energia: 302 kcal
Tłuszcz: 20 g (w tym kwasy nasycone: 15 g)
Węglowodany: 27 g (w tym cukry: 26 g)
Białko: 1,6 g
Sól: 0,05 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Valsoia


8. Syrenka. Czarny kokos

Jakość: 5.8 out of 6 stars (5,8 / 6)

Opłacalność: 4 out of 6 stars (4 / 6)

Lody Syrenka Czarny kokos wyprodukowane przez polską firmę z Warszawy to produkt, który nas bardzo zaskoczył. Od otwarcia, po przełknięcie pierwszego kęsa lody nie przestawały nas zaskakiwać i powiedzmy to od razu: fascynować! Obecnie na fali są tzw. lody rzemieślnicze, które produkowane są w sposób tradycyjny. Chociaż dobre, są to nadal niestety tylko lody mleczne i sorbety.  Kupując lody Syrenka dostajemy do ręki coś, czego do tej pory nie znaliśmy. To zupełnie inny, nowy produkt! Na tyle inny, że wyznacza zupełne nową kategorię produktów zwanych powszechnie lodami. Ale od początku.

Jak widzicie na zdjęciu, po otwarciu naszym oczom ukazało się coś, co od razu przywiodło mi na myśl czarne plaże na Lanzarote. Lód jest czarny i zwarty. W smaku jest… dziwny… słodki, słony, orzechowy (orzechy nerkowca) i mleczny. Niesamowita, ale bardzo równa i zharmonizowana mieszanka smakowa. Chwilami przywodził skojarzenie smakowe z czarnymi cukierkami z lukrecją. Ale to raczej wolne skojarzenia. Nas ten produkt zachwycił, ale zdajemy sobie sprawę, że osobom przyzwyczajonym do smaków tradycyjnych i niechętnych do poszukiwań i odkrywania nowych smaków, ten produkt może nie odpowiadać. Niemniej jednak zachęcamy do spróbowania. Tym bardziej, że skład zostawia inne lody daleko w tyle. Jakoś można wyprodukować lody bez stabilizatorów, emulgatorów, syropów glukozowo – fruktozowych i sztucznych aromatów. To inny, zdecydowanie lepszy świat. Zapały konsumpcyjne skuteczniej od samych lodów może schłodzić ich cena – niecałe 10 zł za kubeczek. W naszym zestawieniu jest to produkt najdroższy. Jednak patrząc na skład trudno się dziwić, że lody zostały tak wysoko wycenione. Nie znamy wegańskich produktów na bazie orzechów nerkowca, które są tanie. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Ten test może sprawić, że zadamy sobie pytanie: czy kupić trzy rożki lub dwa lody tańsze, których skład pozostawia wiele do życzenia, czy jeden kubeczek lodów Syrenka? Dla nas odpowiedź jest oczywista. Ale każdy powinien zdecydować sam.

Lody nie otrzymują od nas najwyższej noty tylko dlatego, że nie są wyprodukowane z surowców ekologicznych. Nad czym ubolewamy, bo nie wyobrażamy sobie, żeby można wyprodukować lepsze lody. Jednak stwierdziliśmy, że dodamy ułamek punktu za oryginalny kolor. Polecamy!

Oceny cząstkowe

  • Skład: 5
  • Smakowitość: 5
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Cena: 1
Skład Wartości odżywcze w 100g
Rozdrobniony miąższ kokosowy, woda, cukier trzcinowy nierafinowany, orzechy nerkowca, nierafinowany olej kokosowy, tłuszcz kakaowy, zwęglone łupiny orzecha kokosowego, sól. Energia: 305 kcal
Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 16 g)
Węglowodany: 25 g (w tym cukry: 24 g)
Białko: 1,4 g
Sól: 0,25 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Lody Syrenka


9. Syrenka. Masło orzechowe z kawałkami czekolady

Jakość: 5.6 out of 6 stars (5,6 / 6)

Opłacalność: 4 out of 6 stars (4 / 6)

 

Drugi produkt firmy Lody Syrenka jest również bardzo ciekawy. Może nie wyróżnia go kolorystyka, ale smakowitość zasługuje na najwyższe noty. Jedząc lody wyczuwamy smak orzechów nerkowca, czekoladę i kokos. Jednak żaden z tych składników nie dominuje, dzięki czemu całość doskonale się komponuje tworząc unikatowy smak. Wiórki czekoladowe nie są tłuste i szybko rozpuszczają się w ustach. Smak jest niezbyt słodki i delikatnie słony. Lody są przy tym lekko mleczne i nie wodniste. Można mieć jedynie zastrzeżenia do konsystencji lodów. Po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde. Do tego stopnia twarde, że przy użyciu dołączonego patyczka trudno jest wydobyć zawartość kubeczka. Lody trzeba raczej zeskrobywać niż nabierać. Kolejny wspaniały produkt rodzimej produkcji. Mimo, że firma nie może się pochwalić tradycją to mamy wrażenie, że tworzy lepsze produkty niż te “z tradycją” 🙂

Polecamy!

Oceny cząstkowe

  • Skład: 5
  • Smakowitość: 5
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Cena: 1
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, rozdrobniony miąższ kokosowy, cukier trzcinowy nierafinowany, orzechy nerkowca, orzeszki arachidowe, nierafinowany olej kokosowy, tłuszcz kakaowy, olej arachidowy, miazga kakaowa, cukier, kakao, wanilia, sól. Energia: 331 kcal
Tłuszcz: 24 g (w tym kwasy nasycone: 12 g)
Węglowodany: 27 g (w tym cukry: 25 g)
Białko: 3,1 g
Sól: 0,29 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Lody Syrenka


10. Syrenka. Kokos

Jakość: 5 out of 6 stars (5 / 6)

Opłacalność: 3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)

Trzeci produkt firmy Lody Syrenka charakteryzuje się najbardziej miękką konsystencją ze wszystkich trzech i dość szybko się rozmraża. Po otworzeniu pudełeczka można od razu wyczuć łagodny zapach kokosowy. Szybko rozpuszczają się w ustach i są bardzo słodkie, mimo że ilość cukru jest identyczna jak w lodach Czarny kokos.W smaku są równie oryginalne  jak dwa pozostałe, chociaż z całej trójki najbardziej przypominają tradycyjne lody mleczne. Mleczno – kokosowy smak chwilami sprawia wrażenie, że je się zamrożone, lekko rozcieńczone i posolone mleczko koksowe. Jednak generalnie smak jest bardziej złożony, przyjemny i świeży.

Polecamy!

Oceny cząstkowe

  • Skład: 5
  • Smakowitość: 5
  • Wrażenia konsumpcyjne: 5
  • Cena: 1
Skład Wartości odżywcze w 100g
Rozdrobniony miąższ kokosowy, woda, cukier trzcinowy nierafinowany, orzechy nerkowca, nierafinowany olej kokosowy, tłuszcz kakaowy, sól. Energia: 312 kcal
Tłuszcz: 23 g (w tym kwasy nasycone: 17 g)
Węglowodany: 26 g (w tym cukry: 24 g)
Białko: 1,4 g
Sól: 0,18 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Lody Syrenka


11. Ice Mastry. Vegan Ice na naturalnym mleku koksowym. Czekoladowe

Jakość: 4.3 out of 6 stars (4,3 / 6)

Opłacalność: 5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

 

Lody na naturalnym mleczku kokosowym niczym specjalnym się nie wyróżniają. Jednak wbrew pozorom nie musi to być ich wadą. Smak Vegan Ice może kojarzyć się bardziej z tradycyjnymi lodami kakaowymi niż czekoladowymi. Po otwarciu kubka na wierzch lodów jest pokryty szronem, co może sugerować, że lody są zmrożone i twarde. Jednak ich konsystencja jest niemal idealna i przypomina lody mleczne. Smak jest delikatnie kakaowy, ale można wyczuć także kokos. Całość jest nieco tłusta i ma konsystencję rozwodnionego mleka. Wszystko to sprawia, że lody są trochę pozbawione charakteru. Jednak jak wspomnieliśmy na początku, nie musi to być ich wadą. Jeżeli chcecie przygotować dobry wegański deser lodowy te lody powinny się sprawdzić jako jego baza. Nienarzucający się smak i lekka konsystencja może stworzyć wraz z owocami, sosem i innymi dodatkami bardzo dobre połączenie. Jeżeli dodamy do tego stosunkowo niską zawartość tłuszczu i ilość kalorii, to możemy sobie nieco pofolgować 🙂

Jednak największym atutem tych lodów jest ich cena. Po zapoznaniu się ze składem i cechami organoleptycznymi lodów musieliśmy sprawdzić rachunek ze sklepu, aby się upewnić, że cena 3,49 zł za kubek dotyczy właśnie tych lodów. To najtańsze wśród wszystkich testowanych przez nas produktów i co najciekawsze bynajmniej nie najgorsze.

Oceny cząstkowe

  • Skład: 3
  • Smakowitość: 4
  • Wrażenia konsumpcyjne: 4
  • Cena: 5
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, mleczko z kokosów w proszku, olej kokosowy, czekolada wegańska dekstroza, skrobia natywna, białka roślinne, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), aromaty Energia:192 kcal
Tłuszcz: 10,1 g (w tym kwasy nasycone: 4,2 g)
Węglowodany: 23,6 g (w tym cukry: 18 g)
Białko: 1,2 g
Sól: 0 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Ice Mastry


12. Ice Mastry. Vegan Ice na naturalnym mleku koksowym

Jakość: 4.2 out of 6 stars (4,2 / 6)

Opłacalność: 5 out of 6 stars (5 / 6)

 

Lody na naturalnym mleczku kokosowym pod względem konsystencji są bardzo podobne do ich czekoladowego brata.  Wierzch lodów jest pokryty szronem, ale ich konsystencja jest niemal idealna. W smaku bardzo słodkie. Smak jest zdecydowanie kokosowy i delikatnie maślany. Całość jest nieco tłusta i mleczno – wodnista. Tak jak w przypadku lodów czekoladowych także i te lody są nieco pozbawione charakteru. Łagodny smak i lekka konsystencja oraz stosunkowo niska wartość kaloryczna lodów sprawiają, że i te mogą znakomicie sprawdzić się jako baza do wegańskiego deseru lodowego. Wszystkie te cechy lodów oraz ich niska cena sprawiają, że są one najbardziej opłacalnym zakupem w całym naszym zestawieniu.

Polecamy!

Oceny cząstkowe

  • Skład: 3
  • Smakowitość: 4
  • Wrażenia konsumpcyjne: 4
  • Cena: 5
Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, mleczko z kokosów w proszku, olej kokosowy, dekstroza, skrobia natywna, białka roślinne, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), aromaty Energia:192 kcal
Tłuszcz: 10,2 g (w tym kwasy nasycone: 7,3 g)
Węglowodany: 24 g (w tym cukry: 18,2 g)
Białko: 0,9 g
Sól: 0 g

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej: TAK

Producent: Ice Mastry

 


Zestawienie cen lodów:

Lp. Nazwa Cena za sztukę

Cena za 1 kg

Cena za opakowanie

1. Algida. Magnum Vegan Classic 3,99 zł – 71 g. 56,19 zł. 3,99 zł – 71 g.
2. Agida. Magnum Almond 3,99 zł – 71 g. 55,41 zł. 3,99 zł – 71 g.

(1 szt.)

3. Algida. Cornetto Vegan 3,29 zł – 75 g. 43,86 zł. 3,29 zł – 75 g.

(1 szt.)

4. Gelsoj. Rożek sojowy o smaku waniliowym. 3,77 zł – 75 g. 49,96 zł, 14,99 zł – 300 g.

(4 szt.)

5. Valsoia. Gelato Stecco ricopereto al cioccolato 5,33 zł. – 83 g. 63,96 zł. 5,99 zł – 250 g.

(3 szt.)

6. Valsoia. Gelato caffe 4,99 zł. – 70 g. 71,39 zł. 19,99 zł – 280 g.

(4 szt.)

7. Valsoia. Gelato base Mandorla ricoperto al cioccolato 5, 33 zł. – 50 g. 79,95 zł 15,99 zł. – 200g.

(3 szt.)

8. Syrenka. Czarny kokos 9,99 zł. – 120g. 83,25 zł. 9,99 zł. – 120g

(1 szt.)

9. Syrenka. Masło orzechowe z kawałkami czekolady 9,99 zł. – 120g. 83,25 zł. 9,99 zł. – 120g

(1 szt.)

10. Syrenka. Kokos 9,99 zł. – 120g. 83,25 zł. 9,99 zł. – 120g

(1 szt.)

11. Ice Mastry. Vegan Ice Na naturalnym mleku koksowym. Czekoladowe 3,49 zł. – 110g. 31,72 zł. 3,49 zł. – 110g.

(1 szt.)

12. Ice Mastry. Vegan Ice Na naturalnym mleku koksowym. Czekoladowe 3,49 zł. – 110g. 31,72 zł. 3,49 zł. – 110g.

(1 szt.)

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *