Bez Mięsny. Bezmięsna Kaszanka

Nasza rekomendacja: 4.7 out of 6 stars (4,7 / 6)

To już piąta roślinna kaszanka, którą testujemy. Dlatego możemy powiedzieć, że mamy już jakieś punkty odniesienia. I w zasadzie, czego można się było się spodziewać, każda jest inna. Mieliśmy niestety możliwość testowania jako pierwszej kaszanki Dobrej Kalorii, której przyznaliśmy od razu najwyższą rekomendację. I jak do tej pory nie żałujemy tej decyzji, ponieważ wszystkie pozostałe nie reprezentowały aż tak wysokiego poziomu. Podobnie jest z kaszanką marki Bez Mięsny. Chociaż nie można o niej też powiedzieć, że jest nieudana.

Pierwotnie przyrządziliśmy kaszankę na grillu elektrycznym, jednak jej cechy organoleptyczne skłoniły nas do przygotowania wersji na patelni.

Podczas przyrządzania i po zdjęciu z grilla kaszanka wydziela zapach charakterystyczny dla tego typu produktów. Podobnie jest ze smakiem. Nie można jednak pominąć tego, że wyczuwalny chwilami pieprz sprawia wrażenie, jakby dosypano go w ostatniej chwili i zapomniano wymieszać.

Tym co najbardziej nie przypadło nam do gustu jest konsystencja. Otóż podczas podsmażania z kaszanki wycieka sporo tłuszczu. Próba zdjęcia jej z grilla skończyła się jej połamaniem i rozsypaniem niektórych kawałków na jeszcze drobniejsze kawałeczki. Widać to dobrze na poniższym zdjęciu.

Wersja podsmażona na patelni ma bardziej wyrazisty zapach i nieco pełniejszy smak, co jest typowe dla produktów podsmażanych na oleju. Mimo że jest bardziej tłusta i tak, podobnie jak ta z grilla, rozpada się na kawałki.  Aż prosi się aby kaszanka została umieszczona w jakiejś niezdejmowalnej osłonce, chociażby tej z alginianu wapnia.

Nasza rekomendacja jest wartością uśrednioną: 4,5 za wersję z grilla i 4,9 za wersję z patelni.

Arek

wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z typową grafiką dla marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kaszanka ciemnieje i nabiera koloru brunatnego. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Grill Konsystencja, miękka, dość suche i lekko twarde kawałki kaszy. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Z patelni bardziej tłusta.
Zapach Grill Specyficzny. Własny. Zbliżony do kaszanki klasycznej z wyczuwalnym zapachem roślinnym. Patelnia Zapach złożony. Bardziej zbliżony do kaszanki niż wersja z grilla.
Smak Grill Specyficzny. Słodkawy. Chwilami pieprzny. Patelnia Specyficzny. Słodkawy, Chwilami pieprzny. Pełny i okrągły.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczna dla kaszanki tradycyjnej z kaszą gryczaną.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, jęczmień, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Odpowiedni dla wegan, może zawierać sezam, gorczyce i seler.
Przechowywanie W temperaturze od +1 do+6 st. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

10,99 zł za opakowanie – 42,26 zł za kg suchego produktu.

Producent: Bvtcher Sp. z o.o.

Dostępny w: Carrefour

Bez Mięsny. Bezmięsna Kaszanka

10,99 zł - 260 g
7.8

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Woda
  • Kasza jęczmienna (17%)
  • Czarna fasola (12%)
  • Olej kokosowy
  • Kasza manna (z pszenicy)
  • Sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól)
  • Przyprawy, aromaty, barwnik: węgiel roślinny
  • Maltodekstryna

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 237 kcal,
  • Tłuszcz: 12,52 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,28 g,
  • Węglowodany: 22,59, w tym cukry 3,14 g
  • Błonnik 3,74 g
  • Białko 6,66 g
  • Sól: 1,29

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *