Nasza rekomendacja: (4,7 / 6)
Poznajcie Państwo kisze ziemniaczana, która jest lepsza od oryginału. W przeszłości jeżdżąc przez wiele lat na Suwalszczyznę często spotykałem się z kiszką ziemniaczaną, która obok babki ziemniaczanej jest jednym z najbardziej popularnych dań. Miejscowi wręcz zażerają się kiszkami i babkami. O ile babka mi nie przeszkadzała, o tyle zapach (chociaż raczej powinienem użyć innego słowa) kiszki odrzucał mnie. Nawet najlepiej oczyszczone jelita wieprzowe wydzielały specyficzny zapach, którym przechodził farsz. Dlatego omijałem kiszkę szerokim łukiem. Na tyle szerokim, żeby jej nie czuć. Ponieważ jednak lubię pyzy, a proces produkcji babki i kiszki jest na pewnym etapie identyczny (gotowanie tartych ziemniaków) nie raz miałem ochotę na babkę, Jednak nikt mi nie zabronowałem wersji roślinnej, bo jak to bez boczku? Zresztą 15 lat temu, ktoś, kto nie jadł mięsa uważany był za wyjątkowego dziwaka. Szczególnie w takich regionach jak Mazury.
Gdy zobaczyłem w Netto roślinna wersje kiszki ziemniaczanej od razu się nią zainteresowałem zupełnie nie zwracając uwagi na cenę. Zresztą przy obecnej inflacji i tak nie ma ona większego znaczenia. Agnieszka jako zapieczona antymięsiara powiedziała, żebym sobie in kupił i sam testował, bo ona się brzydzi.
Zatem ad rem!
W opakowaniu znajdziemy 4 kiszki owinięte w folię, którą należy przez przyrządzeniem zdjąć. Najlepiej mieć pod ręką nóż lub nożyczki. Postanowiłem przyrządzić kiszkę tradycyjnie, czyli podsmażyć na patelni zgodnie z zaleceniami producenta, czy bez dodatku oleju. Jednak w trakcie podsmażania kawałki przywierały do patelni, co widać na poniższym zdjęciu. Po próbie przewrócenia kiszki zaczęły się rozpadać. Nie miałem wyjścia lekko je podziabałem i robiła się twardawa i klejąca papka. Może nie wyglądało to dobrze, co widać na zdjęciach, ale w zasadzie finalny wygląd produktu to jego jedyna wada konsumpcyjna. Chociaż zapewne znajdą się osoby, którym ten wygląd nie będzie przeszkadzał.
Kolor miodowy w wyraźnymi kawałkami brązowymi kawałkami cebuli nie przypomina tradycyjnej kiszki, ale trudno się spodziewać, żeby wersja roślinna przypominała.
Zapach i smak są przyjemne i bez wątpienia są sporymi atutami tego produktu.
Ziemniaczano – cebulowy smak przypomniał mi bardziej kopytka polane smażonym wędzonym boczkiem i smażoną cebulą niż kiszkę. Jednak nie ukrywam, że taka wersji bardzo mi odpowiadała. W pierwszym odczuciu kiszka może wydawać się za mało słona, ale warto wstrzymać się przed posoleniem, bo w marę jedzenia smak zaczyna się wyrównywać i słoność staje się odpowiednia. Całość dobrze zharmonizowana i znakomicie przyprawiona.
Jak na produkt w 100% roślinny kiszka jest dosyć sycąca, tym bardziej że samemu można zjeść całą porcję 😉 Jedyne, co może nie odpowiadać wielu konsumentom, to skład, który jest bardzo złożony. O ile dobrze policzyłem zawiera 31 składników. To naprawdę sporo.Czy naprawdę potrzeba aż tylu składników, żeby wyprodukować taki produkt? O ile skład i wygląd może budzić zastrzeżenia, a tyle smak sprawia, że produkt zasługuje na polecenie👌
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w przyjemnych, ale organicznych barwach z ciekawą grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano istotne dla konsumenta informacje. |
Wygląd ogólny | Po podgrzewanie na na patelni przywiera i może się rozpadać. Wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja miękka, klejąca i dość soczysta. |
Zapach | Zapach przyjemny budzący skojarzenia z tartymi gotowanymi ziemniakami z wyczuwalnym aromatem boczku wędzonego i cebuli. |
Smak |
Ziemniaczano – cebulowy przypominający kopytka polane smażonym wędzonym boczkiem i smażoną cebulą niż kiszkę. Całość dobrze zharmonizowana i znakomicie przyprawiona |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla tego typu wyrobów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia modyfikowana, alginian sodu. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, soja. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
Może zawierać gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i siarczyny, niska zawartość tłuszczów nasyconych, niska zawartość tłuszczów cukrów, bez konserwantów |
Przechowywanie | W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
6,49 zł za opakowanie – 25,96 zł za kg.
Producent: Polsjoa Sp. z o.o.
Dostępny w: Netto Kod: 5901473002155
Well Well. Kiszka ziemniaczana
6,49 zł - 250 gSkład
- Woda
- Suszone ziemniaki 20%
- Olej rzepakowy, roślinny bekon 6,8% (woda, gluten pszenny, olej rzepakowy, sos sojowy (woda, fermentowana soja, fermentowana pszenica, sól, aromat naturalny),
- Mąka z ciecierzycy, papryka wędzona, aromaty, ekstrakt drożdżowy
- Substancja zagęszczająca - karagen, cukier, sól, barwnik - ekstrakt papryki, ekstrakt jabłkowy, papryka czerwona
- Maltodekstryna, aromat dymu wędzarniczego, pomidor w proszku)
- Cebula smażona (cebula suszona, olej słonecznikowy)
- Cebula prażona, skrobia modyfikowana ziemniaczana,
- Substancja zagęszczająca - alginian sodu, sól,
- Aromaty, glukoza, białko ziemniaczane, pieprz czarny mielony, skrobia modyfikowana, majeranek.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna : 204 kcal
- Tłuszcz: 10,6 g, w tym kwasy nasycone: 0,9 g
- węglowodany: 21,2 g, w tym cukry: 1,0 g
- Błonnik 2,5 g
- BIałko: 5,0 g
- SÓL: 1,2 G