Vemondo. Pierogi z ziemniakami i tofu

wegański blog test pierogów z tofu z lidla

Nasza rekomendacja: 5.3 out of 6 stars (5,3 / 6)

Vemondo. Pierogi z ziemniakami i tofu to dzieło dobrze znanego producenta Virtu z Zawiercia. W pewnym sensie są to niemal identyczne pierogi jak te, które testowaliśmy ponad rok temu, czyli Virtu. Pierogi wegańskie z ziemniakami i tofu. Niemal 😉identyczne, bowiem różnią się nieznacznie składem i sugerowana formą przyrządzania, ale także wyglądem całego dania. Tak, te wegańskie pierogi z ziemniakami i tofu to gotowe dnie do szybkiego podgrzania w kuchence mikrofalowej. Dlatego w opakowaniu oprócz rzeczonych pierogów znajduje się również podsmażona cebulka. I to właśnie ta ostatnia odpowiada za raczej odpychające wrażenia konsumpcyjne, które towarzyszyły nam przy otwieraniu opakowania 😬 Dla nas cebulka wydziela mało przyjemny zapach, a pierogi są tłuste i klejące, jednak z komentarzy naszych czytelników wiemy, że są osoby, które takie doznania zapachowe lubią. Jeżeli należysz do takich osób to zapomnij, że napisaliśmy dwa poprzednie zdania 😉  Zatem opisane nieprzyjemne wrażenia mogą być zarówno względne jak i mogą nie wystąpić w ogóle. Jednak najważniejszą różnicą jest to, że testowane dzisiaj Vemondo. Pierogi z ziemniakami i tofu w przeciwieństwie do swoich starszych braci, nie zawierają żadnego konserwanta. I to jest ich zasadniczy plus. Tak duży, że postanowiliśmy dać pierogom bardzo wysoką notę rekomendacyjną.

wegański blog test pierogi tofu z ziemniakami z lidla

Ponieważ nie mamy, nie używamy i używać mikrofalówki nie będziemy, pierogi odgrzewaliśmy na trzy sposoby:

  • 💦 Podgrzane w gorącej wodzie (bez cebuli)
  • 🍳 Podsmażone na patelni na oleju (bez cebuli)
  • 🔌 Podsmażone na grillu elektrycznym (z cebulą)

Każda “wersja” różni się nieco od siebie właściwościami. Wszystkie trzy opisaliśmy w tabeli poniżej.

To może teraz o wadach i zaletach wegańskich pierogów Vemondo. Oczywiście może być tak, że to co wg nas jest wadą dla Was może być zaletą. I odwrotnie. Wszak gusta możemy mieć różne ✌

Wady:

  • W składzie pierogów jest masa ziemniaczana odtworzona z suszu ziemniaczanego. Niby nie wada, ale wolelibyśmy aby w składzie były po prostu ziemniaki… 🍠
  • Stosunkowo grube ciasto. Są na rynku pierogi, które są zrobione z cieńszego ciasta i mają więcej farszu. Do tej pory nie spotkaliśmy nikogo kto lubiłby pierogi z grubego ciasta.
  • Cebulka, która znajduje się w opakowaniu wydziela nieprzyjemny zapach 👃

Zalety:

  • Smakowitość. Pierogi, szczególnie te odsmażane na patelni i na grillu są naprawdę smaczne. Charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem wędzonki. W składzie pierogów znajduje się tofu wędzone. Wiemy, że są osoby, które uważają to za wadę, my uznaliśmy to za zaletę. Mamy wrażenie, że gdyby producent zastosował tofu naturalne pierogi mogłyby być mdłe. A to mogłoby wymagać użycia bardziej “konkretnych” przypraw. To na pewno zmieniłoby ogólną smakowitość pierogów.
  • Konsystencja. Na pewno zaletą jest też to, że pierogi po przyrządzeniu są zwarte i nie rozpadają się. Nawet po pogrzaniu w gorącej wodzie przez 3 minuty. 
  • Przygotowanie. Pierogi przyrządza się szybko: 3 minuty gotowania od wypłynięcia i 7 minut na patelni i 7 minut na grillu.  Zdecydowanie lepsze są te z patelni. Twardsze, chrupiące, z silniej zaznaczonym smakiem. Z grilla też powinny większości osób smakować. A na pewno będą zdrowsze niż smażone na oleju 😉

Podsumujmy.

Godny pochwały krok firmy Virtu i Lidla i ukłon w stronę klientów, którzy nie chcą spożywać substancji konserwujących. Czyżby obie firmy inspirowały się (co już się zdarzyło nie raz) naszymi uwagami poczynionymi w teście pierogów Virtu? We wspomnianym teście pisaliśmy: “Oby więcej takich produktów na naszym rynku. Gdyby jeszcze udało się usunąć ten sorbinian potasu i nie zastępować go żadnym innym konserwantem… ” I nasze życzenia stały się rzeczywistością. Dziękujemy 💕

Co prawa te zmiany na lepsze pociągają za sobą wyższą cenę, ale naszym zdaniem warto ją zapłacić. 

Arek i Agnieszka
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Prosta, ale przyjemna grafika. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone ze sobą, pokryte cienką warstwą oleju. Cebulka w kolorze szaro-b®azowym nie zachęca do spożycia. 
Konsystencja i tekstura

Po podgrzaniu w wodzie 

Miękkie, utrzymujące strukturę. Napęczniałe, powiększone. Lekko klejące. Wyczuwalne składniki. Dostateczna ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. 

Po odsmażeniu na patelni

Średnio twarde, utrzymujące strukturę. Wyczuwalne składniki. Dostateczna ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Pokryte tłustym filmem. Przyrumienione w miejscu styku z patelnią.

Po odsmażeniu na grillu elektrycznym.

Średnio twarde, utrzymujące strukturę. Wyczuwalne składniki. Dostateczna ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Nietłuste. Przyrumienione w miejscu styku z patelnią.

Zapach

Typowy dla pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem wędzonki i przypraw.

Narzucający się nieświeży zapach przetworzonej cebulki. 

Smak

Świeże, lekko kwaśne. Można wyczuć smak serowy i ziemniaczany. Na koniec wyczuwalny czarny pieprz. Mało słony. Pierogi z wody charakteryzują się silniejszym smakiem ciasta. W pierogach z wody bardziej wyczuwalne ziemniaki, mniej wędzone tofu. Słodkie. Z grilla silniej wyczuwalny smak wędzonki, cebuli i pieprzu. Z patelni mniej słodkie niż z wody. Wyczuwalny smak wędzonego sera. 

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, nasiona sezamu
Przechowywanie Do +4 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo tani 

6,99 zł zł za opakowanie – 21,64 zł za kg.

Producent: Virtu

Zakupiono: Lidl 

Vemondo. Pierogi z ziemniakami i tofu

0.00
8.1

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Mąka pszenna, 22,3%
  • Masa ziemniaczana odtworzona z suszu ziemniaczanego (woda, susz ziemniaczany)
  • Woda, 10,7%, tofu wędzone (woda, soja, sól),
  • 2,9% ogórki kiszone (ogórki, sól, woda, przyprawy
  • Olej rzepakowy, cebula, przyprawy (zawierają dwutlenek siarki),
  • Ekstrakt drożdżowy, sól, ocet w proszku, olej słonecznikowy, cukier, aromaty
  • 6% cebula smażona [oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy), cebula]

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.