Nasza rekomendacja: (4,4 / 6)
Po teście bardzo dobrych i wysoko rekomendowanych Gołąbków roślinnych zdecydowałem się na zakup Fasolki wegańskiej, która jest dziełem Kuchni Staropolskiej, która jest częścią grupy Graal (Graal Group).
Tym co od samego początku pozytywnie zaskakuje jest spora ilość fasoli. Nie jest zagęszczony sos z pływającymi fasolkami, tylko fatyczne fasola w sosie. Jednak ów sos jest jedną z najsłabszych stron tego produktu. Jest mocno zagęszczony i ta gęstość jest jakaś taka sztuczna. Trochę brakuje mi słowa na jego określenie. Jest to konsystencja pośrednia pomiędzy typowym średnio gęstym sosem, a kisielem. Taka konsystencja nie znęcała mnie do dalszej degustacji.
Do tego fasola przy wyjmowaniu jej łyżką ze słoika (ok. 50% nie udało się wyjąć poprzez wytrząsanie zawartości na talerz) rozpadała się. Świadczy to na pewno o tym, że jest dobrze ugotowania, ale z drugiej jej wygląd na tle opisanego sosu dodatkowo nie budzi entuzjazmu.
Niestety zapach to kolejny słaby punkt tego produktu. Jest sztuczny i przesiąknięty tym, czego osobiście najbardziej nie lubię w żywności przetworzonej. A mianowicie zapachem przetworzonej, zaparzonej cebuli. Z lektury komentarzy na naszym blogu wiem, że są osoby, które takie „zapachy” i smaki lubią. Jeżeli należnych do tych właśnie osób, to proszę pomiń moją uwagę. Na szczęście gdzieś w tle wyczuwalny jest zapach wędzonki, co może budzić dalekie skojarzenia z fasolką po bretońsku. Mnie zainspirowało to do późniejszych eksperymentów, o których piszę poniżej. Smak fasolki nie zaskakuje, ponieważ jest taki jakiego można się spodziewać wąchając ją. Zdecydowanie najbardziej wyczuwalna jest wspomniana przetworzona cebula z lekką nutą wędzonki. I to właśnie zapach i smak wędzonki zainspirowały mnie do tego, żeby doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem, wędzoną papryką w proszku i Creamo. Przyznam, że efekty tego spontanicznego pomysłu przeszły moje oczekiwania. Fasolka zrobiła się naprawdę smaczna i aromatyczna. A przede wszystkim zniknęła nienaturalna konsystencja sosu oraz nieprzyjemny smak i zapach cebuli.
Podsumowanie
Gołąbki miały wiele zalet, dlatego oczekiwałem, że Fasolka również warto będzie bardzo dobra. No cóż, nie wyciąga się wniosków na temat jakości wyrobów producenta na podstawie jednego produktu. Ponieważ w naszej spiżarni czekają na test pulpety tego producenta nie będę niczego po nich oczekiwał.
Fasolka po prostu mi nie odpowiada. Od zbyt „na siłę” zagęszczonego sosu, poprzez mało przyjemny, nienaturalny zapach, po niekonkretny, choć zrównoważony smak. Z drugiej strony smak i zapach fasolki, której nie chciałem wyrzucić (zero waste), zainspirował mnie do eksperymentowania z przyprawami, co sprawiło, że fasolka przekształciła się w całkiem dobry produkt. Powstaje jednak pytanie: czy po to kupujemy gotowy produkt w słoiku, żeby potem bawić się w dodawanie do niego innych składników? Tym bardziej tak „egzotycznych” jak Creamo (test tutaj) i wędzona papryka Periquinn. Moim zdaniem nie. Ale na pewnie łatwiej jest dodawać kilka składników, niż przyrządzać wegańską wersję fasolki po bretońsku. Zatem…
Pod względem organoleptycznym Fasolka bynajmniej genialna nie jest, ale nie można jej odmówić w miarę przyzwoitego składu i i bardzo korzystnej ceny. A jakby nie patrzeć to też ważne. Osobiście, mimo wszystko, wolałbym jednak kupić tę tę fasolkę (i dodać kilka składników) niż wegańską kanapkę u “Pana kanapki” kwotę półtora raza większą.
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie – słoik z metalową nakrętką. Ławy do otwarcia, nie wymaga użycia siły. Etykieta o ograniczonych barwach z niewyszukaną grafiką przypominająca czy PRL-u. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano istotne dla konsumenta informacje. |
Wygląd ogólny | Duża ilośc fasoli typu jaś w niejednolitym sosie pomidorowym. |
Konsystencja i tekstura | Sos o konsystencji pośredniej pomiędzy typowym średnio gęstym sosem, a kisielem. Fasola miękka. |
Zapach | Nieco nienaturalny z dominującą przetworzoną cebula i wyczuwalnym zapach wędzonki. |
Smak |
Własnym specyficzny, nieco nienaturalny z wyraźną przetworzoną cebula i wyczuwalną wędzonką. Dość zrównoważony z lekkim odchyleniam w stronę słodkiego. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczny dla tego typu wyrobów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia modyfikowana kukurydziana |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
Produkt może zawierać: gorczycę, soję, dwutlenek Sieraki, siarczyny. Odpowiedni dla wegan, bez konserwantów. |
Przechowywanie | W suchym i chłodnym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo tani
4,99 zł za opakowanie – 9,98 zł za kg.
Producent: Kuchnia Staropolska
Wyprodukowano dla Graal
Zakupiono: Delikatesy Centrum
Kod:5903895640335
Kuchnia Staropolska. Wegańska fasolka
4,99 zł - 500 gSkład
- Fasola drobna gotowana 44 %,
- Woda
- Przetarte pomidory 7,6 % [pomidory, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)]
- Koncentrat pomidorowy 5 %,
- Cebula
- Skrobia modyfikowana kukurydziana
- Cukier
- Ekstrakty przypraw
- Sól, glukoza
- Przyprawy (zawierają seler), warzywa suszone (pasternak, marchew, cebula, pietruszka nać)
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 68,0 kcal
- Tłuszcz: < 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany: 9,8 g, w tym cukry: 4,0 g
- Błonnik: 4,9 g
- Białko: 4,0 g
- Só: 0,68 g
Jeden komentarz
Częsty gość w kuchni.
Dodaję ziele ang., liście laurowe, majeranek, odrobinę czosnku wraz z chili, nieco wody i gotuję 20 minut.
Następnie sypię sporo słodkiej papryki, przyprawę harissa kotanyi, dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i łyżkę oliwy.
Kolejne 5 minut dogotowywania i smakuje wyśmienicie.