Perla. Roślinny sernik

Roślinny sernik wegański

Nasza rekomendacja:
5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

Sernik roślinny zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Jego konsystencja jest niemal identyczna jak większości typowych tradycyjnych serników. Większości, bo wbrew temu, co wydaje się wielu konsumentom, nie ma czegoś takiego jak wzorcowy sernik. Jedni wolą bardziej puszyste i wilgotne, inni mniej soczyste i nieco bardziej twarde. Jedni z datkami, inne bez. Jak wiadomo wszystkim nie da się dogodzić 😉 Sernik Roślinny firmy Perla plasuje się gdzieś w połowie. Jest soczysty i wilgotny, przy czym nie jest ani zbyt soczysty, ani zbyt wilgotny. Jest także miękki, ale również nie za miękki. Kroi się go dobrze i nie rozpada się. Pachnie przyjemnie, z wyczuwalną nuta kokosa i wanilii lub wanilii i kokosa – mieliśmy oboje odmienne odczucia. Zapach może także budzić skojarzenia z budyniem waniliowym. W smaku waniliowo – serowo – kokosowy. A skład? Mimo, że znajdziemy w nim aż 19 składników, to w zasadzie nie można im niczego istotnego zarzucić.

jaki wegański sernik

Podsumowanie

Nie po raz pierwszy jesteśmy pewni, że gdyby taki produkt, jak testowany dzisiaj sernik roślinny zaserwować na talerzyku z kawą lub herbatą, większość osób nie zwróciłaby nawę uwagi na to, że został zrobiony bez sera i jajek. A skoro są produkty roślinne, które smakują tak samo jak te zrobione na bezie jaja, sera, mleka i śmietany to, dlaczego nie zacząć ich jeść? Trudno nie zgodzić się z tym, że po obfitym obiedzie deser w postaci klasycznego sernika jest sporym wyzwaniem dla ludzkiego systemu pokarmowego i sprawia, że jest nam ciężko na żołądku. Takie zjawisko rzadko występuje w przypadku słodyczy roślinnych. Może zatem warto zamiast tabletki na trawienie wprowadzić do menu deser w postaci roślinnego sernika? 😉

Sernik skradł nasze serca (i żołądki) i z ogromną chęcią włączylibyśmy go na stałe do naszego weekendowego menu, gdyby nie to, że… Gdyby nie to, że test przeprowadzaliśmy 8 września br. W dniu, w którym opisywaliśmy test sernika (15 listopada)  nie mogliśmy go znaleźć w żadnym ze sklepów, które odwiedziliśmy. A było ich naprawdę sporo.

Aktualizacja – 28.11. 2022 r.

Roślinnego sernika wciąż nie ma w sprzedaży…

Agnieszka i Arek

Wegański blog. Vegetest.pl

Perla. Roślinny sernik

6,99 zł - 200 g
9.2

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

10.0/10

Wartości odżywcze

10.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

9.0/10

Opakowanie

8.5/10

Skład

  • Napój kokosowy 31,5% (ekstrakt z kokosa, woda)
  • Ciecierzyca gotowana 23% (ciecierzyca, woda)
  • Tofu (woda, ziarna soi)
  • Marynowana fasola czerwona (fasola, sól cukier)
  • Orzechy nerkowca 6%
  • Olej rzepakowy, cukier trzcinowy,
  • migdały, skrobia ziemniaczana, ekstrakt słodu jęczmiennego
  • Suszone daktyle, sok z limonki, tłuszcz kakaowy
  • Aromat naturalny z kokosa z innymi aromatami
  • Wodorowęglan sodu, cynamon

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna 234 kcal
  • Tłuszcz 15,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 16,0 g, w tym cukry 7,7 g
  • Błonnik: 4,7 g
  • Białko: 8,7 g
  • Só: 0,22 g

Inne wegańskie produkty

6 komentarzy

  1. Zjadłem i taki średni..czegoś tam brakuje, jakiejś mocniejszej, wilgotniejszej nuty 😀 Spód jest ok! Ale góra za bardzo się mieli mdląco w buzi, sernik nie jest suchy, ale po prostu męczący w smaku i zostawia dziwny posmak w tle.. nie żebym się spodziewał wiele po tej firmie, nie przepadam…no, ale fajnie, że są i takie propozycje na rynku 🙂
    Ciasta wegańskie są przepyszne, ale trzeba samemu zrobić, albo się wybrać do jakiejkolwiek wegańskiej cukierni, ostatnio ich sporo, niebo w gębie.

  2. Mamy podobne zadanie. Kiedyś była w Warszawie restauracja WypasAnie i mieli wegańskie ciastam i torty – pychota 😋 Aż szkoda, że już zamknęli 😥
    Ale biorąc pod uwagę, że Perla, to “sernik sklepowy”, to i tak im się udał 🤌

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *