Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Po teście Paluszków Vivery byliśmy nastawieni bardzo entuzjastycznie do testu kolejnego produktu tej firmy. Co prawda, w przeciwieństwie do Paluszków, falafel to…”tylko” falafel. Zatem czekał nas test produktu, który możemy zrobić sobie w domu sami. Ale nie każdemu się chce poświęcać na to sporą ilość czasu, szczególnie jeżeli nie zamierza przygotowywać falafela na bazie ciecierzycy ze słoika 😉 Więc może ma to sens…?
Falafel smakuje jak…falafel i to jest dobra wiadomość. Typowy aromat ciecierzycy jest nieco złamany szpinakiem, ale nie jest to nic tak znaczącego, żeby sie nad tym rozwodzić. Produkt jest dobry, ale ma naszym zdaniem trzy wady.
- Zawartość substancji konserwującej, która dla wielu osób może go dyskwalifikować.
- Suchość. Falafele są tak suche, że trzeba je popijać lub dodać jakiego sosu, bądź hummusu.
- Cena. 12,99 zł za opakowanie, czyli blisko 65 zł za kilogram to dosyć drogo. O ile w przypadku Paluszków, które są produktem oryginalnym może ona mieć swoje uzasadnienie o tyle w przypadku falafeli powinna być chyba niższa.
Falafele chłoną tłuszcz z patelni, ale nie uznaliśmy tego za wadę, ponieważ to cecha wszystkich falafelu, które jak wiadomo smaży się w głębokim tłuszczu. Jeżeli wymienione cechy Waszym zdaniem nie dyskwalifikują produktu, to na pewno warto go spróbować 🙂
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystycznie, ale oryginalną grafiką.Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor falafeli typowy: żółto – brązowy. Widoczne kawałki składników: głównie cicierzycy i przypraw. Kilkanaście falafeli jest luźno ułożonych w pudełku. Podczas smażenia mocno wchłaniają tłuszcz. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu
Średnio lekko twarda. Falafel jest suchy. Pod naciskiem palca rozlatuje się. Wyraźne małe kawałki ciecierzycy i szpinaku. |
Zapach | Po usmażeniu
Typowy dla falafeli. |
Smak | Po usmażeniu
Własny, specyficzny. Zbożo – roślinny. Wyczuwalny charakterystyczny smak szpinaku. Słodkawy i nieco słony. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Kwas sorbowy |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. W zakładzie przetwarzane jest także: soja, mleko, jaja, łubin. Musi być podgrzewany 2 minut w temp. 180 °C. Wzbogacony w wit. B12, |
Przechowywanie | +7°C – 1 dzień; -6°C – 7 dni; -12°C -4 tygodnie; -18°C – data na opakowaniu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
12,99 zł za opakowanie – 64,95 zł za kg.
Producent: Vivera B.V. Holten – Holandia
Można kupić: Auchan
Vivera. Falafel
12,99 zł - 200 gSkład
- Ciecierzyca 74%
- Olej rzepakowy
- Mąka pszenna
- Szpinak
- Cebula
- Pietruszka
- Czosnek, zioła, przyprawy
- Sól, kwasek cytrynowy
- Konserwant: kwas sorbowy
- Żelazo, wit. B12
Wartości odżywcze
- Energia: 232 kcal
- Tłuszcz: 9,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
- Węglowodany: 24,8 g (cukry 6,6 g)
- Białko: 8,4 g
- Błonnik: 5,8 g
- Sól: 1,4 g
- Żelazo: 2,1 mg
- Wit. B12: 0,38 µg
2 komentarze