Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Na stronie producenta możemy przeczytać: “Nasz cel to dostarczanie produktów, które sami chcemy jeść. I szczerze – robimy to z przyjemnością! Wspomagają one zdrowy tryb życia, dodatkowo są „wygodne”, smaczne i jednocześnie przystępne cenowo. Pozwalają zaoszczędzić nasz cenny czas, który normalnie poświęcamy na przygotowanie posiłku, bez rezygnacji z jego najlepszych „domowych” cech – takich jak świeżość, smak, zapach, kolor”. Czy ten cel udało się producentowi osiągnąć? Zobaczmy 🙂
W nasze ręce wpadły w Lidlu dwa produkty wprowadzone do handlu pod marką “Vegeidealni” przez firmę PURE&FIT. Jeżeli mamy być bardziej dokładni powinniśmy napisać, że produktów jest w sumie pięć w dwóch opakowaniach. Opakowanie Vege Burgerów zawiera dwa, a Vege Dukatów trzy różne produkty. Z wyjątkiem zbiorczych testów porównawczych nie stosujemy oceny dwóch różnych produktów w jednym teście dlatego postanowiliśmy opisać każdy z nich osobno. To tylko tak gwoli wyjaśnienia 😉
Pierwsze opakowanie zawiera:
- 2 burgery jaglane z burakiem
- 2 burgery jaglane z pieczarkami.
Oba burgery jaglane są vege, ale nie są idealne 😉 Mają swoje wady, ale nie można odmówić im zalet, których naszym zdaniem jest na tyle dużo, że przyznaliśmy burgerom 5 gwiazdek plus.
Zacznijmy od burgerów jaglanych z burakiem. Nazwa “z burakiem” kojarzy mi się z posiadającym swoje korzenie w czasach PRL sławnym sokiem z “czarnej porzeczki”. Zawsze fascynowało mnie to dlaczego ten sam producent wypuszcza na rynek jabłkowy lub pomarańczowy i jednocześnie z… czarnej porzeczki. Jeżeli udałoby sie znaleźć odpowiednio wielkie jabłko lub pomarańczę może dalibyśmy radę wycisnąć z nich szklankę soku, ale z porzeczki…?🤔 Sądzę, że jest zdecydowanie niemożliwe. Dlatego przyjmijmy, że podobnie jak w przyapdku soku z czarnej porzeczki, taki i w składzie burgerów znajdują się buraki, a nie burak 😉 Tym bardziej, że jest ich całkiem sporo, a przynajmniej na to wskazuje ich smak.
Ponieważ producent sugeruje, żeby burgery podgrzać na patelni nie podając jednocześnie czy stosować tłuszcz, przygotowaliśmy je zarówno na oleju, jak i bez jego dodatku. Jak się okazało różnica pomiędzy obu finalnymi produktami była wyraźna.
Burgery podgrzane bez dodatku oleju są suche, a ich zewnętrzna warstwa jest twardawa. W smaku są zdecydowanie roślinne. Jednak połączenie kaszy jaglanej, która sama w sobie jest mdła, z burakami i chrzanem (które tworzą razem smak przypominający ćwikłę) nie należy do najbardziej udanych kompozycji. Burak dominuje nad kaszą jaglaną, ale jego smak jest bardziej zbliżony do chipsów buraczanych z wyczuwalnym posmakiem gleby. Do tego burgery są kwaśne, przez co całość wypada przeciętnie.
Jednak podgrzanie burgerów na oleju wprowadza istotne zmiany pod każdym niemal względem. No coż, nie od dzisiaj wiadomo, że tłuszcz poprawia smak i zapach potraw. Może smak burgerów nie jest diametralnie inny od tych podgrzanych “na sucho”, ale jest zauważalnie lepszy. Są mniej kwaśne, a bardziej słodkie przez co smak staje się bardziej zrównoważony i mniej buraczany. Zapach jest bardziej pełny i świeży. Podgrzewanie na oleju wiąże się oczywiści z tym, że burgery dosyć obficie chłoną go z patelni. Stają się przez to bardziej gliniane i trzeba je dłużej przeżuwać.
Jeżeli wolicie jeść zdrowiej, podgrzejcie burgery na patelni bez tłuszczy, w piekarniku lub na grillu elektryczny. Jeżeli natomiast najważniejszy jest smak, podgrzejcie je na oleju. Chociaż nie wątplimy, że zapewne najlepsze byłyby podgrzane na maśle…😉
Skład burgerów, ogólne wrażenia konsumpcyjne i smakowitość (w wersji na oleju) stoją na dobrym poziomie. Jeżeli weźmiemy do tego pod uwagę bardzo dobrą cenę, możemy z czystym sumieniem polecić ten produkt każdemu, kto lubi roślinne burgery.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z papierową nakładką. Charakterystyczna grafika nakładki. Estetyczna, kolorowa i przyjemna dla oka. Pomimo natłoku informacji czytelna. Zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów bordowy. W opakowaniu znajdują się trzy burgery burgery buraczane i tyleż pieczarkowych. |
Konsystencja i tekstura | Podgrzane na patelni bez tłuszczu Zwarta. Twarda. Lekko wilgotna. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący bordowy. Tłusty film na powierzchni. Podgrzane na oleju Zwarta. Twarda. Lekko wilgotna. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący bordowy. Tłusty, klejący i “plastelinowaty” |
Zapach | Podgrzane na patelni bez tłuszczu Roślinny, buraczany. Wyczuwalny zapach kaszy jaglanej i przypraw.Podgrzane na oleju Roślinny, buraczany. Zrównoważony, wyczuwalny zapach buraków i kaszy jaglanej. |
Smak | Podgrzane na patelni bez tłuszczu
Specyficzny, świeży i “ziemny” będący wynikiem połączenia kaszy z burakiem, “ziemny”. Lekko kwaśny i pieprzny. Wyczuwalny smak przypraw. Podgrzane na oleju Specyficzny, świeży wyczuwalny smak kaszy z burakiem. Zrównoważony, nieznacznie kwaśny i łagodnie słodki. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Niezbyt dobra dla tradycyjnych burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Dla 2 – 3 osób. Może zawierać: sezam i jego pochodne, soję i jej pochodne, seler, gorczycę, zboża zawierające gluten, jaja, mleko. |
Przechowywanie | W temp. +1°C – +6°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
7,49 zł za opakowanie – 24,96 zł za kg.
Producent: Pure&Fit
Zakupiono: Lidl
Vegeidealni. Vege Burgery
7,49 zł - 300 gSkład
- Ugotowana kasza jaglana 46% (woda, kasza jaglana)
- Ugotowany burak ćwikłowy 31%
- Marchew 9 %
- Cebula 9%
- Burak suszony 1,2%
- Ocet jabłkowy
- Czosnek
- Olej rzepakowy
- Sól, błonnik grochowy, majeranek,
- Korzeń chrzanu suszony 0,3%, pieprz czarny.
Wartości odżywcze
- Energia: 136 kcal
- Tłuszcz 2,7 g (kwasy nasycone 0,2 g)
- Węglowodany 23,0 g (cukry 5,8 g)
- Białko 3,3 g
- Błonnik: 3,6 g
- Sól 1,1 g
2 komentarze