Nasza rekomendacja: (4 / 6)
Red Curry to druga wegańska propozycja dania typu curry firmy CPF Poland, którą można zakupić w Lidlu. Nie lubimy lać wody🚰 żeby złapać się na. lepsza pozycję w Google 😉 więc nie będziemy powtarzać tego samo co pisaliśmy w opisie testu Yellow Curry. Dlatego polecamy Wam zapoznać się z testem tego dania, ponieważ tutaj skupiamy się tylko na tych cechach produktów, które odróżniają go od tamtego. Dlatego dzisiejszy opis będzie krótki 😀
Niełatwo jest oceniać i opisywać produkt, który pod wieloma względami jest podobny to tego, który testował się wcześniej. Tak jest właśnie w przypadku Red Curry marki To be Foodie. Daltrego siłą rzeczy lnawiązajue się do poprzednich doświadczeń. Nie będziemy zatem udawać, że jesteśmy w stu procentach obiektywni i potrafimy obiektywnie ocenić ten produkt nie nawiązując do tamtego. Obiektywny człowiek to oksymoron 😉 Dlatego polecamy test Yelllow Curry, bo pomoże Wam lepiej począć “wersję Red”.
Red Curry cechuje na pewno to, że ma bardziej specyficzny, kwaśny zapach, co sprawia, że mogą się pojawić wątpliwości co do jego świeżości 😉 Zapach ma jeszcze tę nieokreślona cechę, której nie potrafiliśmy zdefiniować, ale która zdecydowanie przywoływała nam na myśl szkolną i akademicką stołówkę. I to chyba największa wada tego dania. Poza tym jest nieco bardziej rozwidnione i bardziej pikantne. Ale nie tyle, na ile mogłaby sugerować grafika na opakowaniu. Jednak tym co może niektórym konsumentom nie odpowiadać jest uczucie podrażniania śluzówki podczas przymykania potrawy. Jednak wymieszanie curry z ryżem sprawia, że te efekt wyraźnie słabnie.Poza tym pozostałe cechy organoleptyczne są bardzo zbliżone do Yellow Curry.
Yellow, czy Red? Nam bardziej smakował Yellow. Raczej nie wrócimy do wersji Red, ponieważ nie odpowiadał nam ten specyficzny zapach.
Arek blog wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Tabela
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Kolorowe. Czytelne napisy. Zdecydowanie przyciągające wzrok, widoczne na półce i zachęcające do kupna. Opakowanie w formie platikowego pudełka z dwoma osobnymi pojemnikami. W jednym ryż, w drugim curry. Pudełko umiejscowione w papierowej nakładkę pełniącej funkcje etykiety. W opakowaniu jedna porcja 330 g. |
Wygląd ogólny | Kolor typowy dla tego typu wyrobów. Widoczne całe, duże kawałki składników: całe stronki groszku cukrowe i kawałki pędów bambusa. |
Konsystencja i tekstura | Właściwa dla tego typu wyrobów. Składniki odseparowane, niesklejone, o właściwej, lekko twardawej konsystencji. Ryż nieco twardy i sklejony. |
Zapach | Zapach z wyczuwalna kwaśną dominantą. Wyczuwalne: imbir, limonka i kafir. |
Smak | Raczej zharmonizowany, pikantny i kwaśny. Podczas jedzenia wyczuwalne prawie wszystkie składniki wraz z limonką i kafirem i imbirowym galangalem. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu – E 202 |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Mąka pszenna, soja. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Może zawierać orzechy |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze od +2°C do +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani 7,99 zł za opakowanie – 24,21 zł za kg
Producent: CPF Poland S.A. Dostępny: Lidl
To be Foodie. Red Curry
7,99 zł - 330 gSkład
- Ryż jaśminowy gotowany 52% (woda, ryż jaśminowy, olej rzepakowy, sól)
- Sos red curry 33% [mleczko kokosowe 16% (ekstrakt z kokosa, woda, emulgator: E435), woda, sos sojowy 0,5% (woda, soja, mąka pszenna, sól, cukier, substancja konserwująca: E202), przyprawy, ekstrakty przypraw, cukier, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir 0,2%, skórka limonki kaffir, galangal, sól, szalotka, aromaty, skrobia, mąka pszenna]
- Warzywa 15% (w zmiennych proporcjach: groszek cukrowy, pędy bambusa)
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 139 kcal
- Tłuszcze: 4,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,9 g)
- Węglowodany: 23,0 g (w tym cukry: 1,8 g)
- Błonnik: 1,1 g
- Białko: 2,5 g
- Sól: 0,53 g