Nasza rekomendacja: (3,8 / 6)
O leczo rozpisywał się nie będę. O ile bowiem skład jest całkiem przyzwoity, o tyle reszta pozostawia nieco do życzenia. W zapachu i smaku wyraźnie jest wyczuwalna przetworzona cebula. Osobiście taki zapach i smak kojarzą mi się z tanimi jadłodajniami i barami z czasów PRL-u. Czytając komentarze pod innymi testami wiem, że część osób akurat lubi tego typu doznania organoleptyczne. Rozumiem, każdy ma swój gust. Ale dla mnie to po prostu uboczny efekt niewłaściwego procesu przetwarzania żywności.
Oprócz cebuli wyraźnie wyczuwa się też nadmiar czerwonej mielonej i świeżej papryki, która w połączeniu z cebulą i przyprawami sprawia wrażenie, że po zjedzeniu czeka nas murowana zgada. Produkt drażni gardło, dominującym smakiem jest kwaśny z nutą pikantności.
Sztucznie zagęszczony produkt poprzez dodanie zbyt dużej ilości skrobi modyfikowanej dodatkowo zniechęca do dalszego spożycia.
Po Gołąbkach wegetariańskich w sosie pomidorowym tej samej marki, które może nie rzucały na kolana, ale pod wieloma względami były godne polecenia, Leczo nie przypadło mi do gustu i nie mogę go rekomendować na więcej niż 3,8.
Arek wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w przyjemnych barwach z ciekawą grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano istotne dla konsumenta informacje. |
Wygląd ogólny | Kawałki warzyw zanurzone w niejednolitym sosie o kolorze burgundowym. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja gęsta, ale wyraźnie widać, że uzyskana poprzez zastosowanie skrobii modyfikowanej, przez co wydaje sie nienaturalna. Warzywa o odpowiedniej twardości z wyjątkiem pieczarek, którą są śliskie i półtwarde. |
Zapach | Wyraźnie wyczuwalna przetworzona cebula i ocet mielona papryka i grzyby. |
Smak |
Kwaśny. Z wyczuwalną przetworzoną cebulą, mieloną papryką i koncentratem pomidorowym. Spożywaniu towarzyszy wyraźne drażnienie przełyku. Można odnieść wrażenie, że w nieco przesadzono z mieloną papryką. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna – |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia modyfikowana. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | – |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
Produkt może zawierać: gorczycę, seler, soję, gluten, mleko (łącznie z laktozą), jaja. Gotowe w 3 min. Bez konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku. |
Przechowywanie | W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Tani
9,99 zł za opakowanie – 24,97 zł za kg.
Producent: Stoczek Natura Sp. z o.o.
So Food. Leczo warzywne
9,99 zł - 400 gSkład
- Woda
- Warzywa 37% (papryka, cebula, cukinia)
- Pieczarki 18%
- Koncentrat pomidorowy 9,5%
- Cukier
- Olej rzepakowy
- Skrobia modyfikowana
- Sól
- Warzywa suszone w zmiennych proporcjach (pasternak, marchew, pietruszka, czosnek)
- Ekstrakt drożdżowy, przyprawy
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 55 kcal
- Tłuszcz: 2,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 6,3 g, w tym cukry: 2,8 g
- Białko: 1,5 g
- Sól: 1,1 g