Smak Mak. Pierogi z fasolą i pietruszką

Nasza rekomendacja:
3.5 out of 6 stars (3,5 / 6)

Marka SmakMak ma w swojej ofercie całkiem spory arsenał przeróżnych produktów. Od przekąsek, poprzez surówki, po gotowe dania. Nie jest to bynajmniej firma oferująca produkty tylko wegańskie lub wegetariańskie. Jeśli zatem jesteście weganami i wegankami, którzy (które) nie chcą wspierać tego typu firm, to nie jest to propozycja dla Was. Ja już dawno przestałem wierzyć, że ludzie się obudzą i dotrze do nich, że spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko przyzwolenie na zabijanie zwierząt, ale także narażanie siebie na poważne choroby, co wciąż jest skrzętnie ukrywane przez wielki biznes mięsny. Cóż, taka jest ludzka natura. Dlatego cieszy mnie to, że w ofercie takich firm jak SmakMak pojawiają się produkty wegańskie, mimo że nazywane wegetariańskimi 😉

Pierogi, chociaż w składzie oryginalne, to w smaku już niekoniecznie. Pierwsze skojarzenie jakie miałem, to pierogi ruskie z dodatkiem fasoli. Jest to oczywiście spore uproszczenie, bo te nie są przesunięte w stronę smaku kwaśnego, tylko raczej zrównoważone. Również konsystencja farszu przywodzi na myśl pierogi ruskie.

W smaku i zapachu zrównoważone z nieznacznie wyczuwalną fasolą. Jednak mało wyraziste, wręcz nieco mdłe. Warto przyprawić je odrobiną soli (przyprawy do zup, sosu sojowego), wtedy stają się zdecydowanie bardziej „konkretne” i smaczniejsze.

Zastrzeżenia wielu osób będzie na pewno budziła zawartość sorbinianu potasu. Nigdy nie byłem zajadłym wrogiem konserwantów, bo uważam, że jest o wiele więcej szkodliwych dla zdrowia produktów, które są przez ludzi spożywane w znacznie większych ilościach. Jednak, jak pokazuje przykład pierogów marki Nowy Wiśnicz, da się je wyprodukować bez dodatku konserwantów.

Podsumowanie

O ile regularnie kupujemy pierogi z Boczniakiem i żurawiną, o tyle do tych nie wrócę, bo nie widzę żadnych argumentów przemawiających z ich ponownym zakupem.

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Zadrukowana etykieta papierowa –  kolorowa i estetyczna. Czytelne napisy. Pierogi znajdują się opakowaniu foliowym, które trudno jest otworzyć, i które nie podlega recyklingowi.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone, niepopękane.
Konsystencja i tekstura Lekko klejące. Nadzienie z widocznymi składnikami.
Zapach Wyczuwalne  ciasto. Po przekrojeniu wyczuwalny zapach zieminków i fasoli. Może budzić skojarzenia z pierogami ruskimi.
Smak Smak zrównoważony. Trudny do opisania,  budzący skojarzania z pierogami ruskimi z dodatkiem fasoli.

W przypadku wersji z grilla nieco bardziej wyrazisty. Można wyczuć pieprz i lekkie przesunięcie w kierunku grzybów.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Mąka pszenna
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: soję, mleko, jaja, seler, gorczycę. Pakowany w atmosferze ochronnej.
Przechowywanie +2 ºC do +7 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Tani
7,49 zł za opakowanie – 18,72 zł za kg. 

Producent: SamSmak Sp.z o.o
Zakupiono: Netto

Kod: 5900488349941

Smak Mak. Pierogi z fasolą i pietruszką

7,49 zł - 400 g
5.8

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

4.0/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

5.5/10

Smakowitość

4.0/10

Opakowanie

7.5/10

Skład

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Fasola biała 10%
  • łatki ziemniaczane
  • Olej rzepakowy
  • Cebula prażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól)
  • Sól, aromat naturalny (?)
  • Natka pietruszki 0,2%
  • Pieprz
  • Substancja konserwująca: orbinian potasu

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 173 kcal
  • Tłuszcz: 4,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
  • Węglowodany: 28,0 g, w tym cukry: 1,4 g
  • Błonnik: 1,5 g
  • Białko: 4,3 g
  • Sól: 0,73 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

  1. Jak dla mnie są to najgorsze pierogi jakie jadłem, połączenie fasoli z pietruszką jest dla mnie tragedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *