Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Pozytywne zaskoczenie 👍
Zapraszamy do kolejnego, dziesiątego już testu roślinnych zamienników tradycyjnych majonezów. Firma Roleski gościła już na naszym wegańskim blogu, bo w maju ubiegłego roku testowaliśmy Majonez Vege. Naszym zdaniem to. Bardzo dobry produkt, który sytuuje się w rynkowej czołówce roślinnych majonezów. Mieliśmy jedynie dwie uwagi:
- Majonez miał lekką konsystencję, przez co stosowany np. w sałatkach szybko ulegał zużyciu
- Miał wysoką zawartość tłuszczu – 70g/100 g.
Chociaż producenci nie przesyłają nam swoich produktów do testowania (w większości kupujemy je w sklepach sami), to mamy wrażenie, że czytają nasz blog i biorą sobie do serca nasze uwagi 💚 Co tym bardziej nas cieszy, bo to oznacza, że chyba faktycznie piszemy obiektywnie😃 Oto bowiem w nowym majonezie zwanym Premium Vegan nie znajdziemy już żadnej z tych niedogodności. Majonez ma odpowiednio gęstą konsystencję, znakomicie sprawdza się zarówno jako „smarowidło” na chleb, jak i dodatek do sałatek, które znakomicie wiąże i nie rozpuszcza się. A to sztuka, która udała się niewielu producentom tego typu produktów.
Kolejna kwestia – zawiera znacznie mniej tłuszczu niż ten testowanym rok temu. Różnica jest naprawdę spora, bo tłuszczu jest prawie trzykrotnie mniej! Co prawa firma Roleski nie dokonała tutaj żadnej rewolucji. Nie wprowadziła nowego, genialnego w pełni naturalnego roślinnego składnika ani nie zastosowała żadnej rewolucyjnej technologii. Dlatego czytając jego skład zauważymy, że zamiast skrobi modyfikowanej są skrobie modyfikowane i pojawiła się dodatkowo guma ksantanowa. Oczywiście nie przekreśla to produktu i nie można przez to specjalnie zaniżać rekomendacji i oceny ogólnej (naszym skromnym zdaniem), niemniej jednak z radością powitalibyśmy takie majonezy, w składzie których nie znaleźlibyśmy żadnych zagęstników, stabilizatorów itp. Może kiedyś to nastąpi. Z drugiej strony zdajemy sobie sprawę, że skład uwarunkowany jest określonymi wymaganiami sprzedających, które producenci chcąc, nie chcą musza spełniać.
Zapach i smak majonezu jest dosyć specyficzny. Jednak nam i naszym znajomym (typowym mięsożercom😉), którzy testowali go wraz z nami, przypadł do gustu. Specyfika pojawia się zarówno w smaku jaki i zapachu. W zapachu można wyczuć zarówno ten charakteryzujący większość klasycznych majonezów, jak i, o dziwno, zapach ubijanej śmietany, z której powstaje masło. Z kolei smak przesunięty jest nieco w kierunku smaku maślanki. Cóż za konsekwencja! 😉Oczywiście maślanka nie narzuca swojego smaku. Jest raczej wyczuwalna pomiędzy typowymi nutami zapachowymi, ale właśnie wśród tych nut ją można wyczuć najbardziej.
Podsumowanie
Na dzisiaj jeden z najlepszych majonezów roślinnych dostępnych na rynku. Sprawdzi się w zasadzie w każdym zastosowaniu. Będziemy kupować! 👍
Agnieszka, Arek, Małgosia i Piotr
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta o ograniczonych barwach, estetyczna. Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. Wyróżniająca się i estetyczna. |
Wygląd ogólny | Kolor śmietankowy. |
Konsystencja i tekstura | Typowa emulsja. Bardziej zbliżona do gęstej śmietany. Zwarta, kremowa. |
Zapach | Zapach intensywny. Typowy dla majonezu z nutą maślanki. |
Smak | Lekko kwaśny i słodkawy. Wyczuwalny smak maślanki. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla majonezów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobnie modyfikowane, guma ksantanowa. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt odpowiedni dla wegan, bez dodatku substancji konserwujących. |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w lodówce. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
5,59 zł za opakowanie – 13,63 zł za kilogram
Producent: Roleski Sp. z o.o.
Dostępne:
Roleski. Majonez Premium Vegan
5,59 zł - 410 gSkład
- Woda
- Olej słonecznikowy (25 %),
- Musztarda (6,5 %) (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalne aromaty),
- Skrobie modyfikowane,
- Ocet winny biały (3,7 %),
- Cukier trzcinowy,
- Sól himalajska (1%),
- Koncentrat soku z cytryny,
- Stabilizator: guma ksantanowa;
- Aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa edta.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 269 kcal
- Tłuszcz: 25,0 g, w tym kwasy nasycone: 5,1 g
- Węglowodany 9.6 g, w tym cukry 1,9 g
- Białko: < 0,5 g
- Sól: 1,1 g
2 komentarze
on ma 25/100 a nie 70 gramow tłuszczy