Nasza rekomendacja:
(3,1 / 6)
Polsoja. Vege kiełbaski z papryką to kolejny produkt, który ma zastąpić weganom tradycyjny wyrób mięsny. I tak jak ma to miejsce w przypadku wielu innych tego typu produktów, niestety nie spełnia on swojej obietnicy. Kiełbaski są ciekawe, inne, ale nie zastąpią prawdziwej kiełbasy 😉
Smak niewiele zbliżony do kiełbasek grillowych. Są podobnie jak testowane wcześniej parówki sojowe classic nie są soczyste, tylko suche. Do tego mocno przyprawione z wyraźnie dominującą papryką. Do tego ich wygląd, który przypomina wyroby z … plasteliny oraz stosunkowo wysoka cena mogą odstraszać potencjalnych nabywców. Do tego w składzie znajduje się znaczna ilość produktów wysoko-przetworzonych, co sprawia, że nie można ich zaliczyć do produktów zdrowych i rekomendowanych dla tych wegan, którzy zwracają baczną uwagą na to, co jedzą. Na pewno pozytywnym aspektem jest wysoka zawartość białka sojowego i niska tłuszczu. Tylko niestety uzyskanego w produktu przetworzonego. Zatem z wyjątkiem wody i papryki kiełbaski to produkt przetworzony otrzymamy ze złożenia produktów przetworzonych. Co prawda nie da się uniknąć obecności takich produktów składzie, ale testowane wcześniej parówki z tofu są przykładem, że można wyprodukować produkt lepszej jakości.
Zdjęcie. Kiełbaski podsmażane na patelni.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Wygląd przyjazny. Etykieta prosta, niewyszukana, estetyczna. Opakowanie foliowe zgrane. Otwarcie wymaga użycia ostrego narzędzia. |
Wygląd ogólny | Kolor w tonacji ugru. Lekko połyskujące, budzące skojarzania z plasteliną. Widoczna kawałki składników. Po przekrojeniu widać kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta. Lekko gumowe. W dotyku tłuste. Po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Nie soczyste. |
Zapach | Intensywny, mocny, paprykowy. Wyczuwalny zapach przypraw, kaszy i cebuli. Silny po podgrzaniu, z czasem znacznie słabnie. |
Smak | Smak słonawy, wyczuwalny smak papryki, przypraw. Lekko pikantny (pieprzny). Smak pieprzu uwydatnia się w dalszej konsumpcji. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dość dobra. Dla kiełbasek grillowych. |
Zdjęcie. Kiełbaski grillowane na grillu elektrycznym.
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać seler, gorczycę |
Przechowywanie | Od +1ºC do +7 ºC |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 27,96 zł za kg.
Producent: Polsoja sp. z o.o.
Zakupiono: Sklep Netto
Polsoja. Vege kiełbaski z papryką
6,99 zł – 250 gSkład
- Woda
- Białko sojowe
- Olej rzepakowy
- Białko pszenne (gluten)
- Mąka ryżowa
- Przyprawy naturalne (?)
- Papryka 2%
- Aromaty
- Substancja zagęszczająca - karagen, emulgator - metyloceluloza, błonnik cytrusowy
- Sól
Wartości odżywcze
- Energia: 169 kcal
- Tłuszcz 7,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g)
- Węglowodany 7,3 g (w tym cukry 1,4 g)
- Błonnik 0,8 g
- Białko 17,0 g
- Sól 1,7 g
2 komentarze
Tez je próbowałam i drugi raz nie zaryzykuje. Bardzo suche, nie podeszly mi, wiec zrobilam leczo i je tam wkroilam, bo trochę szkoda bylo mi tych wydanych pieniedzy 🙂 Świetny blog, bardzo mi sie spodobał 🙂
Dobry pomysł z leczo. Zawsze to lepsze niż wyrzucić 🙂 Dziękujemy za miłe słowa pod adresem bloga 🙂