Polsoja. Vege kiełbaski z papryką

Nasza rekomendacja:
3.1 out of 6 stars (3,1 / 6)

Polsoja. Vege kiełbaski z papryką to kolejny produkt, który ma zastąpić weganom tradycyjny wyrób mięsny. I tak jak ma to miejsce w przypadku wielu innych tego typu produktów, niestety nie spełnia on swojej obietnicy. Kiełbaski są ciekawe, inne, ale nie zastąpią prawdziwej kiełbasy 😉

Smak niewiele zbliżony do kiełbasek grillowych. Są podobnie jak testowane wcześniej parówki sojowe classic nie są soczyste, tylko suche. Do tego mocno przyprawione z wyraźnie dominującą papryką. Do tego ich wygląd, który przypomina wyroby z … plasteliny oraz stosunkowo wysoka cena mogą odstraszać potencjalnych nabywców. Do tego w składzie znajduje się znaczna ilość produktów wysoko-przetworzonych, co sprawia, że nie można ich zaliczyć do produktów zdrowych i rekomendowanych dla tych wegan, którzy zwracają baczną uwagą na to, co jedzą. Na pewno pozytywnym aspektem jest wysoka zawartość białka sojowego i niska tłuszczu. Tylko niestety uzyskanego w produktu przetworzonego. Zatem z wyjątkiem wody i papryki kiełbaski to produkt przetworzony otrzymamy ze złożenia produktów przetworzonych. Co prawda nie da się uniknąć obecności takich produktów składzie, ale testowane wcześniej parówki z tofu są przykładem, że można wyprodukować produkt lepszej jakości.

Zdjęcie. Kiełbaski podsmażane na patelni.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Wygląd przyjazny. Etykieta prosta, niewyszukana, estetyczna. Opakowanie foliowe zgrane. Otwarcie wymaga użycia ostrego narzędzia.
Wygląd ogólny Kolor w tonacji ugru. Lekko połyskujące, budzące skojarzania z plasteliną. Widoczna kawałki składników. Po przekrojeniu widać kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Zwarta. Lekko gumowe. W dotyku tłuste. Po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Nie soczyste.
Zapach Intensywny, mocny, paprykowy. Wyczuwalny zapach przypraw, kaszy i cebuli. Silny po podgrzaniu, z czasem znacznie słabnie.
Smak Smak słonawy, wyczuwalny smak papryki, przypraw. Lekko pikantny (pieprzny). Smak pieprzu uwydatnia się w dalszej konsumpcji.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dość dobra. Dla kiełbasek grillowych.

 

Zdjęcie. Kiełbaski grillowane na grillu elektrycznym.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać seler, gorczycę
Przechowywanie Od +1ºC do +7 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Średni

6,99 zł za opakowanie – 27,96 zł za kg.

 

Producent: Polsoja sp. z o.o.

Zakupiono: Sklep Netto

 

 

 

Polsoja. Vege kiełbaski z papryką

6,99 zł – 250 g
5.3

Skład

4.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

5.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

5.0/10

Skład

  • Woda
  • Białko sojowe
  • Olej rzepakowy
  • Białko pszenne (gluten)
  • Mąka ryżowa
  • Przyprawy naturalne (?)
  • Papryka 2%
  • Aromaty
  • Substancja zagęszczająca - karagen, emulgator - metyloceluloza, błonnik cytrusowy
  • Sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 169 kcal
  • Tłuszcz 7,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g)
  • Węglowodany 7,3 g (w tym cukry 1,4 g)
  • Błonnik 0,8 g
  • Białko 17,0 g
  • Sól 1,7 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Tez je próbowałam i drugi raz nie zaryzykuje. Bardzo suche, nie podeszly mi, wiec zrobilam leczo i je tam wkroilam, bo trochę szkoda bylo mi tych wydanych pieniedzy 🙂 Świetny blog, bardzo mi sie spodobał 🙂

    1. Dobry pomysł z leczo. Zawsze to lepsze niż wyrzucić 🙂 Dziękujemy za miłe słowa pod adresem bloga 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *