Nasza rekomendacja:
(3,9 / 6)
Kiedy prawie dwa lata tematu postanowiliśmy uruchomić nasz blog kiełbaski sojowe Polsoi były jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na rynku produktów wegańskich. Od tego czasu zmienił się wygląd kiełbasek, opakowanie, skład i smakowitość. Jedliśmy kiełbaski sojowe od czasu do czasu zanim zaczęliśmy prowadzić testy, ale wreszcie postanowiliśmy je przetestować. Prawdę mówiąc nie wiemy nawet dlaczego robimy to dopiero teraz…🤔
Zacznijmy od składu, który zmienił się znacząco. Pamiętamy jeszcze wersje poprzednią, która charakteryzowała się między innymi tym, że kiełbaski znajdowały się w foliowych osłonkach. Porównanie składu w poniższej tabeli.
Kiełbaski “stare” | Kiełbaski “nowe” |
Woda, białko sojowe (11%), białko pszenne, skrobia, aromaty (soja), błonnik cytrusowy, sól. ekstrakty przypraw (?). substancja zagęszczająca (karagen). barwnik: karmel | Woda, izolowane białko sojowe 10,8%, białko pszenne 7,2%, skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, aromaty, przyprawy, warzywa suszone (czosnek, cebula), substancje zagęszczające (karagen, jęczmienny ekstrakt słodowy), barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego |
Jak widać różnice w składzie są znaczące. Zazwyczaj jeżeli producenci dokonują zmian to są to zmiany na lepsze. W tym przypadku tym “lepszym” może być wprowadzenie do składu warzyw suszonych. Poza tym trudno tę zmianę nazwać lepszą. Mimo, że od czasu do czasu zdarza się nam jeść produkty Polsoi to uważamy, że relacja składu do ceny produktu w porównaniu do innych produktów tego typu jest niekorzystana. W tej samej cenie możemy zakupić a Aldi bardzo dobre Kiełbaski sojowe Gut Bio z białkiem pszennym i tofu. Chcielibyśmy częściej jeść kiełbaski z Aldi, ale niestety ich dostępność jest bardzo ograniczona ze względu na wciąż niewielką liczbę sklepów w centralnej i wschodniej Polsce. Z kolei z kiełbaski Polsoi są dostępne w zasadzie w każdym markecie. Oczywiście testowane dzisiaj kiełbaski są “wędzone”, ale czy warto tę cechę stawiać ponad inne korzyści, które zyskamy kupując kiełbaski Gut Bio? Co prawda raz na jakiś czas można kupić kiełbaski w Kauflandzie w promocji za 5,99 zł, ale zdarza się to niezwykle rzadko. Polsoja.
Z drugiej strony wolelibyśmy, żeby PKN Orlen wprowadził do swoich wegańskich hot – dogów (których dostępność ostatnio jest niestety bardzo mała) kiełbaski firmy Polsoja, nawet te wędzone. Na pewno smakowitość oraz ogólne wrażenia konsumenckie byłyby znacznie lepsze niż ma to miejsce w przypadku zastosowania parówek BeVege.
Kiełbaski wędzone mają intensywny aromat dymu wędzarniczego, który stopniowo zanika w miarę ich stygnięcia. Dlatego zdecydowanie warto je jeść na ciepło, albo wręcz na gorąco. Wyczuwalny jest także czarny pieprz, który obok dymu istotnie wpływa na smak. Kiełbaski są twarde i zaskakująco soczyste jak na tego typu produkt.
Kiełbaski o smaku wędzony można po podgrzaniu spożywać same, ale najlepiej sprawdzą się jako hot – dogi. Na ciepło w bułkach – paluchach, w towarzystwie ogórków konserwowych, keczupu, musztardy i prażonej cebulki będą bardzo smaczne.
Uwaga na wysoką zawartość soli!
Arek
Wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka pastelowa, przyjemna, ale ograniczona. Opakowanie łatwe do otwarcia. |
Wygląd ogólny | Trudno nie zauważyć wyraźnego podobieństwa do parówek, a raczej frankfurterek. Brak foliowych osłonek. Zachęca do kupienia. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta. Bardziej zwarta niż tradycyjne parówki. Lekko gumowe. Po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Soczyste. |
Zapach | Wyczuwalny zapach dymu wędzarniczego i pieprzu, który zanika w miarę stygnięcia. |
Smak | Smak słonawy, wyczuwalny pieprzy i przyprawy. Lekko pikantny (pieprzny) Podane z dodatkami w formie hot 0- doga bardzo podobny od parówek. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla tradycyjnych parówek. |
Informacje dodatkowe
Waga | 200g |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, białko pszenne, jęczmień (ekstrakt słodowy) |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Do podgrzewania, wysoka zawartość białka, niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. |
Zawartość konserwantów | Brak |
Przechowywanie | W miejscu chłodnym Od + 1 do +7 stopni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
7,99 zł za opakowanie – 39,95 za kg
Producent: Polsoja sp. z o.o.
Zakupiono: Carrefour
Polsoja. Kiełbaski sojowe o smaku wędzonym
7,99 zł - 200 gSkład
- Woda
- Izolowane białko sojowe 10,8%
- Białko pszenne 7,2%
- Skrobia kukurydziana modyfikowana
- Sól, aromaty, przyprawy
- Warzywa suszone (czosnek, cebula)
- Substancje zagęszczające (karagen, jęczmienny ekstrakt słodowy)
- Barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza
- Ekstrakty przypraw
- Aromat dymu wędzarniczego
Wartości odżywcze
- Energia: 182 kcal
- Tłuszcz 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
- Węglowodany 4,4 g (cukry 1,4 g)
- Białko 18,0 g
- Błonnik 0,7 g
- Sól 1,9 g