Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Producent testowanego dzisiaj wegańskiego „jogurtu” z linii Planton chwali się na swojej stronie internetowej, że udało mu się stworzyć produkt doskonały. Czy to prawda?
Poniżej cała treść komunikatu.
Jako pierwszy przetestowałem „jogurt” o nazwie Coconut milk yogurt blueberry, czyli jak podaje producent w polskiej wersji językowej: Roślinny produkt z mleczka kokosowego z kulturami bakterii jogurtowych Jagoda. Uff… Jednak angielska wersja językowa brzmi znacznie lepiej 🙂
Czy produkt jest doskonały? Platon twierdził, że świat był doskonały od początku, dlatego nie wymagał rozwoju, aby doskonałość osiągnąć. Zatem, idąc dalej jego tokiem myślenia: świat zamiast rozwijać się cofa się. Dlaczego akurat nawiązałem do Platona? Może dlatego, że nazwa produktu każe mi takie skojarzenia tworzyć? Zgodnie zatem z teorią Platona jogurt z założenia nie jest, bo być nie może, produktem doskonałym 😉
A jaki jest? Przyznam, że z nieukrywanym zainteresowaniem podszedłem do tego testu. Oto bowiem w moje ręce trafił produkt, który wygląda tak, jak powinien wyglądać tego typu produkt. Ma ładne opakowanie, całe zapełnione przepiękną grafiką. Jest to chyba najładniej wykonane opakowanie ze wszystkich produktów, jakie do tej pory testowałem. Dobór kolorów, ich odpowiednie nasycenie, dużo światła i dopracowane przejścia tonalne sprawiają, że patrząc na opakowanie sprawiają, że można poczuć się lepiej. Szczególnie, gdy na zewnątrz temperatura – 14ºC, a odczuwalna – 23ºC. Zatem aż chce się sięgnąć po coś, co wygląda przyjemnie i budzi skojarzenia ze latem…
Spoglądam na skład – jest dobrze. Otwieram zatem i wącham, potem kosztuje, przyglądam się konsystencji… I przyznam, że jestem pod wrażeniem! Produkt, którzy trzymam w ręce doskonały nie jest, ale bez wątpienia jest najlepszym „jogurtem” wegańskim dostępnym obecnie za rynku. Jest pozbawiony specyficznego smaku soi, który charakteryzuje najlepsze nawet tego typu wyroby. „Jogurt” jest naprawdę smaczny. Po raz pierwszy spotykam się z produktem, w którym jagody pachną jak… jagody, a nie jak, za przeproszeniem, dosłodzony karmelem denaturat J Jak do tej pory nie udało mi się spotkać klasycznych jogurtów jagodowych, które pachniały świeżymi jagodami. Zawsze aromat tych owoców jest nieco sztuczny.
Nie można też niczego zarzucić smakowi testowanego „jogurtu”. Smak jest bardzo przyjemny, lekko kwaskowaty, owocowy. Można wyczuć jagody i kokos. Jednakże smak bardziej kojarzy się z rozcieńczonym sokiem jagodowym z dodatkiem wody kokosowej. Samkowi brakuje „okrągłości” i większej głębi typowej dla jogurtów mlecznych. Tym, co charakteryzuje alternatywne produkty na bazie soi są wrażenia smakowe, które są bardziej zbliżone do jogurtów mlecznych. Posiadają one większą głębię smaku. Chociaż, jak już wspominałem wcześniej, smak ten jest przesiąknięty soją, co sprawia, że wielu osobom mogą nie odpowiadać i trudno je nazywać idealną alternatywą dla jogurtów mlecznych.
Podsumowując. Mamy do czynienia z bardzo dobrym pod każdym względem produktem. Gdyby jeszcze producentowi udało się zbliżyć wrażenie smakowe do jogurtów mlecznych produkt stałby się absolutnie bezkonkurencyjny. Do tego cena, która jest znacznie niższa od produktów na bazie soi…
Mocna rekomendacja.
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Plastikowy pojemnik. Kolorowa, bardzo przyjemna dla oka grafika. Zdecydowanie zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Wygląda jak typowy gęsty jogurt. Właściwy dla tego typu produktów. Kolor jasno – jagodowy. Połyskująca powierzchnia. Widoczne nieliczne drobne kawałki owoców.
|
Konsystencja i tekstura | Bardziej gęsty niż typowe jogurty. Przypomina jogurt owocowy. Właściwa. Bardzo szybko rozpuszcza się w ustach. |
Zapach | Zdecydowany. Naturalny zapach świeżych jagód i liści. Kwaskowaty z nutą kokosową. Przyjemny. |
Smak | Smak kwaskowaty, przyjemny, świeży, owocowy. Czuć smak świeżych jagód. Z czasem pojawia się smak kokosowy. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla jogurtów mlecznych, owocowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez GMO. Bez laktozy i nabiału. Wolny od soi. 100% wegański. Bez barwników, bez glutenu Żywe kultury bakterii. |
Przechowywanie | Od +1°C do +8°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. |
Przedział cenowy – Tani
3,49 zł za opakowanie – 21,81 zł za kg.
Producent: Zakład produkcji jogurtu MAGDA Sp. z o.o.
Zakupiono: Sklep Netto – Legionowo
Planton. Coconut milk yogurt blueberry
3,49 zł – 160 gSkład
- Mleczko kokosowe (woda, ekstrakt z kokosa, tapiokowa maltodekstryna, błonnik z akacji)
- Jagody 7%
- Cukier
- Skrobia
- Mąka z tapioki
- Białka bobu
- Aromat naturalny
- Kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze
- Energia 83 kcal
- Tłuszcz 4,0 g (kwasy nasycone 3,8 g)
- Węglowodany 11,0 g (cukry 7,0 g)
- Białko 0,7 g
- Sól 0,02 g
7 komentarzy
Rewelacyjne jogurty! Polecam 🙂
Dla mnie za wodniste. Sojowe bardziej mu pasują
Jeszcze ich nie spotkałam 🙁
Jogurt to jogurt, podróby wegańskie są bez sensu