Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Marka Nowy Wiśnicz jest nam dobrze znana, ponieważ testowaliśmy już pięć rodzajów pierogów wyprodukowanych przez firmę Contimax. Większość z nich, to naszym zdaniem udane produkty. Tym razem w Lidlu pojawiły się pierogi z boczniakami i żurawinami. Co prawda w nazwie jest „z żurawiną”, ale nie sądzę, aby technologiem był Harry Potter, który stał przy linii produkcyjnej z różdżką i rzucając zaklęcie „Geminio” pomnażał w farszu jedną żurawinę, tak aby starczyła na wyprodukowanie 10 szt. pierogów 😉 Ale do rzeczy.
Producent rekomenduje trzy sposoby przyrządzania – zdjęcie poniżej.
Ze względu na zbyt dużą ilość smażonych składników w farszu (smażone boczniaki, smażone pieczarki, smażona cebula) zdecydowałem się pierogi ugotować w wodzie i podsmażyć na grillu elektrycznym. Moje ogólne wrażenie obu wersji jest pozytywne. Pierogi na pewno są oryginalne, zarówno w składzie, jak i w smaku. Może z wyjątkiem opakowani, które trudno jest otworzyć. Trzeba użyć noża lub nożyczek, przez co można niechcący uszkodzić pierogi. Moje nieudolne prób jego otarcie dłońmi skończyły się tak jak widać na zdjęciu poniżej.
Po ugotowaniu ciasto jest grube wyraźnie i nieco klejące. Pierogi są zwarte i nie rozpadają się po wyjęciu z wody i przełożeniu na talerz. Zapach pierogów jest zdominowany przez ciasto, co jest raczej typowe dla większości tego typu produktów. Po przekrojeniu wyczuwalny zapach grzybów i delikatnie żurawiny. Może budzić dalekie skojarzenia z pierogami z kapustą i grzybami. Dominujący kolor brązowo – szary. Widoczne kawałki składników.
W smaku wyczuwalne głównie grzyby (gatunek nieokreślony) z wyczuwalną podsmażaną cebulą i żurawiną. Smak przesunięty w stronę słodkiego.
Podsmażenie na grillu elektrycznym sprawia, że ciasto staje się cieńsze i wyraźnie mniej klejące. W zapachu mniej mączne. Po przekrojenie zapach jest bardziej wyrazisty, ale wciąż o podobnej strukturze jak w wersji gotowanej. Podobnie jest ze smakiem – jest bardziej wyrazisty. Można wyczuć pieprz i lekkie przesunięcie w kierunku grzybów. Która wersja lepsza? Trudno powiedzieć, bo w końcu to kwestia gustu. Mnie bardziej odpowiadały te z grilla.
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Zadrukowana etykieta papierowa – kolorowa i estetyczna. Czytelne napisy. Pierogi znajdują się opakowaniu foliowym, które trudno jest otworzyć, i które nie podlega recyklingowi. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone, niepopękane. |
Konsystencja i tekstura | Lekko klejące. Nadzienie z widocznymi składnikami. |
Zapach | Zdominowany przez ciasto. Po przekrojeniu wyczuwalny zapach grzybów i delikatnie żurawiny. Może budzić dalekie skojarzenia z pierogami z kapustą i grzybami.
W przypadku wersji z grilla nieco bardziej wyrazisty i mniej mączny. |
Smak | Wyczuwalne głównie grzyby (gatunek nieokreślony) z wyczuwalną podsmażaną cebulą i żurawiną. Smak przesunięty w stronę słodkiego.
W przypadku wersji z grilla nieco bardziej wyrazisty. Można wyczuć pieprz i lekkie przesunięcie w kierunku grzybów. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten (mąka pszenna) |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez konserwantów.
W zakładzie przetwarzane są również ryby, mleko (z laktozą), jaja, seler, soja. |
Przechowywanie | +2 ºC do +7 ºC
Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
7,49 zł za opakowanie – 21,40 zł za kg.
Producent: Contimax S.A.
Zakupiono: Netto
Kod: 5901576058301
Nowy Wiśnicz. Pierogi z boczniakami i żurawiną
7,49 zł - 350 gSkład
- Mąka pszenna
- Boczniaki smażone 18% (boczniak ostrogowaty, olej rzepakowy)
- Woda
- Pieczarki smażone (pieczarka, olej rzepakowy)
- Żurawina suszona 3,3% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy)
- Cebula smażona (cebula, olej rzepakowy)
- Olej rzepakowy
- Sól
- Przyprawy
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 280 kcal
- Tłuszcz: 12,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,2 g
- Węglowodany: 36,0 g, (w tym cukry 4,3 g)
- Białko: 6,1 g
- Sól: 1,2 g
3 komentarze
bardzo dobre pierożki , zagościły w mym menu na stałe
Właśnie je wczoraj kupiłam w lidlu i całkiem inne wartości mają podane na 100 gram:
160 kcal
tłuszcze 4,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g
węglowodany 25g w tym cukry 3,0 g
biało 4,5 g i sól 1,2 g
Dodam, że opakowanie dokładnie takie samo 350 g
Mam to samo Kasiu, pamiętam, że kiedyś miały 280kcal, a dziś się zdziwiłem, że 160, dlatego szukałem informacji w internecie. Ciekawe czy zmienili faktycznie ilość tłuszczu, czy tylko napis na etykiecie się zmienił.