Nowy Wiśnicz. Pierogi z boczniakami i żurawiną

nowy Wiśnicz pierogi

Nasza rekomendacja:
4.9 out of 6 stars (4,9 / 6)

Marka Nowy Wiśnicz jest nam dobrze znana, ponieważ testowaliśmy już pięć rodzajów pierogów wyprodukowanych przez firmę Contimax. Większość z nich, to naszym zdaniem udane produkty. Tym razem w Lidlu pojawiły się pierogi z boczniakami i żurawinami. Co prawda w nazwie jest „z żurawiną”, ale nie sądzę, aby technologiem był Harry Potter, który stał przy linii produkcyjnej z różdżką i rzucając zaklęcie „Geminio” pomnażał w farszu jedną żurawinę, tak aby starczyła na wyprodukowanie 10 szt. pierogów 😉 Ale do rzeczy.

Producent rekomenduje trzy sposoby przyrządzania – zdjęcie poniżej.

Ze względu na zbyt dużą ilość smażonych składników w farszu (smażone boczniaki, smażone pieczarki, smażona cebula) zdecydowałem się pierogi ugotować w wodzie i podsmażyć na grillu elektrycznym. Moje ogólne wrażenie obu wersji jest pozytywne. Pierogi na pewno są oryginalne, zarówno w składzie, jak i w smaku. Może z wyjątkiem opakowani, które trudno jest otworzyć. Trzeba użyć noża lub nożyczek, przez co można niechcący uszkodzić pierogi. Moje nieudolne prób jego otarcie dłońmi skończyły się tak jak widać na zdjęciu poniżej.

Po ugotowaniu ciasto jest grube wyraźnie i nieco klejące. Pierogi są zwarte i nie rozpadają się po wyjęciu z wody i przełożeniu na talerz. Zapach pierogów jest zdominowany przez ciasto, co jest raczej typowe dla większości tego typu produktów. Po przekrojeniu wyczuwalny zapach grzybów i delikatnie żurawiny. Może budzić dalekie skojarzenia z pierogami z kapustą i grzybami. Dominujący kolor brązowo – szary. Widoczne kawałki składników.

W smaku wyczuwalne głównie grzyby (gatunek nieokreślony) z wyczuwalną podsmażaną cebulą i żurawiną. Smak przesunięty w stronę słodkiego.

Podsmażenie na grillu elektrycznym sprawia, że ciasto staje się cieńsze i wyraźnie mniej klejące. W zapachu mniej mączne. Po przekrojenie zapach jest bardziej wyrazisty, ale wciąż o podobnej strukturze jak w wersji gotowanej. Podobnie jest ze smakiem – jest bardziej wyrazisty. Można wyczuć pieprz i lekkie przesunięcie w kierunku grzybów. Która wersja lepsza? Trudno powiedzieć, bo w końcu to kwestia gustu. Mnie bardziej odpowiadały te z grilla.

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Zadrukowana etykieta papierowa –  kolorowa i estetyczna. Czytelne napisy. Piersi znajdują się opakowaniu foliowym, które trudno jest otworzyć, i które nie podlega recyklingowi.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone, niepopękane.
Konsystencja i tekstura Lekko klejące. Nadzienie z widocznymi składnikami.
Zapach Zdominowany przez ciasto. Po przekrojeniu wyczuwalny zapach grzybów i delikatnie żurawiny. Może budzić dalekie skojarzenia z pierogami z kapustą i grzybami.

W przypadku wersji z grilla nieco bardziej wyrazisty i mniej mączny.

Smak Wyczuwalne głównie grzyby (gatunek nieokreślony) z wyczuwalną podsmażaną cebulą i żurawiną. Smak przesunięty w stronę słodkiego.

W przypadku wersji z grilla nieco bardziej wyrazisty. Można wyczuć pieprz i lekkie przesunięcie w kierunku grzybów.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten (mąka pszenna)
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów.

W zakładzie przetwarzane są również ryby, mleko (z laktozą), jaja, seler, soja.

Przechowywanie +2 ºC do +7 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Tani
7,49 zł za opakowanie – 21,40 zł za kg. 

Producent: Contimax S.A.
Zakupiono: Netto

Kod: 5901576058301

Nowy Wiśnicz. Pierogi z boczniakami i żurawiną

7,49 zł - 350 g
8.1

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

7.0/10

Skład

  • Mąka pszenna
  • Boczniaki smażone 18% (boczniak ostrogowaty, olej rzepakowy)
  • Woda
  • Pieczarki smażone (pieczarka, olej rzepakowy)
  • Żurawina suszona 3,3% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy)
  • Cebula smażona (cebula, olej rzepakowy)
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Przyprawy

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 280 kcal
  • Tłuszcz: 12,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,2 g
  • Węglowodany: 36,0 g, (w tym cukry 4,3 g)
  • Białko: 6,1 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *