Nasza rekomendacja: (3,9 / 6)
Burger wegetariański włoski to trzeci i ostatni już burger firmy Naturavena, który testujemy na naszym wegańskim blogu. Gdybyśmy po pierwszym teście mieli wydać opinię o burgerach Naturaveny pialibyśmy nad nimi zachwyty. Jak się jednak okazało nasze zachwyty nie miałyby pokrycia w rzeczywistości. Co prawda testowany przez nas burger włoski nie jest złym produktem, chociażby ze względu na skład, jednak nie dorównuje nie tylko Burgerowi wegetariańskiemu, ale także większości tego typu produktów, które testowaliśmy na blogu. Smak i zapach placków ziemniaczanych, który charakteryzował Burgera meksykańskiego w burgerze włoskim został przytłumiony przez dodatek pomidorów, bazylii i oregano.
Oczekiwaliśmy, że burgery włoskie będą się różniły smakowitością od poprzednich i tym razem tak się stało. Główne nuty smakowe tworzą pomidory i przyprawy (głównie bazylia i oregano). Podobnie jak w przypadku burgera warzywnego zewnętrzna warstwa jest lekko twarda, a wnętrze nieco “plastelinowate”. Dodatkowo burger intensywnie chłonie tłuszcz przez co warstwa zewnętrzna jest nie tylko lekko twarda, ale także tłusta.
Przyznać jednak trzeba, że skład burgerów włoskich jest niemal doskonały. Wątpliwości części konsumentów może jednak budzić zawartość oleju palmowego. Osobom, które zastanawiają się czy spożywać potrawy zawierające olej palmowy polecamy wywiad z Olgą Chełmicką, Kierownikiem Działu Badań i Rozwoju firmy Upfield.
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Kolorowa, przyjemna dla oka grafika. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Certyfikat BIO. Opakowanie zwiera dwie papierowe, pokryte od środka folią aluminiową torebki. W każdej torebce znajduje się 100 g półproduktu. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu burgery mają kolor jasnobrązowy. Widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta. Warstwa zewnętrzna twarda, przysmażona i tłusta. Wnętrze klejące, nieco “plastelinowate”. Lekko twarde kawałki składników. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Tekstura typowa dla burgerów warzywnych. |
Zapach | Zbożowo – pomidorowy z wyraźnym aromatem bazylii i oregano. Wyczuwalny zapach budzący skojarzenia z plackami ziemniaczanymi. |
Smak | Słone i lekko kwaskowate. Zbożowo – pomidorowy z wyraźnym aromatem bazylii i oregano. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, owies |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Wysoka zawartość błonnika, źródło białka. W produkcie możliwa obecność: mleka, jaj, selera, soi i gorczycy. |
Przechowywanie | W temperaturze pokojowej. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
7,59 zł za opakowanie – 16,86 zł za kg. gotowych burgerów.
Producent: NaturAvena
Dostępny w: Carrefour
Naturavena. Burger wegetariański włoski
7,59 zł - 200 gSkład
- Płatki orkiszowe*, płatki owsiane*
- Semolina durum pszeniczna*, semolina orkiszowa*
- Pomidory 4,5%
- Sól kamienna
- Oleje roślinne (palmowy, oliwa*)
- Czosnek*, cebula*
- Zioła 0,4% (bazylia*, oregano, pietruszka* tymianek*)
- Przyprawy 0,2% (kumin*, papryka*, pieprz*)
- *produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze
- Energia: 224 kcal
- Tłuszcz: 6,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
- Węglowodany: 33,1 g (cukry 1,7 g)
- Białko: 7,1 g g
- Błonnik: 4,1 g
- SÓL: 2,3 g