Morliny. Roślinne Mielone

blog wegański Roślinne Mielone

Nasza rekomendacja:
4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Gdy zobaczyliśmy po raz pierwszy Roślinne Mielone Morlin byliśmy przekonania, że to produkt podobny do Next Level Meat i Mielonego Wegańskiego Sokołowa. Produktów, które mamy wrażenie nie zbyt dobrze przyjęły się na polskim rynku. Nie należymy do śledczych roślinożerców, którzy większość czasu spędzają w  buszowaniu między regałami i chłodniami poszukiwaniu nowości, dlatego trudno jest nam z całą pewnością powiedzieć,  że wymienione dwa produkty zniknęły z półek sklepowych. Niemniej jednak w sklepach dawno ich nie widzieliśmy. A śledczym roślinożercom dziękujemy za to, że odkrywają dla nas nowości, których zapewne nie zauważylibyśmy 💚

Nie popieramy przemysłu mięsnego, żeby nie powiedzieć, że jesteśmy jego zajadłymi wrogami. Wciąż bowiem, pomimo całej empatii i zrozumienia ludzkich nawyków oraz wpisanej w ludzkie decyzje i zachowania irracjonalności, nie możemy pojąć jak w trzeciej dekadzie XXI wieku ludzie mogą jeść mięso, a inni na tym zarabiać. Jenak to już zupełnie inna kwestia. Z drugiej jednak strony zdajemy sobie, że to właśnie takie firmy jak Tarczyński, Sokołów, Olewnik czy Morliny mają bardzo duży wpływ na rynek i to co ludzie jedzą. Zatem, o czym już pisaliśmy, cieszy nas fakt, że wspomniani producenci dostrzegają zmiany na rynku i produkują roślinne alternatywy dla produktów mięsnych. I na tym polu popieramy ich działalność.

mielone roślinne wegański blog

Testowane przez nas do tej pory produkty ww. firm reprezentowały dobry, a nawet bardzo dobry poziom, a niektóre z nich, jak np. Kabanosy Roślinne Tarczyńskiego, stały się wręcz kultowe. A jak wypada Roślinne Mielone Morlin?

Mielone przyrządziłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oto wnioski.

  • Podczas smażenia Mielone pachnie przyjemnie i raczej roślinne (zbożowo – warzywnie)
  • W konsystencji jest raczej podobne do mocno posiekanego tatra. Jest odpowiednio soczyste, właściwie miękkie i łatwe do pogryzienia.
  • Cechy organoleptyczne, a przede wszystkim smakowitość Mielonego podsmażonego na oliwie nie są nawet zbliżone do mięsa mielonego.
  • W smaku (samo bez makaronu) jest przede wszystkim słodkie. Na co zapewne miała wpływ cebula. Mimo dość dużej ilości soli (2,2 g w 100 g) mielone nie jest słone.
  • Mielone podane z makronem podbija jego smak.

Podsumowując.

Mielone Roślinne Morlin jest smaczne i szczególnie będzie smakowało osobom, które lubią słodkawe potrawy. Należę do tej grupy, dlatego w tej kwestii na pewno nie będę obiektywny 😉

Produkt zdecydowanie godny polecenia tym weganom i wegetarianom, którym nie brakuje smakowitości mielonego mięsa lub/i tym, którzy próbują namówić innych członków rodziny na zmianę sposobu odżywiania i odkrywania innych smaków. Na pewno jego istotną cechą jest ta, że nie wymaga długiej obróbki termicznej. Praktycznie wystarczy podgrzać na oliwie obracając kilka razy i gotowe. Do zakupu zachęca także cena: 8,99 zł za 300 g.

Dla wielu konsumentów największą wadą Mielonego może być jego skład. Gdyby producentowi udało się go ulepszyć moglibyśmy uznać ten produkt jako jednak z najlepszych, jeżeli nie najlepszy, roślinny zamiennik mięsa mielonego, które nie smakuje jak mięso.

Warto też zwrócić uwagę na dość restrykcyjne warunki przechowywania – w temp. +0°C –  +4°C. Niktóre  lodówki mają ustawioną temp: +6°C.

 

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z zadrukowana papierową obwolutą. Grafika kolorowa, estetyczna i przyjemna dla oka z lakierem wybiórczym. Czytelna. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor terakota nieznacznie ciemniący pod wpływem obróci termicznej.  W opakowaniu znajduje się pofalowany prostopadłościan o wymiarach w przybliżeniu 13 x 7 x 2,5 cm. Wyglądem przypomina mielone mięsno wołowo – wieprzowe.
Konsystencja i tekstura Po usmażeniu
Soczysta, średnio zwarta, miękka. Kolor terakota. Zbliżony do koloru usmażonego mięsa mielonego.
Zapach Przed obróbką

Zapach zbożowo-roślinny z nutą soku z buraka.

Po usmażeniu i podaniu jako sosy bolognese z makaronem
Przyjemny, słodkawy, zbożowo – roślinny.

Smak Smak zrównoważony, bez dominujących składników. Przyjemny, słodkawy, zbożowo – roślinny. Podawany z makronem wyraźnie uwydatnia jego smak.
Alternatywa dla produktów niewegańskich W pewnym zakresie.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Metyloceluloza jako emulgator
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, jęczmień
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: mlek (z laktozą), seler, gorczycę.

Wygodne źródło białek, dobre dla wegan.

Przechowywanie W temp. +0°C –  +4°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 29,96 zł za kg.

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o.
Zakupiono:Netto

Kod: 5903339006543

Morliny Roślinne Mielone

8,99 zł - 300 g
7.9

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

7.5/10

Skład

  • Woda
  • Izolat białka sojowego (12%),
  • Olej rzepakowy, gluten pszenny, skrobia pszenna, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana
  • Błonnik pszenny
  • Sok z cebuli w proszku, cebula suszona mielona
  • Ocet w proszku, koncentrat soku z buraka, ekstrakt z palonego słodu jęczmiennego, zagęszczony sok cytrynowy
  • Emulgatory: metyloceluloza, alginian sodu, lecytyna
  • Substancje zagęszczające: karagen, konjac
  • Barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza
  • Aromaty

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna : 204 kcal
  • Tłuszcz 9,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
  • Węglowodany 12.0 g, w tym cukry 1,1 g
  • Błonnik: 3,0 g
  • Białko: 17,0 g
  • Só: 2,2 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

  1. Nie rozumiem jakim cudem powstała ta recenzja, chyba opłacona przez producenta.

    Właśnie robiłem z tego produktu obiad. Na etapie dodania passaty “nie-mieso” wylądowało w toalecie. Jest to kompletnie nie zdatne do jedzenia i nie zachęca do przejścia na dietę bezmięsna. Następnym razem wybiorę zwykłe mielone. Dlaczego? Konsystencja. Jak plastelina i bez smaku, mimo podsmażenia nie nabiera żadnej chrupkości. Po dodaniu sosu rozmiękło całkowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *