Nasza rekomendacja:
(4,8 / 6)
Gdy zobaczyliśmy po raz pierwszy Roślinne Mielone Morlin byliśmy przekonania, że to produkt podobny do Next Level Meat i Mielonego Wegańskiego Sokołowa. Produktów, które mamy wrażenie nie zbyt dobrze przyjęły się na polskim rynku. Nie należymy do śledczych roślinożerców, którzy większość czasu spędzają w buszowaniu między regałami i chłodniami poszukiwaniu nowości, dlatego trudno jest nam z całą pewnością powiedzieć, że wymienione dwa produkty zniknęły z półek sklepowych. Niemniej jednak w sklepach dawno ich nie widzieliśmy. A śledczym roślinożercom dziękujemy za to, że odkrywają dla nas nowości, których zapewne nie zauważylibyśmy 💚
Nie popieramy przemysłu mięsnego, żeby nie powiedzieć, że jesteśmy jego zajadłymi wrogami. Wciąż bowiem, pomimo całej empatii i zrozumienia ludzkich nawyków oraz wpisanej w ludzkie decyzje i zachowania irracjonalności, nie możemy pojąć jak w trzeciej dekadzie XXI wieku ludzie mogą jeść mięso, a inni na tym zarabiać. Jenak to już zupełnie inna kwestia. Z drugiej jednak strony zdajemy sobie, że to właśnie takie firmy jak Tarczyński, Sokołów, Olewnik czy Morliny mają bardzo duży wpływ na rynek i to co ludzie jedzą. Zatem, o czym już pisaliśmy, cieszy nas fakt, że wspomniani producenci dostrzegają zmiany na rynku i produkują roślinne alternatywy dla produktów mięsnych. I na tym polu popieramy ich działalność.
Testowane przez nas do tej pory produkty ww. firm reprezentowały dobry, a nawet bardzo dobry poziom, a niektóre z nich, jak np. Kabanosy Roślinne Tarczyńskiego, stały się wręcz kultowe. A jak wypada Roślinne Mielone Morlin?
Mielone przyrządziłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oto wnioski.
- Podczas smażenia Mielone pachnie przyjemnie i raczej roślinne (zbożowo – warzywnie)
- W konsystencji jest raczej podobne do mocno posiekanego tatra. Jest odpowiednio soczyste, właściwie miękkie i łatwe do pogryzienia.
- Cechy organoleptyczne, a przede wszystkim smakowitość Mielonego podsmażonego na oliwie nie są nawet zbliżone do mięsa mielonego.
- W smaku (samo bez makaronu) jest przede wszystkim słodkie. Na co zapewne miała wpływ cebula. Mimo dość dużej ilości soli (2,2 g w 100 g) mielone nie jest słone.
- Mielone podane z makronem podbija jego smak.
Podsumowując.
Mielone Roślinne Morlin jest smaczne i szczególnie będzie smakowało osobom, które lubią słodkawe potrawy. Należę do tej grupy, dlatego w tej kwestii na pewno nie będę obiektywny 😉
Produkt zdecydowanie godny polecenia tym weganom i wegetarianom, którym nie brakuje smakowitości mielonego mięsa lub/i tym, którzy próbują namówić innych członków rodziny na zmianę sposobu odżywiania i odkrywania innych smaków. Na pewno jego istotną cechą jest ta, że nie wymaga długiej obróbki termicznej. Praktycznie wystarczy podgrzać na oliwie obracając kilka razy i gotowe. Do zakupu zachęca także cena: 8,99 zł za 300 g.
Dla wielu konsumentów największą wadą Mielonego może być jego skład. Gdyby producentowi udało się go ulepszyć moglibyśmy uznać ten produkt jako jednak z najlepszych, jeżeli nie najlepszy, roślinny zamiennik mięsa mielonego, które nie smakuje jak mięso.
Warto też zwrócić uwagę na dość restrykcyjne warunki przechowywania – w temp. +0°C – +4°C. Niktóre lodówki mają ustawioną temp: +6°C.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z zadrukowana papierową obwolutą. Grafika kolorowa, estetyczna i przyjemna dla oka z lakierem wybiórczym. Czytelna. Zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Kolor terakota nieznacznie ciemniący pod wpływem obróci termicznej. W opakowaniu znajduje się pofalowany prostopadłościan o wymiarach w przybliżeniu 13 x 7 x 2,5 cm. Wyglądem przypomina mielone mięsno wołowo – wieprzowe. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu Soczysta, średnio zwarta, miękka. Kolor terakota. Zbliżony do koloru usmażonego mięsa mielonego. |
Zapach | Przed obróbką
Zapach zbożowo-roślinny z nutą soku z buraka. Po usmażeniu i podaniu jako sosy bolognese z makaronem |
Smak | Smak zrównoważony, bez dominujących składników. Przyjemny, słodkawy, zbożowo – roślinny. Podawany z makronem wyraźnie uwydatnia jego smak. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | W pewnym zakresie. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza jako emulgator |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, jęczmień |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: mlek (z laktozą), seler, gorczycę.
Wygodne źródło białek, dobre dla wegan. |
Przechowywanie | W temp. +0°C – +4°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 29,96 zł za kg.
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o.
Zakupiono:Netto
Kod: 5903339006543
Morliny Roślinne Mielone
8,99 zł - 300 gSkład
- Woda
- Izolat białka sojowego (12%),
- Olej rzepakowy, gluten pszenny, skrobia pszenna, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana
- Błonnik pszenny
- Sok z cebuli w proszku, cebula suszona mielona
- Ocet w proszku, koncentrat soku z buraka, ekstrakt z palonego słodu jęczmiennego, zagęszczony sok cytrynowy
- Emulgatory: metyloceluloza, alginian sodu, lecytyna
- Substancje zagęszczające: karagen, konjac
- Barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza
- Aromaty
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna : 204 kcal
- Tłuszcz 9,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
- Węglowodany 12.0 g, w tym cukry 1,1 g
- Błonnik: 3,0 g
- Białko: 17,0 g
- Só: 2,2 g
Jeden komentarz
Nie rozumiem jakim cudem powstała ta recenzja, chyba opłacona przez producenta.
Właśnie robiłem z tego produktu obiad. Na etapie dodania passaty “nie-mieso” wylądowało w toalecie. Jest to kompletnie nie zdatne do jedzenia i nie zachęca do przejścia na dietę bezmięsna. Następnym razem wybiorę zwykłe mielone. Dlaczego? Konsystencja. Jak plastelina i bez smaku, mimo podsmażenia nie nabiera żadnej chrupkości. Po dodaniu sosu rozmiękło całkowicie.