Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Kolejny produkt firmy Mleczni Bracia, który chcieliśmy przetestować od chwili gdy zobaczyliśmy go po raz pierwszy. Już sama nazwa “Pestko” wyraźnie sugeruje jakiego tradycyjnego produktu może to substytut. Czy udany?
Muszę przyznać, że Mlecznym Braciom znów się “udało”😉 Staramy się na naszym blogu nie stosować określeń typu “rewelacyjny”, “doskonały”, “najlepszy”, tylko trzymać się procedury opisowej. Ale w niektórych przypadkach nie jest to łatwe i dlatego nie zawsze nam to wychodzi. Identycznie jest w tym przypadku. Pestko jest znakomite! Tylko czy jest w stanie zastąpić prawdziwe pesto? Na to pytanie można byłoby odpowiedzieć innym pytaniem: A czy każde pesto zawsze jest takie samo? Jak wiadomo w składzie tradycyjnego pesto znajduje się oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe i sól. A co znajdziemy na półkach w sklepie? Zobaczmy.
Pesto | Skład |
Provictus | Olej słonecznikowy, woda, ser Gouda, bazylia, ziarno słonecznika, bazylia suszona, sól, czosnek granulowany, orzechy arachidowe, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, ser Pecorino Romano ChNP, barwnik – chlorofil, pieprz czarny mielony, stabilizator: E415, E412, E410, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, chili, orzechy Pini, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy |
Primo Gusto | Bazylia, olej z pestek słonecznika, ziemniaki, ser twardy (zawiera lizozym jajeczny), orzechy nerkowca, ser owczy Pecorino, sól, cukier, orzeszki piniowe, regulator kwasowości: glukonolakton, oliwa z oliwek, aromaty, czosnek |
Monini |
bazylia, olej słonecznikowy, płatki ziemniaczane, ser Grana Padano ChNP (mleko, sól, środek konserwujący: lizozym z jaj), sól, woda, orzechy nerkowca, cukier, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, ser Pecorino Romano ChNP (mleko owcze, sól), regulator kwasowości: E575, czosnek , kwas askorbinowy (E300) |
Ponti |
Olej słonecznikowy, bazylia, płatki ziemniaczane, ser Grana Padano DOP (mleko, sól, podpuszczka, konserwant: lizozym białko jaja kurzego), orzechy nerkowca, sól, oliwa extra vergine, cukier, orzechy pini, ser Pecorino Romano DOP (mleko owcze, sól, podpuszczka), regulator kwasowości: kwas mlekowy, błonnik roślinny, czosnek, naturalny aromat. |
Jak widać z wyjątkiem bazylii, oleju słonecznikowego i soli każde cztery powyższe pesta różnią się składem. Które z nich jest zatem tym właściwym wzorcem? Do którego z nich porównywać Pestko…? 🤔 Prawdę powiedziawszy nie wiem.
Tym co odróżnia Pestko, oprócz braku produktów odzwierzęcych jest to, że nie zawiera w składzie bazylii. W jej miejsce wprowadzono natkę pietruszki. Brak bazylii i sera w składzie przekłada się oczywiście na smak. Pestko nie smakuje identycznie jak typowe pesto, ale (moim zdaniem) smakuje wyśmienicie. Pisaliśmy już wcześniej, że Mleczni Bracia wprowadzają na rynek produkty, które mają być substytutami tych tradycyjnych, ale przy okazji tworzą nowe standardy. Podobnie jest z Pestko. Właściwościami organoleptycznymi kojarzy się z pesto, ale jego stuprocentowym zamiennikiem nie jest. Czy jest zatem lepsze od pesto? W takich kategoriach tego produktu raczej rozpatrywać nie można. Jest raczej INNE.
Moim zdaniem Pestko może stanowić dla roślinożercy bardzo dobry, żeby nie powiedzieć idealny zamiennik pesto. Ale to jest moje zdanie, bo dla mnie stanowi. Na pewno znajdą się osoby, według których Pestko nie zastępuje pesto, bo jest za bardzo “słonecznikowo – dyniowe, a nie serowo – bazyliowe. Ale to jest oczywiście kwestia gustu i oczekiwań 😉
W smaku, szczególnie na początku, dominują pestki słonecznika, ale po wymieszaniu z makaronem (pastą, jak wolą niektórzy) smak całości staje się równy, jednolity i przyjemny. Można wyczuć pestki dyni i słonecznika (świeży smak) oraz czosnek, zaś natka pietruszki nadaje smakowi świeżości.
Całości towarzyszy przyjemny czosnkowo, roślinny aromat typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Testując makaron z Pestko czułem się chwilami jakbym nie jadł produktu ze słoika tylko zrobiony na miejscu przez dobrego kucharza.
W zasadzie jedyną wadą Pestko jest znaczna zawartość soli – 6,9 g w 100 gramach produktu. Jeżeli do gotowania makaronu dodamy także sól, to jej ilość, w tak otrzymanej potrawie, będzie bardzo wysoka. Co prawda nie należę do osób, które unikają soli, ale makaron z 100 g Pestko zjem bez problemów. A to znaczy, że przekroczę dzienną rekomendowaną normę jej spożycia. O soli i zaleceniach w jej spożyciu piszemy w „O blogu” w podrozdziale „Zawartość soli”.
A co ceną? No cóż 10,49 zł za 160 g opakowanie to drogo. Z drugiej jednak strony (pomijając marki własne znanych dyskontów) ceny tradycyjnego pesto oscylują pomiędzy 6, a 12 złotych. W tym kontekście trudno uznać cenę Pesto za wadę.
Dziękujemy właścicielom marki Mleczni Bracia za udostępnienie produktu do testów.
Arek i Agnieszka
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Słoik z papierową etykietą. Grafika czytelna i estetyczna, o ograniczonej kolorystyce. |
Wygląd ogólny | Kolor malachitowy. Widoczne małe kawałki składników zatopione w gęstym oleju. |
Konsystencja i tekstura | Gęsta, zwarta i tłusta. Widoczne kawałki składników (pestki i natka pietruszki) |
Zapach | Własny, specyficzny, roślinny i świeży. Wyczuwalny zapach czosnku. |
Smak | Własny, specyficzny. Słonawy, lekko słodki. Najbardziej wyczuwalny smak pestek słonecznika i dyni oraz czosnku. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla tradycyjnych pesto |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Bez GMO. Naturalny. W zakładzie używane są: soja, migdały, seler, płatki owsiane. |
Przechowywanie | Od +2°C do +6°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
10,49 zł za opakowanie – 65,56 zł za kg.
Producent: Mleczni Bracia
Mleczni Bracia. Pestko
10,49 zł - 160 gSkład
- Pestki dyni 22%
- Nasiona słonecznika 22%
- Olej słonecznikowy zimnotłoczony
- Natka pietruszki świeża 7%
- Czosnek świeży
- Sól morska niejodowana
Wartości odżywcze
- Energia: 578 kcal
- Tłuszcz: 62,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,0 g)
- Węglowodany 5,2 g (cukry 1,0 g)
- Białko 4,7 g
- Błonnik: 1,95 g
- Sól: 6,9 g
2 komentarze