Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Mniam Burger jaglany to kolejny wyjątkowy produkt Roślinnych Braci (w trakcie testów firma nazywała się Mleczni Bracia). Tym, co nas zaskoczyło była jego konsystencja i właściwości sycące. Burger jest miękki, ale niektóre jego składniki są dosyć twarde. Dotyczy to kaszy jaglanej i migdałów, których niewielkie kawałki są łatwo wyczuwalne. W przeciwieństwie do nasion konopii w Burgerze pieczarkowo – konopnym tych nie przegryza się bez pewnego wysiłku.
Na smak burgera ma wyraźny wpływ tymianek, którego producent nie żałował. Tymianek to specyficzna przyprawa, która dodana w zbyt duże ilości potrafi zdominować smak potrawy nadając jej specyficznego aromatu i lekkiej goryczy. W tym przypadku producent dotarł do tej granicy, której przekroczenie sprawiłoby, że burgery byłyby niesmaczne. Tymianek wraz z cebulą i czosnkiem ożywił nieco mdły smak kaszy jaglanej i marchewki. Dzięki temu burger w połączeniu z typowymi dodatkami stał się bardzo ciekawą propozycją kulinarną.
Nie chcemy porównywać go do burgerów mięsnych, bo nie widzimy takiej potrzeby. Dostępny na rynku wybór burgerów roślinnych zaczyna nam uświadamiać, jak bardzo nudne są klasyczne burgery mięsne. Producenci burgerów mięsnych zaczynają namawiać konsumentów do jedzenia ich produktów używając argumentów: “z polskich krów”, ” soczyste”, “najlepiej przyprawione”, “najlepiej smakują”, itp. To zaczyna już być trochę żałosne… Kiedy jadłem jeszcze mięso miałem okazję próbować steków z wypasanych na argentyńskich pampach krów i jagnięciny z Nowej Zelandii oraz kotletów z cerdo iberico. To prawda, jest znaczna różnica w smakowitości mięsa pochodzącego ze zwierząt z różnych ras i regionów, ale nie ma takiej jak pomiędzy burgerami roślinnymi. Rodzaje zbóż i warzyw oraz ich różne kombinacje, które możemy zastosować przy produkcji burgerów roślinnych, sprawiają, że burgery mięsne nigdy nie będą w stanie im dorównać. Dlatego każdy nowy burger, który mamy okazję przetestować na naszym blogu jest dla nas okazją do odkrywania nieznanych dotąd doznań smakowych. Nie inaczej było w przypadku testowanego dzisiaj burgera jaglanego.
Jak większość burgerów roślinnych także i walory smakowe Mniam burgera jaglanego można docenić dopiero w połączeniu z typowymi dodatkami: bułka, warzywa i sos. Burger zaskoczył nas swoimi właściwościami sycącymi. Testowaliśmy burgery (dwie sztuki w opakowaniu) na kolację. Mieliśmy dodatkowo przygotowane do testów inne produkty. Jednak po zjedzeniu burgerów okazało się, że kolejne testy będziemy musieli odłożyć na kolejny dzień 🙂
Naszym zdaniem to kolejny wyjątkowy burger Roślinnych Braci. Dlatego postawiliśmy przyznać mu, podobnie jak i wszystkim pozostałym produktom tej marki naszą specjalną rekomendację.
Po przetestowaniu wszystkich burgerów firmy Mleczni Bracia, które są obecnie dostępne w sprzedaży stworzyliśmy ich mini ranking:
- Mniam Burger klasyczny – Rekomendacja 5,2′
- Mniam Burger pieczarkowo – konopny – Rekomendacja 5,0
- Mniam Burger jaglany – Rekomendacja 5,0
- Mniam Burger buraczany – Rekomendacja 4,8
‘) Najwyższa ocena dlatego, że naszym zdaniem wkradł się błą∂ w “wartościach odżywczych”. Patrząc an skład produkt powinien zawierać znacznie więcej białka, niż podane na etykiecie.
Dziękujemy właścicielom marki Roślinni Bracia za udostępnienie produktu do testów.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z papierową nakładką. Grafika estetyczna, niemal monochromatyczna. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów żółto-brązowy. W opakowaniu dwa burgery. Widoczne kawałki składników. Wygląd zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Przed położeniem na grill Zwarta. Twarda. Lekko wilgotna. Wyczuwalne kawałki składników. Lekko tłusty film na powierzchni.Po zdjęciu z grilla Zwarta. Lekko porowata. Widoczne składniki. Po naciśnięciu ugina się i rozpada. Soczysty i średnio twardy. Średnio twarde: kasza jaglana i migdały. |
Zapach | Przed położeniem na grill Własny, specyficzny, zbożowy. Wyczuwalny zapach kaszy jaglanej, warzyw, cebuli i tymianku. Świeży.Po zdjęciu z grillaWłasny, specyficzny. Wyczuwalny zapach kaszy jaglanej, cebuli, czosnku i tymianku. |
Smak | Własny, specyficzny. Słodki. Wyczuwalny smak kaszy jaglanej, cebuli, czosnku i przypraw. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | (-) Dobra dla tradycyjnych burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Bez GMO. Naturalny. Poleca Mistrz kuchni wegańskiej Piotr Henschke. W zakładzie używane są: soja, migdały, seler, mąka owsiana |
Przechowywanie | W temp. +2°C – +7°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
13,55 zł za opakowanie – 56,45 zł za kg.
Producent: Mleczni Bracia
Można zakupić w: weganski.com
Jeden komentarz