Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Kiedy po wstępnej degustacji spojrzałem na skład, wartości odżywcze, a następnie cenę na rachunku nie mogłem uwierzyć! Czy aby w sklepie się nie pomylono? A może pomylił się producent? Pomijając nieszczęsny sorbinian potasu, skład pierogów jest naprawdę bardzo dobry. Tego typu wyroby innych znanych producentów potrafią kosztować dwa lub trzy razy więcej, a czytanie ich składu to całkiem niezła lektura 😉
Testowane pierogi dają zdecydowanie lepsze wrażenia konsumpcyjne po podsmażeniu na patelni niż po obgotowaniu w wodzie. Są bardziej zwarte, mają twardą skórkę, smak soczewicy jest bardziej pełny i wyrazisty. Z dodatkiem świeżo pokrojonego szczypioru smakują jak w rodzinnym domu. Pierogi w obu wersjach przyrządziliśmy zgodnie z zaleceniami producenta.
Można je polecić z czystym sumieniem w zasadzie wszystkim osobom z wyjątkiem uczulonych na gluten. A sorbinian potasu zawarty w ich składzie? No cóż, organizmy osób odżywiających się roślinami nie będą miały z nim problemu 😉 Biorąc pod uwagę jego ilość, raczej im nie zaszkodzi. Zaś osoby spożywające mięso i wędliny dostarczają swoim organizmom o wiele więcej poważnych toksyn, których działanie kancerogenne zostało udowodnione ponad trzydzieści lat temu. Można wnioskować, że zjedzenie przez nie porcji pierogów z niewielką ilością sorbinianu potasu nie będzie miało istotnego wpływu na ich zdrowie. To tak jakby nałogowy palacz obawiał się wyjść na zewnątrz, bo o 0,5% została przekroczona norma zanieczyszczenia powietrza 🙂
O wiele bardziej szkodliwy jest ten olej, na którym smażymy pierogi, niż zawarty w nich konserwant. Widoczna brązowa, chrupiąca i smaczna skórka to efekt nieenzymatycznego brązowienia, zwany też reakcją maillarda. Warto pamiętać, że gdy temperatura smażenia przekracza 180°C wytwarza się rakotwórczy akrylamid. Co prawda spożycie raz na jakiś czas podsmażanych pierogów nie wpłynie aż tak negatywnie na ludzi organizm, ale warto o tym pamiętać.
Podsumowując. Pierogi z soczewicą firmy Kotwica to naprawdę bardzo dobry produkt. Produkt, który:
- Szybko się przyrządza (2 minuty gotowania od wypłynięcia we wrzątku lub 8 minut podsmażania na patelni)
- Nie skleja się i nie rozpada
- Ma bardzo dobry skład
- Dostarcza głównych składników odżywczych
- Jest aromatyczny i smaczny (chociaż mało słony)
- Jest w pełni roślinny (bez dodatku smalcu, który spotyka się u wielu producentów)
- Jest bardzo tani.
Po przetestowaniu pieróg dochodzę do wniosku, że nie za bardzo uśmiecha mi się przyrządzanie pierogów z soczewicą w domu. Jeśli ktokolwiek przyrządzał takie pierogi wie doskonale jak bardzo jest to czaso – i pracochłonne zajęcie. Za niecałe pięć złotych kupuję porcję dla dwóch osób. Mam przy tym pewność, że pierogi będą wszystkim smakowały, w kuchni będzie porządek, w domu spokój i będę mógł zająć się kolejnym testem 🙂
Pierogi zasługują na wyższą ocenę, ale muszę uwzględnić fakt istnienia tego nieszczęsnego konserwantu.
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Kolorowe. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone pokryte cienką warstwą oleju. |
Konsystencja i tekstura | Ugotowane w wodzie
Miękkie, utrzymujące strukturę. Lekko klejące. Szybko rozwarstwiające się ciasto na powierzchni. Słabo wyczuwalne składniki. Podsmażone na patelni Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona skórka, zwarta struktura, wyczuwalne składniki. |
Zapach | Ugotowane w wodzie
Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym zapachem ziemniaków i soczewicy. Podsmażone na patelni Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem soczewicy, przypraw i nieznacznie ziemniaków. |
Smak | Ugotowane w wodzie
Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym smakiem soczewicy, ziemniaków. Lekko kwaskowaty. Mało słony. Podsmażone na patelni Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym smakiem soczewicy, przypraw, czarnego pieprzu i niewielkim stopniu ziemniaków. Zrównoważony. Mało słony. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Zawiera gluten |
Przechowywanie | 0ºC do +8 ºC
Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
4,84 zł za opakowanie – 12,10 zł za kg.
Producent: Kotwica Andrzej Godlewski
Zakupiono: Hipermarket Auchan – Warszawa
13 komentarzy
Jeszcze ich nie spotkałam 🙂 Muszę poszukać!
Ja też. Pierwszy raz widzę 🙂
Nie jest to firma produkująca wyroby dla wegan, ale wybór pierogów mają imponujący 🙂
http://www.pphkotwica.pl/index.php/pl/produkty/swieze-dania-gotowe
Wyglądają super, chyba czas przejechać się do Auchan 🙂
Monia, zdecydowanie! 🙂
Dzięki Arku za ten test.
Dopiero zaczynam wege „przygodę”, dlatego tak pożywne pierogi zagoszczą w moim menu.
Cieszę się 🙂 Są naprawdę super!
Uwaga, w składzie pojawiły się jajka! Dziś mąż kupił w ciemno, bo zawszebyły wegańskie, a tu niespodzianka…
Smalec z cebulą i boczkiem. Większego syfu dawno nie kupiłem.