Nasza rekomendacja:
(4,4 / 6)
Karczma Bukówka. Vege pierogi z soczewicą to kolejny przykład jak szybko rośnie rynek produktów skierowanych do wegan. Jeszcze w ubiegłym roku znalezienie w sklepie pierogów z soczewicą nie było łatwe. A teraz? Na naszym wegańskim blogu znajdziecie testy nie tylko pierogów z kapustą i grzybami, jagodami lub truskawkami. Producenci powoli, ale skutecznie poszerzają swoją ofertę o inne, ciekawsze wersje nadzienia. Nas to bardzo cieszy 😀
Wrażenia konsumpcyjne testowanych dzisiaj Karczma Bukówka. Vege pierogi z soczewicą są raczej pozytywne. Estetyczne opakowanie i czytelna kolorowa etykieta przyciągają wzrok i zachęcają do zakupu. Tym, co nas najbardziej zaskoczyło jest zróżnicowanie smakowitości pierogów w zależności od sposobu ich podgrzania. Inaczej smakują podgrzane w wodzie, a inaczej podsmażone na patelni. Pierogi z wody charakteryzują się specyficznym smakiem wynikającym z połączenia cebuli, soczewicy i kaszy jęczmiennej. Nie jest to smak zrównoważony, dlatego podczas jedzenia wyczuwamy pojedyncze składniki, z lekką dominacją przetworzonej cebuli. Nam ten smak niezbyt odpowiada, ale wiemy, że są osoby, które w takich smakach gustują, co można stwierdzić czytając komentarze na Facebooku czy chociażby bezpośrednio pod testem Aubergine Spread. Na szczęście smak cebuli w przypadku testowanych dzisiaj pierogów nie jest bardzo intensywny. Jednakże w całości jest on mało świeży i w połączeniu z konsystencją pierogów (grube, klejące, gumowate ciasto) raczej nie zachęca do spożycia.
Po podsmażeniu na patelni…
pierogi nabierają zupełnie innego wyrazu! Cebula zanika, pojawia się natomiast zapach pomidorów, który w połączeniu z soczewicą sprawia, że pierogi zdecydowanie zyskują na atrakcyjności konsumpcyjnej. Po podsmażeniu ciasto staje się bardziej twarde i chrupiące.
Jeżeli mielibyśmy wybierać, to zdecydowanie bardziej odpowiadają nam pierogi podsmażane na patelni. Warto także wspomnieć w tym krótkim porównaniu, że obie wersje łączy smak pieprzu, którego nie da się zignorować. Zresztą pieprz jest przyprawą uwielbianą przez większość producentów. Moim zdaniem zbyt uwielbianą 😉 Pieprz jest niestety obecny w sporych ilościach i w innych tego typu testowanych przez nas produktach. Ciekawe skąd wziął się u technologów ten zwyczaj dodawania zbyt dużych ilości pieprzu?
Tym, za co warto pochwalić pierogi jest bez wątpienia sposób ich wykonania.
Pierogi dobrze sklejone, dzięki czemu podczas gotowania i podsmażania nie rozpadają się i nie wypada z nich farsz, mimo że jest go dużo. Z drugiej strony ciasto jest grubsze, klejące i nieco “gumowate”, co nie każdemu może odpowiadać.
Czy warto kupić Karczma Bukówka. Vege pierogi z soczewicą? To kwestia gustu. Są osoby, które wolą pierogi z cienkim ciastem, są i ci, którzy preferują ciasto grubsze. Jeżeli jesteście w tej drugiej grupie i wolicie pierogi podsmażać, a nie gotować, to kupujcie! Na pewno będziecie zadowoleni😀 Bardzo niska (wręcz niepotykana w innych pierogach) zwartość soli, to niewątpliwie ogromna ich zaleta. Dużym atutem pierogów jest także niska cena, która pozycjonuje je w segmencie najtańszych testowanych przez nas produktów. 6, 99 zł za porcję na dwie osoby? To naprawdę bardzo dobra oferta 😀 Niestety zawartość sorbinianu potasu może skutecznie zniechęcić wielu świadomych konsumentów i przyćmić wszelkie ich zalety.
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z papierową obwolutą. Grafika na obwolucie jest kolorowa i przyjemna dla oka. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone pokryte cienką warstwą oleju. |
Konsystencja i tekstura | Ugotowane w wodzie
Miękkie, utrzymujące strukturę. Klejące i “gumowate”. Dobrze wyczuwalne składniki. Podsmażone na patelni Twardawa, chrupiąca i przybrązowiona i skórka, zwarta struktura,. Dobrze wyczuwalne składniki. |
Zapach | Ugotowane w wodzie
Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym zapachem soczewicy. Po przekrojeniu zapach specyficzny. Wyczuwalna przetworzona cebula, czosnek, soczewica i kasza jęczmienna. Podsmażone na patelni Po przekrojeniu wyczuwalny zapach pomidorów, soczewicy i przypraw. Przyjemny i zachęcający do spożycia. |
Smak | Ugotowane w wodzie
Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym smakiem przetworzonej cebuli, kaszy jęczmiennej i soczewicy. Lekko kwaskowate. Narzucający się smak czarnego pieprzu. Podsmażone na patelni Typowy dla podsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pomidorów i soczewicy. Lekko słodki i pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Mąka pszenna, kasza jęczmienna |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | ZAwartość farszu – 40% |
Przechowywanie | +1ºC do +7 ºC
Po otwarciu przechowywać w lodówce – spożyć w ciągu dwóch dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
6,99 zł za opakowanie – 13,98 zł za kg.
Producent: Karczma Bukówka
Zakupiono: Piotr i Paweł
Karczma Bukówka. Vege pierogi z soczewicą
0.00Skład
- Farsz (soczewica czerwona 50%, kasza jęczmienna, cebula, czosnek, pomidory, sorbinian potasu)
- Ciasto (mąka pszenna, olej roślinny rzepakowy, woda)
- Sól
- Pieprz
Wartości odżywcze
- Energia: 157 kcal
- Tłuszcze 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany 33,3 g, w tym cukry 0,6 g
- Białko 6,9 g
- Sól 0,1 g
Jeden komentarz
Ciasto za grube, poszło do kosza, następny razem nie wezmę szkoda kasy