Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Przy okazji testowania takich produktów jak GutBio. Sznycel sojowy panierowany z Aldi staram się odnieść się do jego nazwy i oczekiwań konsumenckich. Ale może najpierw kilka słów wprowadzenia, bo świat się dynamicznie zmienia 🙂
Ostatnio coraz głośniej mówi się o zastrzeżeniu nazw produktów mięsnych. Więcej można dowiedzieć się z tego artykułu. Gdyby tak się stało, wszystkie wegańskie wędliny, boczki, sznycle, kotlety, kiełbasy, parówki itp. zniknęłyby z rynku. Są osoby wśród których budzi to emocje, co zresztą widać w komentarzach. Ale czy wprowadzenie jakichkolwiek uregulowań prawnych zmieni ludzki smak? Osoby odżywiający się zwyczajowo krytykują wegan za to, że „po co przeszli na weganizm, skoro chcą poczuć smak mięsa”. No cóż, to co im smakuje nie jest bynajmniej ich “widzi mi się” tylko raczej uwarunkowaniem smakowym i przyzwyczajeniem mózgu do określonej smakowitości potraw.
Zamienniki mięsa
Pamiętam doskonale czasy, kiedy na krewetki mówiło się „robale” i ogromna rzesza konsumentów nie chciała nawet na nie patrzeć odczuwając obrzydzenie. Jednak w innych kulturach jedzenie owoców morza było czymś naturalnym, bowiem spożywano je od najmłodszych lat. Nie widzę nic złego w tym, że świeżo upieczony weganin czy wegetarianin ma ochotę poczuć smak schabowego, hamburgera, czy parówki. Na tych smakach się wychował i trudno mu się z tym rozstać. To oczywiście mija z czasem, gdyż wiele osób, które zrezygnowały świadomie z mięsa, zaczyna czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia zupy z soczewicy czy pasty z fasoli.
Jednakże póki co szukają 🙂 W większości przypadków im się to nie udaje, bo produktów, które mogłyby zastąpić pod względem smakowitości produkty na bazie mięsa jest bardzo mało. Śmiem wręcz powiedzieć, że ich ilość jest znikoma. Niemniej jednak wśród nich bez wątpienia znajduje się testowany dzisiaj GutBio. Sznycel sojowy panierowany.
GutBio. Sznycel sojowy panierowany zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Ale nie od razu. Po otwarciu opakowania i powąchaniu podsumowałem krótko: „soja”. Tak. sznycle pachniały soją i spodziewałem się, że tak pozostanie po obróbce termicznej. Usmażyliśmy je na patelni z dodatkiem oliwy z wytłoków z oliwek, którą można kupić w sklepie internetowym. Po zdjęciu z patelni, rozkrojeniu, powąchaniu i spróbowaniu byłem naprawdę zaskoczony. Wygląd, zapach i smak był tak bardzo zbliżony do sznycla z piersi indyka, że musiałem spojrzeć na skład produktu.
Trzeba przyznać, że producent testowanego dzisiaj GutBio. Sznycel sojowy panierowany osiągnął coś, czego nie udało się jak dotąd żadnemu innemu, którego produkty „mięsopodobne” testowaliśmy. Sznycel jest bardzo zbliżony do sznycla mięsnego. Sądzę, że gdyby posmarować go kropla sosu sojowego lub tradycyjnej przyprawy do zup byłby wręcz nie do odróżnienia.
Skład jest bardzo dobry jak na produkt przetworzony, wysokie wartości odżywcze i takaż cena. Chociaż cena jest w zasadzie do zaakceptowania. Jedynie zastrzeżenia może budzić zawartość soli, która jest znaczna.
Polecamy inne produkty z serii GutBio.
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor sznycli żółto – brązowy. Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku w odseparowanych boksach. |
Konsystencja i tekstura | Przed usmażeniem. Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca.Po usmażeniu. Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Jednolity. Soczysty. Teksturą zbliżony do sznycli mięsnych. |
Zapach | Przed usmażeniem. Wyraźny zapach soi i pszenicy. Świeży i swoisty.Po usmażeniu. Bardzo zbliżony do panierowanych sznycli z piersi indyka. Wyczuwalny typowy zapach panierki. |
Smak | Własny, specyficzny. Słonawy i lekko słodki. W pierwszym momencie wyczuwalny smak białego pieprzu. Po chwili wyraźny smak zbliżony do panierowanych sznycli z piersi indyka. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla panierowanych sznycli z piersi indyka. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, seler. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Kontrolowane rolnictwo ekologiczne |
Przechowywanie | Max. do +7°C. Po otwarci przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
6,99 zł za opakowanie – 39,94 zł za kg.
Producent: Tofu Life – Niemcy
Zakupiono: Dyskont Aldi – Warszawa
Inne produkty z serii GutBio Aldi:
GutBio Burgery
ButBio Kiełbaski
GutBio. Sznycel sojowy panierowany
6,99 zł – 175 gSkład
- Woda
- Tofu 19% (ziarna soi, woda)
- Gluten pszenny
- Olej słonecznikowy
- Bułka tarta (mąka pszenna, sól morska, przyprawy)
- Siekane białko sojowe 7 %
- Cebula
- Cukier trzcinowy drożdże, sól morska, przyprawy
- Substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, seler
- *Z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego (z wyjątkiem soli morskiej i wody)
Wartości odżywcze
- Energia: 241 kcal
- Tłuszcz 11,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
- Węglowodany 13,0 g (cukry 2,4 g)
- Białko 20,0 g
- Sól 2,1 g
8 komentarzy
Oj takiego vege sznycla bym zjadła <3
Sznycle naprawdę smaczne! Kupowałam również na promocji w aldi i jestem bardzo zadowolona. Całkowicie mięso przestałam jeść, mając dopiero 22 lata, więc nic dziwnego, że smaki mięsne nie są mi obce, (choć byłam wyjątkowo wybrednym dzieckiem w kwestii mięsa i jadłam go naprawdę mało). Mnie produkty typu wege wędlina czy wege sznycel ratują w momentach, kiedy najzwyczajniej w świecie tęsknie do smaków mięsnych wersji. Ja porównałabym to do tęsknoty za smakami z dzieciństwa, a nie tęsknotą za mięsem samym w sobie.
Pozdrawiam :*
Czyli masz tak samo jak ja ze smakiem mięsa. Czasem mi go brakuje i potrzebuję jakiegoś bezmięsnego zamiennika 🙂