Nasza rekomendacja:
(4,3 / 6)
Po otwarciu opakowania Grano’s Vege Americano, czyli roślinnej alternatywy dla mięsa mielonego, podczas niemal jednogłośnie podsumowaliśmy: “chińska zupka!”. Zapach, za którym nie przepadam, a który jeszcze długo towarzyszył mi podczas niedzielnej wycieczki rowerowej. Charakterystyczny zapach zupki chińskiej mocno “okraszony” aromatem ziaren kolendry słabnie, ale nie zanika po wymieszaniu z wodą i usmażeniu na patelni zgodnie z zaleceniami producenta.
Po testach znakomitego Vegan Burger Mix’a , którego testowany dzisiaj Vege Americano pod kilkoma względami przypomina (wygląd opakowania, konsystencja proszku, sposób przyrządzania, wartości odżywcze) nasze oczekiwania były duże.
Nie możemy powiedzieć, że produkt nas rozczarował, ale również nas nie zachwycił. Najsłabszą stroną jest chyba jego konsystencja. Burgery są miękkie, puszyste, wilgotne i “plastelinowate”. Mimo tego w ustach stają się suche, wręcz “zatykające” i trudne do przełknięcia. Bez wątpienia burgery wymagają dodatku jakiegoś sosu. Dlatego trzeba zgodzić się z sugestią producenta: produkt nadaje się przede wszystkim jako baza do burgerów. Można go oczywiście podać w innej formie, ale sos jest obowiązkowy! 😉
Kolejną kwestią jest zawartość soli: 5 gramów w 100 gramach produktu. Biorąc pod uwagę to, że opakowanie zawiera porcję dla dwóch osób przypada 2,5 grama soli na osobę. Do tego sól zawarta w pieczywie i w sosach tworzą razem niezłą bombę sodową. Osoby, które unikają soli powinny wziąć to pod uwagę.
Poza tym Vege Americano to produkt smaczny, o przyzwoitym składzie i rewelacyjnych wartościach odżywczych – aż 17,4 g błonnika i 38,4 g białka! Smak jest równy; burgery nie są ani słone, ani słodkie, ani kwaśnie, ani gorzkie. Są wręcz idealne zestrojone smakowo z wyczuwalnym aromatem ziaren kolendry i typowego smaku tzw. “zupek chińskich” zawierających wzmacniacze smaku i zapachu. Jedząc nie mogliśmy uwierzyć, że w składzie burgerów nie ma glutaminianu sodu 🤔 Jednak najprawdopodobniej za ów smak i zapach odpowiada zawartość hydrolizatu białka roślinnego z kukurydzy.
Warto spróbować 😀
Dziękujemy firmie Grano’s za udostępnienie produktu do testów.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Nadruk z przyjemną dla oka grafiką. Informacja czytelna i wyczerpująca. |
Wygląd ogólny | Proszek z widocznymi kawałkami składników. Po usmażeniu kolor burgerów jasnobrązowy z twardą, przypaloną “skórką”. Typowy dla burgerów mięsnych. |
Konsystencja i tekstura | Miękka, wilgotna, “plastelinowata”, rozpadająca się. Widoczne kawałki niektórych składników. W ustach suche. |
Zapach | Własny, specyficzny i równy, zbożowy. Wyczuwalny zapach kolendry i wzmacniaczy zapachu. |
Smak | Własny, specyficzny i równy, zbożowy. Wyczuwalny smak kolendry i wzmacniaczy zapachu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla kotletów mielonych mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Wysoka zawartość białka, źródło błonnika, bez substacji konserwujących, bez wzmacniaczy smaku i glutaminianu. |
Przechowywanie | W suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
13,99 zł za opakowanie – 27,99 zł za kg gotowego wyrobu.
Producent: Grano’s
Sklep: vrbanvegan.pl
Grano's Vege Americano
13,99 zł – 150 gSkład
- Białko grochowe
- Błonnik grochowy
- Skrobia grochowa
- Stabilizator: metyloceluloza
- Sól
- Susze warzywne (pomidor, burak, czosnek, pietruszka cebula)
- Ekstrakty przypraw
- Przyprawy
- Aromaty
- Hydrolizat białka roślinnego (kukurydza)
Wartości odżywcze
- Energia: 340 kcal
- Tłuszcze 4,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g)
- Węglowodany 29,0 g (cukry 5,5 g)
- Białko 38,4 g
- Sól 5,0 g
Jeden komentarz