Frank&Oli. Kokosowe miękkie ciasteczko

frank&oli wegański blog

Nasza rekomendacja:
5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

Od dnia publikacji testu Jaglane miękkie ciasteczko firmy Frank&Oli czekaliśmy zaledwie pół roku i oto mamy nowość: Kokosowe miękkie ciasteczko! O mało nie podskoczyliśmy z radości.  Ciasteczko jaglane uwielbiamy i zazwyczaj mamy je gdzieś pod ręką 😁 Już oczami wyobraźni widzieliśmy, że kokosowe nieco urozmaici nam menu. Nie wątpiliśmy, że będzie tak znakomite jak to pierwsze. Jednak, jak pisaliśmy w opisie testu Ciasteczka marchewkowego, firma Frank&Oli postawiła bardzo wysoko poprzeczkę wypuszczając na rynek Ciasteczko jaglane. Ta poprzeczka jest na tyle wysoka, że kolejne testowane produkty nie były w stanie  jej przeskoczyć. Podobnie jest także w przypadku ciasteczka kokosowego.

Jest to bez dwóch zdań znakomity produkt, którego zalety znacznie przewyższają mało istotne wady, a w zasadzie “wadki”. Ale nie jest to tak wspaniały produkt jak ciasteczko jaglane. Stąd nasza nieco niższa rekomendacja.

Po otwarciu opakowania dominuje zapach wiórek kokosowych, przez które przebijają się płatki owsiane. W smaku jest nieco inne, bowiem oprócz wiórek kokosowych i płatków owsianych można również wyczuć migdały. Dlatego ciasteczko od razu przywiodło nam na myśl Raffaello firmy Ferrero. Z tą różnicą, że choć nie jest tak wypromowane jak kultowe już kuleczki, to ma od nich lepszy skład, więcej wartości odżywczych i jest dwa razy (!) tańsze.

Jedyne co nam nie przypadło do gustu to konsystencja. Ciasteczka chociaż faktyczne miękkie łatwo się łamią i kruszą. Nawet do tego stopnia, że potrafią się złamać w ręce. Mimo to podczas gryzienia miękkimi być przestają. A ściślej mówiąc niełatwo jest pogryźć znajdujące się wewnątrz płatki owsiane. Jeżeli jedliście kiedyś płatki owsiane bez jakiejkolwiek obróbki termicznej (choćby zalania ich na dłuższy czas wrzątkiem) to wiecie co mamy na myśli.

Ciasteczko nie jest także tak odżywcze jak jaglane: dostarcza połowę mniej białka i sześć razy więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest wyprodukowane z produktów naturalnych, dlatego nie zawiera ani cukru (i innych substancji substancji słodzących), ani oleju. W składzie znajdziemy jedynie pięć składników:

  • kokos (wiórki i miąższ),
  • płatki owsiane (bezglutenowe!),
  • migdały,
  • błonnik z korzenia cykorii,
  • sól himalajską.

Kilka prostych składników i otrzymujemy znakomity produkt. Frank&Oli. Kokosowe miękkie ciasteczko jest smaczne i odżywcze, a przede wszystkim dostępne cenowo 😍  – 1,99!? Tak!

Jak widać można wyprodukować wysokowartościową przekąskę, której cena jest na tyle dobra, że nie ma wypływu na decyzję zakupową – nie musimy się zastanawiać czy to drogo, czy tanio.

Przy okazji tego testu warto sobie uzmysłowić jak bardzo duży wpływ na decyzje zakupowe 95% konsumentów mają uwarunkowane zwyczaje żywieniowe oraz reklama telewizyjna. Kiedy widzimy rodziców kupujących swoim małym dzieciom batony innych marek, w składzie których znajduje się dwadzieścia składników, z czego 70% to produkty wysoko-przetworzone i syntetyczne, a których cena jest niemal identyczna jak ciasteczka kokosowego, to zastanawia nas jak dorosły człowiek może być tak skrajnie nieodpowiedzialny. Przecież małym dzieciom jest obojętne czy zjedzą batonik koksowy znanej marki czy ciasteczko koksowe Frank& Oli. Oczywiście do czasu. Potem uruchamiają się inne procesy decyzji, ale może o tym kiedyś w osobnym artykule.

 Zestawmy zatem wady i zalety 🤗

Zalety:

  • skład,
  • wartości odżywcze,
  • smakowitość,
  • cena.

Wady:

  • Trochę zbyt twarde płatki owsiane.
  • Zbyt kruche i łamiące się.

Podsumowując. Znakomity produkt, który może być zarówno doskonałą, odżywczą przekąską, jak i uzupełnieniem posiłku.

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Foliowe z nadrukiem. Kolorystyka i grafika ograniczona. Błyszczące nadruk przyciąga wzrok, ale sprawia jednocześnie wrażenie chaosu.
Wygląd ogólny Opakowanie zawiera jedno okrągłe ciasteczko w kolorze piaskowym. Ciasteczko całe, niepopękane. Widoczne kawałki składników, głównie wiórki kokosowe, płatki owsiane i kawałeczki obranych migdałów.
Konsystencja i tekstura Miękka, nieco “plastelinowata”. Nieco twarde płatki owsiane wymagające dokładnego gryzienia.
Zapach Na pierwszy plan wysuwa się zapach wiórek kokosowych. Wyczuwalny zapach płatków owsianych.
Smak Smak słodki będący melanżem wiórków kokosowych, migdałów i mleka. Przywodzi silne skojarzania z Raffaello.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Idealna dla tego typu produktów zawierających nabiał. Bardzo dobra dla Raffaello

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Migdały
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać orzeszki ziemne, orzechy, sezam.

Wysoka zawartość kwasów Omega 3. Bez cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. bez laktozy. Odpowiedni dla wegan.

Przechowywanie Brak informacji
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Drogi
1,99 zł za opakowanie – 39,80 zł  za kg. 

Producent: FRANK&OLI
Zakupiono: Netto

Frank&Oli. Kokosowe miękkie ciasteczko

1,99 zł - 50 g
9.2

Skład

10.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Kokos 32% (wiórki kokosowe, miąższ kokosowy)
  • Bezglutenowe płatki owsiane 30%
  • Błonnik z korzenia cykorii
  • Migdały 7%
  • Sól himalajska

Wartości odżywcze

  • Energia: 416 kcal
  • Tłuszcz: 24 g (kwasy tłuszczowe nasycone 19,0 g)
  • Węglowodany: 28,0 g (cukry 8,4 g)
  • Białko: 7,1 g
  • Błonnik: 29,0 g
  • Sól 0,50 g
  • Potas: 379 mg
  • Fosfor: 192 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.