Nasza rekomendacja:
(5,6 / 6)
Ponownie testujemy “gościnnie” produkt z USA 🙂 I ponownie jet to produkt firmy Field Roast z Seattle w stanie Washington, tym razem są to burgery Fieldburger.
Burgery przyjechały do nas prosto z Chicago zakupione przez Anetę i Filipa. Pragniemy im za to bardzo podziękować 🙂 Tym bardziej, że to już druga dostawa. Dziękujemy 🙂
Cały opis moglibyśmy ograniczyć do prostego zdania: Rewelacyjny wybór dla tych wegan, którzy tęsknią za smakiem mięsa ?
Na rynku możemy spotkać dwa rodzaje produktów, które w swoich założeniach mają być alternatywą dla mięsnych i wędliniarskich. Pierwszy rodzaj, to produkty na bazie glutenu pszennego. Na przykład burgery marki Bezmięsny Mięsny. Drugi rodzaj to produkty na na bazie warzyw z dodatkiem (najczęściej) kasz. Na przykład burger wegetariański buraczano-jaglany Vitally Food. Fieldburger łączy w sobie oba te rodzaje. Zawiera zarówno gluten, jak i, co podkreśla na opakowaniu producent, świeże warzywa. To połączenie jest bardzo dobrym pomysłem. Bowiem oprócz glutenu, który zawiera białko dostarczamy innych ważnych składników odżywczych obecnych w warzywach.
Fieldburgery pachną i smakują podobnie jak burgery mięsne. Są soczyste, aromatyczne, słone i lekko słodkawe. Smak jest przyjemny i zrównoważony. Składniki są tak skomponowane, że bardzo dobrze naśladują smak burgerów mięsnych..
Burgery nie są oczywiście idealne. Po wyjęciu z opakowania są nieprzyjemnie tłuste, a w składzie mają olej palmowy, który wiele osób wyklucza z diety. Niemniej jednak ocena ogólna burgerów wypada bardzo pozytywnie. FIrma Field Roast znów pokazała, że potrafi robić smakowite produkty roślinne będące alternatywą dla tych mięsnych.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą dodatkowe pudełko. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta kolorowa, czytelna i łatwo rozpoznawalna. typowa dla marki. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów: umbra – siena. Widoczne kawałki składników. Cztery burgery spakowane razem. |
Konsystencja i tekstura | Przed położeniem na grill
Zwarta. Lekko twarda. Widoczne kawałki składników. Tłusty. Po zdjęciu z grilla Zwarty. Twarda, przybrązowiona skórka. Wewnątrz półmiękki i soczysty. Widoczne składniki. Głównie gluten, warzywa i przyprawy. Po naciśnięciu nie rozpada się. Bardziej wilgotny niż przed obróbką termiczną. Tekstura podobna do burgerów mięsnych. |
Zapach | Przed położeniem na grill
Zapach własny, zrównoważony Po zdjęciu z grilla Własny, specyficzny i przyjemny. Wyczuwalny zapach warzyw i przypraw. Budzi skojarzenia z burgerami mięsnymi. |
Smak | Własny, specyficzny i zrównoważony. Lekko słodki i słonawy. Wyczuwalny smak glutenu pieczarek, warzyw i przypraw. Budzi skojarzenia z burgerami mięsnymi. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Naturalny karagen |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Seler, gluten pszenny |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Ręcznie formowany. Wyprodukowany z jęczmienia oraz świeżych marchewek i selera. Z tyłu opakowania nr partii i podpis osoby zatwierdzającej partię. |
Przechowywanie | Przechowywać w lodówce. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
17,97 zł za opakowanie – 48,83 zł za kg. Kurs USD/PLN w dniu zakupu.
Producent: Field Roast, Seattle WA. USA
Zakupiono: Market Whole Foods, Chicago USA
Field Roast. Fieldburger
17,97 zł – 368 gSkład
- Gluten pszenny
- Woda filtrowana
- Organiczny olej tłoczony z owoców drzewa palmowego
- Jęczmień
- Czosnek, cebula, seler, marchew, cebula w proszku
- Tłoczony olej słonecznikowy, pasta pomidorowa, naturalnie aromatyzowany ekstrakt drożdżowy
- Pieczarki, słód jęczmienny
- Sól morska, przyprawy, karagen (wyciąg z irlandzkiego mchu morskiego), nasiona selera ocet balsamiczny, pieprz czarny
- Grzyby shiitake, sproszkowane borowiki
- Mąka z żółtego grochu
Wartości odżywcze
- Energia: 290 kcal
- Tłuszcz 16g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,0 g
- Węglowodany 10,0 g, (w tym cukry 2,0 g)
- Białko 25 g
- Sól 1,1 g
Jeden komentarz