Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Przed zapoznaniem się z tym testem polecamy przeczytanie krótkiego testu Plasterków w stylu szynki.
Testowany dzisiaj produkt jest podobny do Wędliny sojowej Polsoi dlatego polecamy również przeczytać test wędliny Polsoi. Jednak różnica pomiędzy tymi produktami pojawi się w cenie (te są tańsze) i w składzie, który w tym przypadku jest bardzo złożony. Naszym zdaniem trochę za bardzo. Co prawda produkt nie zawiera soi, czym chwali się na opakowaniu producent, ale czy chcemy rezygnować z soi po to, aby jeść co składa się z ponad 25 składników? Może stąd napis na rewersie opakowania: “Produkt bezglutenowy, drobno rozdrobniony, z białkami roślinnymi, parzony w plastrach”?😉
Plastry są wilgotne i nieco tłustawe. Podczas gryzienia rozpadają na drobne kawałeczki. Wyraźny zapach i smak salami jest dodatkowo podbijany po połączniku plastrów z pieczywem i innymi dodatkami (w naszym przypadku Vegan Mix, musztarda i chrzan).
Podsumowanie
Pomijając skład, który może nie odpowiadać wielu konsumentom, plastry w stylu salami są godne polecenia. Czy lepsze od produktu Polsoi?
- W smaku podobne
- Tańsze
- O gorszym składzie.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe, dobrze otwierające się i nie wymagające użycia żadnych narzędzi. Posiada okienko, przez które widać plasterki.Grafika i kolorystka prosta. |
Wygląd ogólny | Wyraźne podobieństwo kolorystyczne do tradycyjnego salami. Kolor lekko czerwonawy z białymi kropeczkami imitującymi oczka tłuszczu tradycyjnego salami. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta konsystencja. Po złożeniu na pół pęka w miejscu złożenia. Podczas gryzienia rozpada się na drobne twardawe kawałeczki. Wilgotne i lekko tłuste. |
Zapach | Typowy dla wędlin typu salami. Lekko pieprzny. |
Smak | Lekko słonawy, delikatnie wyczuwalny bardzo przyjemny smak pieprzu. Smak bardzo zbliżony do wędlin typu salami. Nałożony na pieczywie i podany z musztardą lub chrzanem praktycznie nie do odróżnienia od salami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla wędlin typu salami. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Karagen, guma konjac, metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak, zgodnie z aktualna wiedzą i przepisami prawa |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez soi, pakowany w atmosferze ochronnej |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze od +2 do +5 st.C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Drogi
3,29 zł za opakowanie – 40,00 zł za kg.
Producent: Drobimex Sp. z o.o.
Zakupiono: Carrefour
Kod: 5900196010188
Drobimex. Veggie. Plasterki w stylu salami
3,29 zł – 80 gSkład
- Woda
- Olej rzepakowy
- Białko grochu i bobu 4%
- Substancje zagęszczające (karagen, Guma Konjac (zawiera dwutlenek siarki)
- Metyloceluloza, skrobia
- Mąka Iniana
- Środki barwiące (koncentrat papryki , wyciąg z kozieradki, koncentrat soku buraczanego, olej roślinny),
- Sól, środek aromatyzujący i zawiera wyciąg z drożdży), przyprawy (papryka, pasternak), ekstrakty przypraw,
- Sacharoza, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza; wyciąg z jęczmienia słodowego
- Aromaty, regulatory kwasowości : kwas mlekowy, mleczan wapnia; syrop glukozowy, aromat dymu wędzarniczego
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 138 kcal
- Tłuszcz: 10 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g)
- Węglowodany: 8,0 g (w tym cukry: 4,5 g)
- Białko: 4,0 g
- Sól: 2,8 g
2 komentarze
Kocham ten blog!! Dziękuję <3
Dziękujemy 😀👍