Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Deluxe. Pierogi z kurkami to produkt, którym możecie kupić w Lidlu. Lidl jest jedną z tych sieci, których polityka sprzedażowa jest trochę niespójna. Z jednej strony jest bardzo pro wegański: w stałej sprzedaży są produkty wegańskie z serii My Best Veggie, czy Planton i dosyć często pojawiają się nowości. A z drugiej niezwykle trudno jest dostać te, które cieszyły się dużym zainteresowaniem i szybko znikały z półek i zamrażarek. Na przykład Vemondo pizza wegańska lub pizza Trattoria Alfredo.
Jaka przyszłość czeka wegańskie pierogi w Lidlu? Na tę chwilę oba produkty Virtu: Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem i Pierogi wegańskie z ziemniakami i tofu są dostępne w stałej sprzedaży. Ale niedawno wróciły do sprzedaży, o nieco zmodyfikowanym składzie i nazwie, testowane dzisiaj Pierogi z kurkami marki Deluxe.
Pierogi, jak głoszą slogany reklamowe na opakowaniu, są zrobione z delikatnego ciasta, a ich kurkowy farsz pochodzi z polskich lasów. Zastanawiamy się czy polska kurka ma w sobie faktycznie coś wyjątkowego…? Czy “delikatne ciasto” jest delikatne i czy całość jest warta uwagi i niewygórowanej ceny 5,99 zł? Na jednym z blogów przeczytaliśmy, że to “Najlepsze sklepowe pierogi jakie w życiu jadłem”. Właśnie to stwierdzenie oraz slogany reklamowe tak nas zainspirowały, że pomimo sporej kolejki produktów czekających na test po ostatniej Vegemanii, postanowiliśmy przetestować te właśnie pierogi 🙂
Przyrządziliśmy je na dwa sposoby: gotowane w wodzie i podsmażane na patelni. Okazuje się, że pierogi podgrzane w wodzie charakteryzują się inną smakowitością niż te podsmażone na patelni. Pierogi z wody mają zapach gotowanego ciasta, przetworzonej cebuli i czarnego pieprzu. Grzyby są prawie w ogóle nie wyczuwalne. Smak również zdominowały ciasto, cebula i czarny pieprz. Kurki zagrały rolę drugoplanową, ale można je wyczuć. Średniej grubości ciasto, jak pisze producent na opakowaniu, jest faktycznie delikatne i łagodne w smaku. Powinno więc zadowolić zarówno osoby lubiące grubsze, jak i cienkie ciasta. Całość jest w smaku… bardzo łagodna. Dla osób przyzwyczajonych do bardziej “konkretnych” smaków pierogi mogą być trochę zbyt łagodne. Posolenie zdecydowanie wzmacnia smak, przez co staje się bardziej wyrazisty i kurki “wychodzą z drugiego planu”.
Z wody są dobre, ale dopiero podsmażone na patelni pierogi dostają skrzydeł. Kurki są zdecydowanie lepiej wyczuwalne, a cebula zanika. Pojawia się przy tym lekki posmak sosu sojowego, co czyni cały smak bardzo ciekawym. Ciasto staje się cieńsze i chrupiące. Produkt warto zarekomendować głównie miłośnikom pierogów podsmażanych na patelni. Te gotowane w wodzie będą odpowiadały raczej osobom gustującym w łagodnych potrawach.
Jednak zaletą, która naszym zdaniem wysuwa się na czoło jest skład. W Lidlu, kilka kroków dalej, w tym samym regale chłodniczym leżą wegańskie pierogi Virtu, które testowaliśmy wcześniej. Największą ich wadą jest obecność w składzie sorbinianu potasu, który może skutecznie zniechęcić wielu świadomych konsumentów i przyćmić zalety, które bez wątpienia posiadają. Pierogi z kurkami nie mają w składzie żadnych substancji konserwujących. Jeżeli mielibyśmy zapłacić złotówkę więcej za opakowanie (7 zł za kilogram) i kupić pierogi bez konserwantów, to z wielką przyjemnością dopłacilibyśmy 🙂
Bardzo dobre pierogi, które mogą stanowić pewną odmianę w jadłospisie, szczególnie jeżeli zostaną podsmażone na patelni i lekko posolone. Może nie są najlepsze pierogi jakie jedliśmy, bo do tej pory były nimi Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami marki Pan Pomidor, ale bez wątpienia to produkt bardzo dobry i wart spróbowania. Polecamy!
Arek i Agnieszka
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Prosta, ale przyjemna grafika. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone ze sobą, pokryte cienką warstwą oleju. |
Konsystencja i tekstura | Po podgrzaniu w wodzie Miękkie, utrzymujące strukturę. Napęczniałe, powiększone. Lekko klejące. Wyczuwalne składniki. Duża ilość farszu. Ciasto średniej grubości, dobrze wyrobione. Lekko twarde. Po odsmażeniu na patelni Miękkie, utrzymujące strukturę. Wyczuwalne składniki. Duża ilość farszu. Ciasto średniej grubości, dobrze wyrobione. Lekko twarde. Przyrumienione w miejscu styku z patelnią. |
Zapach | Po podgrzaniu w wodzie Typowy dla pierogów. W wersji gotowanej w wodzie z wyraźnie wyczuwalnym zapachem ciasta z mąki pszennej, przetworzonej cebuli i czarnego pieprzu. Po odsmażeniu na patelni Wyczuwalny łagodny zapach kurek. |
Smak | Po podgrzaniu w wodzie W wersji gotowanej w wodzie smak przetworzonej cebula, ciasta i czarnego pieprzu. Lekko kwaśny i mało słony. W wersji podsmażonej na patelni Po odsmażeniu na patelni Zrównoważony, z wyczuwaną protworzoną cebulą. Wyczuwalny łagodny smak kurek i lekki posmak sosu sojowego. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać seler, gorczycę, soję, jaja, mleko. |
Przechowywanie | Do 0 ºC do +4 ºC |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
5,99 zł zł za opakowanie – 19,96 zł za kg.
Producent: Mniam Mniam Sp. z o.o.
Zakupiono: Lidl