Virtu. Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem

Nasza rekomendacja: 4.6 out of 6 stars (4,6 / 6)

Udało się po raz kolejny! Tym razem już chyba na dobre zagościły w sklepach Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem firmy Virtu. Więcej na temat pierogów wegańskich Virtu przeczytacie w teście Pierogów wegańskich z ziemniakami i tofu.

Nie będę więc powtarzał jak bardzo się cieszę, że tego typu pierogi zaczynają się coraz częściej pojawiać na rynku. Ileż można było jeść ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami lub z jagodami. Przyznam, że nigdy nie rozumiałem i nie rozumiem zachwytów nad polską kuchnią. Moim zdaniem pod względem smakowitości jest nudna i uboga. Na szczęście w dobie globalizacji możemy kupić lub sami przyrządzić curry z soczewicy lub na przykład pierogi, w których składzie jest… tofu oraz polski szpinak i polskie brokuły 😀

 

Zatem teraz krótko wadach i zaletach pierogów. 

Wady:

  • Największą wadą jest obecność w składzie sorbinianu potasu. O tym też pisałem we wspomnianym powyżej teście. Szkoda 😏
  • Stosunkowo grube ciasto.

Jak widać wad nie jest za wiele.

Zalety:

  • Pierwsza najważniejsza to ta, że w ogóle są 🙂 – Tutaj się powtarzam, ale co zrobić 😉
  • Druga to smakowitość. Pierogi, szczególnie odsmażane na patelni, są naprawdę smaczne. Charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem. Jest to mieszanka wędzonki, szpinaku i brokułów. O dziwno bardzo dobrze zrównoważona. To oczywiście wynika ze składu pierogów. O tym co, jak i dlaczego pisałem we wspomnianym powyżej teści. 
  • Pierogi po przyrządzeniu są zwarte i nie rozpadają się. Niezależnie od tego jak były przyrządzone. 
  • Pierogi przygotowuje się szybko: 7 minut na patelni i w wodzie. Zatem producent mówi prawdę używając slogan marketingowego: “Ułatwiamy życie”  😀
  • Stosunkowo niska zawartość soli.
  • Niska cena.

Podsumowując.

Jeżeli lubicie nieco grubsze ciasto i nie przeszkadza Wam zawartość konserwantów, to kupujcie i jedzcie. Oczywiście nie za często, bo większe ilości srobinianu potasu zdrowiu na pewno sprzyjać nie będą 😎

Test pokazał, że sposób przyrządzania pierogów nie miał znaczącego wpływu na ich właściwości organoleptyczne. Zmieniły się jedynie ich wygląd i tekstura, wzmocnił nieco zapach oraz smak. Więcej informacji znajdziecie poniżej, w tabeli: “Ocena organoleptyczna”.

Z przyjemnością dałbym wyższą rekomendację, ale konserwantom nie może ujść na sucho 🤓

Arek

wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Prosta, ale przyjemna grafika. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone ze sobą, pokryte cienką warstwą oleju.
Konsystencja i tekstura

Po podgrzaniu w wodzie  

Miękkie, utrzymujące strukturę. Napęczniałe, powiększone. Lekko klejące. Wyczuwalne składniki. Duża ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Lekko twarde.

Po odsmażeniu na patelni

Miękkie, utrzymujące strukturę. Wyczuwalne składniki. Dostateczna ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Lekko twarde. Przyrumienione w miejscu styku z patelnią.

Zapach Typowy dla pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem wędzonego tofu i brokułów. W wersji gotowanej w wodzie także narzucający się zapach gotowanej mąki.
Smak Świeże, lekko kwaśne. Można wyczuć smak kapusty, grzybów. Na koniec wyczuwalny czarny pieprz. Mało słony.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać śladowe ilości sera, selera, gorczycy.
Przechowywanie Do +4 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo tani 

4,99 zł zł za opakowanie – 12,47 zł za kg.

Producent: Virtu

Zakupiono: Lidl

Virtu. Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem

4,99 zł - 400 g
7.7

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Maka pszenna
  • Woda
  • Tofu wędzone 4,8% (ziarna soi, woda, sól)
  • Szpinak 3,9%, brokuł 23%
  • Cebula
  • Oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy)
  • Pomidory suszone w oleju (pomidory, olej rzepakowy, zioła, sól, cukier),
  • Przyprawy
  • Substancja konserwująca: sorbinian potasu.
  • Aromat, cukier

Wartości odżywcze

  • Energia: 169 kcal
  • Tłuszcz 4,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
  • Węglowodany: 28,0 g, (w tym cukry 3,1 g)
  • Białko 5,3 g
  • Sól 0,6 g

Inne wegańskie produkty

6 komentarzy

      1. Dziękujemy za uwagi 🙂 Sądząc po niektórych komentarzach mamy wrażenie, że producent wprowadza zmiany zarówno w składzie, opisie jak i cenie tych wegańskich pierogów. AB

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.