Cultured Foods. Curry Mix

wegański blog test curry mix

Nasza rekomendacja:
5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

Po fantastycznym Stew Mix Grzybowym, bardzo dobrym Goulash Mix, przyszła kolej na Curry Mix, który jako ostatni miał najtrudniejsze zadanie 😉

Cultured Foods. Curry Mix jest co prawda pod wieloma względami podobny do dwóch poprzednich “gulaszy”, ale też na swój sposób inny. Jak się łatwo domyślić  już z samej nazwy jest to potrawa bardziej orientalna. Baza jest taka sama jak w obu testowanych “gulaszach”, ale poprzez dodanie odpowiednich przypraw udało się producentowi stworzyć bardzo ciekawą orientalną (indyjską?) wersję gulaszu, czyli po prostu curry z kostkami sojowymi (patrz skład).

Jak wiadomo curry to określenie, które można nadawać wielu potrawom bazującym na odpowiednio przyrządzonym sosie z przyprawami. Kto kiedykolwiek był w Indiach lub krajach ościennych, albo choćby odwiedził kilka restauracji z kuchnią orientalną, wie że nie ma jednego słusznego i wzorcowego curry. To dobrze, bo producent mógł sobie pofolgować. Czy mu to wyszło? No niestety, ale tym razem znów tak 😂

wegański blog test curry mix

Cultured Foods. Curry Mix jest również zamknięty w pięknym opakowaniu, które bardzo nam się podoba w każdej z trzech wersji 👍Tym razem otwieramy opakowanie i czujemy curry. I to curry najwyższej jakości! A po czym poznaje się curry najwyższej jakości? Oto najprostszy sposób:

  1. Pójść do jednego z dyskontów (nie jest to Lidl) i kupić najtańszą mieszankę curry.
  2. Zamówić przez internet prawdziwą mieszankę curry z Indii nie żałując przy tym grosza, bo i tak wyjdzie taniej niż bilet lotniczy do Indii 😋
  3. Otworzyć obie przyprawy, wyspać na talerzyk a następnie obejrzeć i powąchać. Wbrew pozorom to już wystarczy.

Nie wiemy gdzie zaopatruje się producent w przyprawy, ale na pewno na nich nie oszczędza a czuć to doskonale. Jak się okazuje nie tylko czuć nosem, ale także na języku.

Po przyrządzeniu (a robi się to tak samo jak w przypadku obu poprzednich “gulaszów”) Cultured Foods. Curry Mix jest gotowe do spożycia. Wygląda i pachnie jak bardzo dobrej jakości curry, a w smaku jest lekko kwaskowate i delikatnie pikantne. Ale nie ma się czego obawiać, jego ostrość będzie akceptowalna raczej dla wszystkich osób, bo przyjemnie i delikatnie “drapie” przełyk. Kostka sojowa jest odpowiednio miękka i łatwo się gryzie, chociaż zdarzają się pojedyncze kawałki bardziej twarde. Jednak probując tego wegańskiego curry oboje mieliśmy wrażenie jakby czegoś w tym smaku brakowało. Czego? Prawdę powiedziawszy nie wiemy. Może trochę soli? A może jakiejś przyprawy?

Podobnie jak oba poprzednie także i ten wegański “gulasz” bardzo się zmienia gdy spożywamy go z dodatkami. Z kaszą jęczmienną smakuje  jak gulasz, a smak curry nieco zanika. Z kolei ziemniaki osłabiają  ostrość i potrawa staje się bardziej łagodna.

wegański blog test curry mix

Podsumowując. Trzeci testowany przez nas Mix marki Cultured Foods okazał się także produktem o zdecydowanie wysokiej jakości i pod każdym względem wartym spróbowania. Tym bardziej, że dodatki mają duży wpływ na ostateczną smakowitość potrawy. I chociaż nie możemy powiedzieć, że jest to typowe curry, to bez wątpienia będąc jego wariacją jest produktem oryginalnym i dającym duże pole do eksperymentów. I znów 9,56 zł  za kg gotowego produktu, przepraszamy za kolokwializm, ale cena jest po prostu śmiesznie niska.

wegański blog - polecamy

Po przetestowaniu wszystkich trzech Mixów marki Cultured Foods, które są obecnie dostępne w sprzedaży stworzyliśmy ich mini ranking:

  1. Stew Mix Grzybowy – Rekomendacja 6,0 (!)
  2. Curry Mix – Rekomendacja 5,5
  3. Goulash Mix – Rekomendacja 5,3
Dziękujemy Cultured Foods Brian McWhorter Company za udostępnienie produktu do testów.

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

PS. Smakowitość w tabeli oceny przyjęliśmy dla produktu bez dodatków.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe zadrukowane ze wszystkich stron. Grafika kolorowa, estetyczna, przyjemna dla oka i zachęcająca do zakupu. Czytelna i opisująca prosty przepis przygotowania gotowego produktu.
Wygląd ogólny W opakowaniu znajduje się mieszanka składników otoczona proszkiem. Widoczne kawałki składników. Kolor ochry.
Konsystencja i tekstura Gotowy do spożycia

Kawałki składników zanurzone w płynie o konsystencji rzadkiego kisielu. Kawałki soi (patrz skład) o prawidłowej konsystencji i teksturze. Odpowiednio miękkie do średnio-twardych.

Zapach Gotowy do spożycia

Typowy dla potraw typu curry. Wyraźnie wyczuwalne przyprawy: kozieradka, kolendra, kmin rzymski. Można także wyczuć cynamon, imbir, goździki i nieznacznie gałkę muszkatołową

Smak Gotowy do spożycia

Smak typowy dla potraw typu curry jednak mniej konkretny i skoncentrowany niż typowe curry. Nieco pikantny i nieznacznie drażniący przełyk.
Dodatki znacząco zmieniają smak. Patrz opis w treści testu.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla tradycyjnego curry.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak.
Zawartość substancji zagęszczających Brak.
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bogate w białko, bogate w błonnik, z probiotykiem, bez glutenu, bez GMO, vegan,
Przechowywanie W suchym i chłodnym miejscu.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo tani
10,99 – zł za opakowanie – 9,00 za kg gotowego produktu

Producent: Cultured Foods
Można kupić: Auchan, Carrefour

 

Cultured Foods. Curry Mix

10,99 zł - 130 g
9.3

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

10.0/10

Opłacalność

10.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Teksturowana mąka sojowa (kostka)
  • Mąka owsiana, mąka ziemniaczana
  • Przyprawy (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca biała, cynamon, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, papryczka chili)
  • Pomidor mielony
  • Ekstrakty drożdżowe
  • Płatki drożdżowe
  • Inulina (błonnik z cykorii)
  • Cebula suszona
  • Łuska babki jajowatej
  • LactoSpore® (Bacillus coagulans MTCC 5856)

Wartości odżywcze

  • Energia: 336 kcal
  • Tłuszcz: 5,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • Węglowodany: 34,0 g (w tym cukry: 1,1 g)
  • BŁonnik: 14,0 g
  • Białko 31,0 g
  • Sól: 3,4 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Skomentuj Tomek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *