Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Cremajo, majonez wegański już od kilku tygodni chodził mi po głowie. W mojej wegańskiej kuchni jestem bardzo ambitna. Kilkukrotnie sama próbowałam zrobić wegański majonez, ale bez zadowalających rezultatów. Smak nie był, jaki powinien być, konsystencja też pozostawiała wiele do życzenia, a zawartość tłuszczu była zbyt wysoka. I tak na jednej z wegańskich grup na facebook’u objawiło mi się Cremajo!
Cały szkopuł w tym, że nie za bardzo wiedziałam gdzie go dostać. Jest to produkt stosunkowo młody i nawet strona producenta nie mówi o tym, gdzie można produkt kupić. Tutaj z pomocą przyszedł Wege Festiwal w Łodzi 🙂 Gdy dojechaliśmy na miejsce, okazało się, że jednym z wystawców na festiwalu, jest właśnie producent Cremajo. Byłam w siódmym niebie, że wreszcie będzie mi dane spróbować tego specjału. Odbyliśmy bardzo ciekawą rozmowę z Panem Jackiem, właścicielem firmy. Opowiedział nam jak to się stało, że postanowił stworzyć recepturę wegańskiego majonezu i podpowiedział gdzie normalnie można go kupić. Otóż główną sprawczynią całego majonezowego zamieszania jest córka Pana Jacka, która majonez uwielbia, a nie może jeść jajek. Tak oto metodą prób i błędów powstał Cremajo wegański majonez. Oczywiście już na miejscu skosztowaliśmy majonezu w towarzystwie krakersów, ale do testów w warunkach domowych otrzymaliśmy od Pana Jacka cały słoik 🙂
Po otwarciu słoiczka wegański majonez niczym nie różni się od tego tradycyjnego. Wygląd, kolor i zapach jest taki sam. Oczywiście na rynku jest wiele rodzajów majonezów, więc trudno mi będzie porównać Cremajo do jednego konkretnego. Biorąc pod uwagę konsystencję możemy rozróżnić majonez zwykły oraz dekoracyjny. Testowanemu majonezowi o wiele bliżej jest do tego dekoracyjnego. Jest bardzo gęsty. Moim zdaniem nieco za bardzo. Z trudem się go rozsmarowuje.
Cremajo wegański majonez w smaku jest prawie doskonały. Jest zarówno lekko kwaskowaty jak i słodki, chociaż dla mnie za mało pieprzny i trochę mdły. Zastanawialiśmy się z Arkiem co takiego lubimy jeść, a nie możemy bo zawiera majonez. Zainspirowały nas nadchodzące święta 🙂 Tak, tak! Sałatka warzywna! Jako wegetarianka jadałam majonez, ale niezbyt często, ponieważ po jakimś czasie przestał mi po prostu smakować.
Przy robieniu sałatki napotkałam ten sam problem, co przy smarowaniu majonezem pizzy. Cremajo jest naprawdę gęste i musiałam się nie lada natrudzić żeby połączył ze sobą wszystkie składniki. Jest to spory minus tego produktu, ale najważniejsze, że po długotrwałym mieszaniu w końcu się udało. Sałatka warzywna z wegańskim majonezem okazała się zupełnie inna w smaku.
Po spróbowaniu Arek powiedział: “Nareszcie czuję, że jem sałatkę warzywną z majonezem a nie majonez z dodatkiem warzyw”. W pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem.
W sałatce dało się wyczuć poszczególne warzywa w słodko-kwaskowatym akompaniamencie wegańskiego majonezu 🙂 Ostatnim, ale również ważnym aspektem w teście Cremajo jest jego cena. Mówiąc bez ogródek, nie jest on tani. Biorąc pod uwagę jego skład, cena 7,90 za majonez 40% tłuszczu i 8,50 za 20% tłuszczu jest lekko wygórowana (majonez można kupić na https://www.terravege24.pl ). Z drugiej strony, są na polskim rynku importowane majonezy wegańskie, które są jeszcze droższe, a z trzeciej strony patrząc, powtórzę to, co Arek pisał w kilku poprzednich testach.
Kiedyś bogaci jedli mięso a biedni rośliny. Dzisiaj jest odwrotnie 🙂
Agnieszka
Dziękujemy właścicielom marki Cremajo za udostępnienie produktu do testów.
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze majonezu z czarnymi napisami i niebieskim lub żółtym akcentem kolorystycznym w zależności od zawartości tłuszczu. Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor kremowy. |
Konsystencja i tekstura | Typowa emulsja. Bardziej zbliżona do tzw. majonezu dekoracyjnego. Zwarta. Uginająca się pod naciskiem palca. Osadzający sie na podniebieniu tłuszcz szybko znika. |
Zapach | Zapach intensywny, typowy dla majonezu. |
Smak | Lekko kwaśny. Typowy dla majonezu. Nieznacznie wyczuwalny smak orzechowy.
|
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla majonezów |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma ksantanowa, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
7,90 zł za opakowanie – 31,60 zł za kg.
Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o.
Cremajo. Wegański majonez
7,90 zł - 250 gSkład
- Woda
- Olej rzepakowy
- Skrobia modyfikowana
- Substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar
- Ocet spirytusowy
- Cukier, sól
- Musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól)
- Przeciwutleniacz: E385
- Barwnik: karoteny
Wartości odżywcze
- Energia: 329 kcal
- Tłuszcz: 40 g (kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g)
- Węglowodany: 8,0 g (cukry 4,0 g)
- Białko: 0,1 g
- Sól 1,1 g
10 komentarzy
Fajnie się Was czyta. To chyba pierwszy post Agnieszki 🙂 Dziękuję za rozkwit mojej kuchni 🙂
Ja robię majonez w domu z pestek słonecznika. Długo stoi i nie ma żadnych dziwnych dodatków 🙂
Bardzo lubię Majobez, kupiłam na veganmanii w Krakowie , próbowałam również cremajo i coś nie do końca mi pasowało – chyba właśnie ta konsystencja 🙂