Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Cremajo. Czosnek to jedne z tych produktów, które dają efekt wow! Na rynku można kupić wiele wyrobów, w nazwie których występuje “czosnek”, ale ów ani w zapachu, ani w smaku wyczuwalny nie jest. Na naszym blogu testowaliśmy takie już nie raz. Można też kupić produkty, w których składzie był czosnek, ale jego aromat raczej nie zachęcał do spożycia. W przypadku Cremajo. Czosnek mamy do czynienia ze specjałem, w którego składzie jest czosnek i który czosnkiem pachnie i czosnek jest w smaku wyraźnie, podkreślmy, wyraźnie, wyczuwalny. Pomimo tego, że w składzie jest czosnek suszony jedząc Cremajo mamy wrażenie, że dodany jest czosnek świeży.
Wyglądowi, konsystencji i smakowitości trudno cokolwiek zarzucić. Jedyne co może część konsumentów odstraszać, to skład. Obecność dwóch substancji zagęszczających (guma ksantanowa, guma guar), substancji konserwujących (sorbinian potasu, benzoesan sodu) oraz przeciwutleniacza (sól wapniowo-disodowa). No coż, w dzisiejszych czasach rośnie świadomość konsumentów i każdy może sam dokonywać wyborów. Jeżeli ktoś decyduje się na zakup sosu czosnkowego w formie gotowego produktu to najczęściej zdaje sobie sprawę z tego, że będzie to produkt daleki od doskonałości.
Osobiście bardzo rzadko sięgam po tego typu dodatki. Jeżeli jednak lubicie wszelkie tego rodzaju sosy i nie zajadacie się nimi bez pamięci zjadając cały słoik na raz, to raczej ilość konserwantów, substancji zagęszczających oraz przeciwutleniacza nie powinna negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Podobnie jest z modnymi ostatnio lodami wegańskimi, których skład pozostawia wiele do życzenia, a mimo to wiele osób je kupuje i spożywa dla odrobiny przyjemności 🙂
Czy warto polecić sos Cremajo. Czosnek? Purystom żywieniowym zdecydowanie nie. Pozostałym roślinożercom, którzy dla odrobiny przyjemności, którą zdecydowanie daje Cremajo. Czosnek, są gotowi lekko zgrzeszyć – tak!
Dlatego nasza rekomendacja kierowana jest do tej drugiej grupy konsumentów.
Dziękujemy właścicielom marki Cremajo za udostępnienie produktu do testów.
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze sosu z czarnymi napisami i niebieskim akcentem kolorystycznym. Grafika jest prosta, czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor ecru. |
Konsystencja i tekstura | Typowa emulsja. Bardziej zbliżona do tzw. majonezu dekoracyjnego. Zwarta. Osadzający sie na podniebieniu tłuszcz szybko znika. |
Zapach | Zapach intensywny, typowy dla majonezowego sosu czosnkowego. Wyraźnie wyczuwalny zapach czosnku. |
Smak | Lekko kwaśny. Typowy dla majonezowego sosu czosnkowego. Wyraźnie wyczuwalny smak czosnku. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla sosów majonezowych |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu, benzoesan sodu |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma ksantanowa, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca, bez glutenu |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,90 zł za opakowanie – 32,96 zł za kg.
Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o.
Cremajo. Czosnek
8,90 zł – 270 gSkład
- Woda
- Olej roślinny rzepakowy
- Musztarda (woda ocet spirytusowy gorczyca cukier sól)
- Cukier
- Ocet spirytusowy
- Skrobia modyfikowana
- Substancje zagęszczające (guma ksantanowa guma guar)
- Czosnek suszony (27%)
- Sól
- Substancje konserwujące (sorbinian potasu benzoesan sodu) Przeciwutleniacz: e385 Barwnik: karoteny.
Wartości odżywcze
- Energia: 415 kcal
- Tłuszcz 42 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g
- Węglowodany 8,1 g, (w tym cukry 5,8 g)
- Białko 0,1 g
- Sól 1,3 g
3 komentarze