Bez deka mleka. Deser owsiany Truskawkowo – rabarbarowy

wegański blog deser owsiany bez deka mleka

Nasza rekomendacja:
5.6 out of 6 stars (5,6 / 6)

Bez deka mleka, znana i uznana, chociaż dość młoda polska marka z Łowicza, raczy konsumentów nowymi deserami owsianymi. Ładna kolorowa grafika na opakowaniu wprost zachęca do zakupu. Ale nauczeni życiowym doświadczeniem wiemy, że to co ładne z zewnątrz najczęściej rzadko kiedy jest piękne wewnątrz 😉

Przed nami wymagające i czasochłonne zadanie przetestowania wszystkich czterech deserów owsianych. Sami jesteśmy ciekawi jak wypadną one w testach. Zaczęliśmy na chybił trafił od Bez deka mleka. Deser owsiany Truskawkowo – rabarbarowy. Połączenie warzywa jakim jest bylina (rabarbarem zwana) z owocami może być nieco ryzykowne. Ale zobaczmy.

Po otwarciu opakowania ukazuje się produkt o nierównej konsystencji. Zdecydowane przeciwieństwo deserów Alpro oraz Valsoia, które testowaliśmy na naszym wegańskim blogu ponad 2,5 roku temu.

Otwierając opakowanie widzimy zatem nierówną konsystencję, która wyglądem przypomina mieszankę owsianki z budyniem. Bez deka mleka. Deser owsiany Truskawkowo – rabarbarowy jest w kolorze lila róż z widocznymi kawałkami pestek truskawek i kawałeczków rabarbaru. Gdyby deser miał wziąć udział w konkursie piękności i oceniano by go jedynie z wyglądu to raczej nie byłby w nim faworytem. Co prawda oczy jedzą, ale jeżeli produkt znalazł się już w naszym koszyku, to znaczy, że „zjedliśmy” oczami samo opakowanie. A to oznacza, że pierwsze wrażenie za nami. A ponieważ jest zdecydowanie pozytywne, to wygląd samego deseru może nie mieć większego znaczenia. Tym bardziej, że szybko przystępujemy do degustacji. Wąchamy, smakujemy i… zakochaliśmy się 😍

wegański blog deser truskawkowo - rabarbarowy

Po raz pierwszy spożywamy produkt, w którym rabarbar smakuje jak rabarbar, a truskawka jak truskawka. Można wyczuć każde z osobna i oba łącznie. Chociaż naszym zdaniem rabarbar nieco zdominował truskawki. W sumie to bardzo dobrze, bo deserów, jogurtów, lodów i wszelkiej maści przekąsek truskawkowych jest na rynku sporo. Zaś rabarbar wnosi nie tylko świeżą odmianę, ale także świeży zapach i smak do samego deseru. Spożywając ten wegański deser truskawkowo – rabarbarowy mieliśmy wrażenie, że rabarbar i truskawki zostały do niego dodane dosłownie przed chwilą. Deser jest owocowy, świeży i przyjemny. Przy tym słodki i lekko kwaskowaty przez co pobudza ślinianki, zarówno podczas smakowania, jak i podczas wąchania. W trakcie jedzenia można również wyczuć delikatny smak owsianki. Agnieszka stwierdziła, a jej porównania często trafiają w punkt, że całość kojarzy się jej z zimną owsianką z sokiem owocowym i owocami. Wielu osobom, które pamiętają dawne czasy, smak może przywoływać wspomnienia wakacji na wsi 😁

A jakie deser ma wady? Poszukajmy.

  • Konsystencja po otwarciu opakowania nie zachwyca. Nam to nie przeszkadza, ale wielu osobom może. Dlatego przed podaniem lub spożyciem deseru należy go dokładnie wymieszać. Najlepiej przy użyciu rózgi.
  • Cena? 5,50 zł za opakowanie, czyli 30,55 zł za kg. Drożej niż wspominane Valosia i Alpro. Jednak trudno jest porównywać jakość deseru Bez deka mleka z deserami tych marek. Staramy się odnieść do ceny vegangurtów Planton, które są nieco tańsze i też prezentują wysoką jakość. Mimo, że są naprawdę rewelacyjne, to jednak zawierają cukier, co pozycjonuje je nieznacznie niżej. Kolejne porównanie, tym razem z Oat Yourgut, który jest produktem premium pokazuje, że Deser owsiany Bez deka mleka jest wyceniony właściwie. Więc tutaj też w zasadzie nie powinniśmy mieć uwag. Jednak naszym zdaniem byłoby lepiej, gdy deser był nieco tańszy.

W końcu znajdujemy wadę: dostępność. Bardzo trudno jest znaleźć desery w sklepach. Nie jesteśmy producentami i nie prowadzimy polityki sprzedażowej. Jednak sprowadzając wiele lat wcześniej do kraju przyprawy w Włoch zderzyliśmy się z polityką zakupową w sieciach. Dlatego zdajemy sobie sprawę, że wprowadzenie nowych produktów wiąże się przede wszystkim z przekonaniem kupców co do zasadności wprowadzenia produktu do sprzedaży, a potem ponoszeniem opłat za każdy z nich, czy za tzw. item. To zaś ma znaczący wpływ na obecność i ceny produktów w sklepach z czego większość konsumentów w ogóle sobie nie zdaje sprawy.

Zatem z wyjątkiem ceny, na którą producent ma częściowy wpływ i dostępności, na którą ma wpływ bardzo ograniczony, Truskawkowo – rabarbarowy deser owsiany Bez deka mleka to wspaniały, oryginalny i zdrowy produkt, po który warto sięgać! Warto jeszcze podkreślić trzy rzeczy:

  1. Chociaż oficjalnie nie jest to jogurt, w jego składzie znajdują się żywe kultury jogurtowe (w tym Bifidobacterium, BB-12. Lactobacllus acidophilus).
  2. Jak widać można zagęścić deser pektynami, nie trzeba stosować kontrowersyjnych substancji zagęszczających. OSM Łowicz wysoko podnosi porzeczkę. Brawo 👏👏👏
  3. Desery nie zawierają cukru. Dotyczy to wszystkich testowanych deserów. I to jest dobra wiadomość, bo zdecydowana większość deserów i jogurtów owocowych ma go w składzie bardzo dużo, z czego wciąż wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy.

Jeszcze taka mała dygresja, a w zasadzie pytanie. Powiedzcie nam po co kupować owocowe desery i jogurty na bazie mleka? Nam coraz trudniej znaleźć uzasadnienie. Może tylko dlatego, że wegańskie produkty nie znajdują się w sklepie w zasięgu ręki przez co są trudno dostępne? To może warto abyśmy jako konsumenci zaczęli o nie pytać? W końcu sklepy będą musiały zacząć je sprowadzać. Proste. 😀

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

PS. Napiszcie o swoich odczuciach.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Plastikowy pojemnik. Kolorowa, bardzo przyjemna dla oka grafika. Rozpoznawalna dla produktów marki. Zdecydowanie zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor lila róż. Połyskująca powierzchnia. Widoczne rozwarstwienie oraz kawałeczki rabarbaru i pestek truskawek.
Konsystencja i tekstura Konsystencja nierówna i lekko rozwarstwiająca się. Na spodzie opakowania oddziela się woda. Lekko twarde kawałeczki rabarbaru i pestek truskawek. Dość szybko rozpuszcza się w ustach. W ustach aksamitny.
Zapach Wyraźny. Przyjemny, świeży i owocowy. Rabarbarowy i truskawkowy z nieznaczną dominacją rabarbaru. Pobudza ślinianki.
Smakowitość Smak słodki i nieco kwaskowy. Pod koniec nieznacznie gorzkawy. Przyjemny, świeży i owocowy. Nieznacznie wyczuwalny smak owsianki. Pobudza ślinianki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Idealna dla tego typu produktów tradycyjnych.

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Pektyny
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez soi, laktozy i bez deka mleka. Źró∂ło błonnika, słodzone tylko owocami, z polskiego owsa. Żywe kultury bakterii.
Przechowywanie Od +1°C do +8°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

Przedział cenowy – Średni
5,50 zł za opakowanie – 30,55 zł za kg.

14.08.2020 Aktualizacja ceny:

Przedział cenowy – tani

Lidl: 3,79 zł – 21,05 zł

Producent: OSM Łowicz

Kod: 590120090439

Bez deka mleka. Deser owsiany Truskawkowo – rabarbarowy

5,50 zł - 180 g/ Lidl: 3,79 zł -180 g
9.2

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

9.5/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii - inulina, mielony owies 3,3%, białka bobu, skrobia),
  • Wsad truskawkowo-rabarbarowy 20% (truskawki 20%, rabarbar 10%), cukier owocowy z winogron, syrop z agawy, woda, błonnik z cykorii - inulina, skrobia kukurydziana, aromat, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, substancja zagęszczająca: pektyny),
  • Witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12, kwas foliowy, biotyna;
  • Żywe kultury jogurtowe (w tym Bifidobacterium, BB-12. Lactobacllus acidophilus)

Wartości odżywcze

  • Energia: 95 kcal
  • Tłuszcz: 0,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0 g)
  • Węglowodany: 11,0 g, (w tym cukry 7,1 g)
  • Błonnik: 5,5 g
  • Białko: 1,7 g
  • Sól: 0 g
  • Niacyna: 5,28 g, kwas pantotenowy: 3,6 mg
  • Witamina B6: 0,462 mg
  • Witamina B12: 0,975 µg
  • Kwas foliowy:132 µg, Biotyna: 16,6 µg

Inne wegańskie produkty

12 komentarzy

  1. W cytowanym składzie deserów (wsad owocowy) znajduje się cukier,a w tabeli makroskładników cukrów jest mniej tylko o 1 g niż w plantonie. Nie jestem entuzjastką tego drugiego, ale mi – cukrzykowi, wydaje się to znaczącym przeoczeniem.
    Z pozdrowieniami

  2. Proszę zwrócić uwagę, że to jest cukier z winogron czyli fruktoza. Z tego co nam wiadomo nie szkodzi ona diabetykom.
    Pozdrawiam

  3. Przepraszam, rzeczywiście nie zauważyłem tego dopisku. To była niemądra uwaga. Ja na fruktozę też muszę uważać, niemniej – mój zarzut był bezpodstawny.
    Bardzo dziękuję

  4. Niby cukru nie ma, a jest…Jeżeli to fruktoza po co pisać cukier z winogron nie można po prostu fruktoza?

  5. Produkt zawiera jak najbardzie cukier, i to nie tylko pochodzacy z owocow: truskawek i rabarbaru.
    Syrop z agawy czy cukier z winogron sa zrodlem cukru.
    Trzeba miec na uwadze, ze producenci czasem zastepuja cukier krystalicznyzamiennikami, ktory<ch nazwy brzmia bardziej "sexy", jak chociazby syrop z agawy, sok z winogron, miod, czasem rowniez sok z jablek – ktore wygladaja wprawdzie dobrze na etykiecie, ale rowniez dostarczaja nam cukrow.

    Nie jestem przeciwnikiem cukru. Trudno mi sobie prawde mowiac wyobrazic, by wierna grupe klientow znalazl np zupelnie niedosladzany jogurt truskawkowo-jablkowy (pamietajmy: rabarbar jest kwasny). Jednak musimy swiadomie czytac etykiete i nie dac sie nabrac na triki producentow.

    1. Dziękujemy za komentarz. Wysłaliśmy zapytanie do firmy OSM Łowicz, właściciela marki “Bez deka mleka” zapytanie odnośnie zawartości cukru w deserach owsianych. Otrzymaliśmy odpowiedź, którą cytujemy poniżej:
      “Ideą naszego produktu było zaproponowanie konsumentom nowego deseru na bazie owsianej, który nie będzie słodzony białym cukrem.
      Truskawki i rabarbar to pyszne owoce, ale naturalnie bardziej orzeźwiające niż słodkie, dlatego aby uzyskać poziom słodyczy akceptowalny przez konsumentów dodaliśmy cukier z winogron i syrop z agawy.Jest to ciekawa alternatywa uzyskania słodkiego, naturalnego smaku. Mogliśmy wybrać słodziki, ale preferujemy owocowe naturalne źródła słodkiego smaku”.

      Pozdrawiamy 🙂
      vegetest.pl

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *