Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
W Lidlu można kupić Falafel marki własnej Vemondo. Jednak po teście Falafela z bobem Well Well zadaję sobie pytanie – można, tylko po co? Testowany dzisiaj falafel z bobem wygrywa z produktem Vemondo w przedbiegach.
- Ma lepszy skład,
- nie zawiera konserwantów,
- nie wciąga tak bardzo tłuszczu,
- wygląda na talerzu bardziej estetycznie i…
- jest smaczniejszy.
Jest także lepszy od Falafela Vivery, który choć miał swoje słabości (dodatek konserwantu i wysoka cena) w sumie przypadł nam do gustu.
Od teraz kupujemy tylko falafel z bobem Well Well 👌 Co prawda nie jest to typowy falafel, ponieważ bób pojawia się nie tylko w składzie, ale także w smaku. Smak jest złożony z wyczuwalnymi składnikami. Można nawet da się wyczuć świeżą kolendrę i, co nie przypadło mi do gustu, smażoną cebulę. Jak zazwyczaj bywa, także i w tym przypadku, różnica w sposobie podgrzania wpływa ostatecznie na smakowitość produktu. Ten z patelni smażony na oleju (niestety znów musiłem się poświęcić, mimo że staram się jak ognia unikać smażenia) jest bardziej smaczny. Chociaż nie można się pozbyć skojarzeń z plackami ziemniaczanymi.
Dokładny opis cech organoleptycznych produktu się w tabeli poniżej.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystyką, ale typowa dla marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii ni jest łatwe. Po pociągnięciu folia ulega rozerwaniu. |
Wygląd ogólny | Kolor falafeli typowy: żółto – brązowy. Widoczne kawałki składników: głównie ciecierzyca i przyprawy. Sześć falafeli luźno ułożonych w pudełku. Podczas smażenia na patelni wchłaniają tłuszcz. |
Konsystencja i tekstura | Po podgrzaniu na patelni
Dość twarda. Falafel jest dość soczysty. Na powierzchni twarda brązowa “skórka”. Pod naciskiem palca rozlatuje się. Wyraźne małe kawałki ciecierzycy, bobu i przypraw. Po podgrzaniu w piekarniku Dość twarda. Zaraz po usmażeniu falafel jest dość soczysty, jednak stygnąc staje się coraz bardziej suchy i łatwo rozpada się na kawałeczki. Wyraźne małe kawałki ciecierzycy, bobu i przypraw. |
Zapach | Po podgrzaniu na patelni
Złożony. Budzi skojarzenia z ciastem i plackami ziemniaczanymi przyprawionymi kolendrą i kminem rzymskim. Po podgrzaniu w piekarniku Złożony. Wyczuwalna ciecierzyca, kolendra, podsmażona cebula i kmin rzymski. |
Smak | Po podgrzaniu na patelni
Typowy dla falafela z wyraźnie wyczuwalną ciecierzycą. bobem i przyprawami. Przyjemny. Wyczuwalny smak ziemniaczany. Nieco pikantny. Pikantność nastała się z czasem. Po podgrzaniu w piekarniku Własny, specyficzny. Kwaśny, niespójny z wyczuwalnymi bobem, kolendrą i kminem rzymskim i ciecierzycą. Nieco pikantny. Pikantność nastała się z czasem. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Źródło białka, źródło błonnika, niska zawartość tłuszczów nasyconych, vegan Może zawierać: gluten, soję, gorczycę, sezam. |
Przechowywanie |
Przechowywać w temperaturze od +1 °C do +7 °C. Po otwarciu
przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu 2 dni
|
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Przedział cenowy – Średni
7,69 zł za opakowanie – 38,40 zł za kg.
dostępny: Lidl
Well Well. Falafel z bobem
7,69 zł - 200 gSkład
- Ciecierzyca 49 %
- Bób 32 %
- Olej rzepakowy
- Przyprawy (szczypior, pietruszka, czosnek granulowany, kolendra, kmin rzymski, kurkuma, pieprz-cayenne, pieprz czarny)
- Cebula smażona (cebula, olej słonecznikowy)
- Mąka z ciecierzycy
- Sól
- Aromat naturalny
- Ocet w proszku
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 282 kcal,
- Tłuszcz 10,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
- Węglowodany: 29,6 w tym cukry 2,5 g
- Błonnik: 8,1 g
- Białko 13,0 g
- Sól: 1,2 g