Wegańskie spaghetti a la carbonara

wegańskie spaghetti jakie

Nasza rekomendacja:
3.9 out of 6 stars (3,9 / 6)

Po raz drugi z rzędu natrafiliśmy na produkt, którego z czystym sumieniem nie możemy zarekomendować powyżej 4,0, chociaż wszystkim chcielibyśmy rekomendować na poziomie 6,0 😀  Przejdźmy zatem do konkretów, chociaż w tym przypadku pisanie o nich nas nie cieszy.

Oto kolejny produkt z serii wegańskie spaghetti marki Food House, który można nabyć w Lidlu. Testowane poprzednio na naszym wegańskim blogu Wegańskie Spaghetti z sosem bolognese  przypadało nam do gustu i od czasu do czasu podczas wizyty w Lidlu decydujemy się na jego zakup.

Jednak tym razem, co od razu rzuca się w oczy, nasza rekomendacja jest znacznie niższa od tej, która daliśmy wersji bolognese. Różnica jest znaczna: 5,3 vs 4,0. Czy zasłużenie? Trudno powiedzieć, bo pod względem tekstury, smaku i zapachu, wersji carbonara w zasadzie niczego nie można zarzucić. Mamy wręcz odczucie, że osoby, które nie wiedziałyby, że to produkt roślinny nie byłyby w stanie odróżnić do od wersji tradycyjnej. A to, przyznać trzeba, nie lada wyczyn. Bez wątpienia technologom z Virtu należą się słowa uznania👏👏👏 Jeżeli zatem znacie i lubicie tradycyjne spaghetti carbonara, to wersja wegańska powinna przypaść Wam do gustu. Tym bardziej, że przeciwieństwie do tradycyjnego, po jego spożyciu nie będziecie odczuwać zmęczenia i nadmiernej sytości.

Jednak, jak widać, coś za coś. Wymienione powyżej zalety zostały okupione dyskusyjnym i przez wielu świadomych konsumentów nieakceptowalnym składem. Składem, który nie dość, że jest bardzo rozbudowany, to również zawiera substancję konserwującą. I to właśnie ów skład sprawia, że z bólem serca musimy obniżyć naszą rekomendację.

Jeżeli jednak należycie do osób, które uważają, że raz na jakiś czas zjedzenie czegoś takiego nie wpłynie negatywnie na Wasze zdrowie, a będzie ciekawym urozmaiceniem menu, nie sugerujcie się naszą rekomendacją i kupujcie 😃

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z papierową nakładką. Etykietą z dwóch stron. Grafika kolorowa, estetyczna, przyjemna dla oka.
Wygląd ogólny W opakowaniu znajduje się ugotowany makaron spaghetti z sosem koloru typowego dla sosów carbonara. Wyglądem zbliżony od klasycznego carbonara. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Typowa dla spaghetti carbonara. Makaron właściwie ugotowany al dente. Sos o właściwej konsystencji i gęstości.
Zapach Właściwy, typowy dla carbonara, bez nieprzyjemnego zapachu mięsa. Równy.
Smak Smak zrównoważony, z wyczuwalnym zapachem wędzonki, aromatów mlecznych, nieco sztuczny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Znakomita dla tradycyjnego carbonara.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu.
Zawartość substancji zagęszczających

Guma ksantanowa

Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, seler, jęczmień
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać mleko, jaja, gorczycę, seler, nasiona sezamu Pakowany w atmosferze ochronnej.
Przechowywanie W temp. 0°C –  +6°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Producent: Virtu Production Sp. z 0.0.

Zakupiono: Lidl

Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 26,63 zł za kg.

Wegańskie spaghetti a la carbonara

7,99 zł - 300 g
7

Skład

3.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

9.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Makaron spaghetti gotowany 53 % (woda, semolina z pszenicy twardej, olej rzepakowy, sól)
  • Wegański sos carbonara 35 % [mieszanka roztworu soczewicy, oleju rzepakowego i tłuszczu kokosowego [roztwór soczewicy (woda, mąka z soczewicy), olej rzepakowy, tłuszcz kokosowy, cukier, skrobia modyfikowana, emulgator: monostearynian polioksyetylenosorbitolu, stabilizatory: metyloceluloza, guma ksantanowa; regulator kwasowości: cytryniany sodu, naturalny aromat, sól, barwnik: karoteny], woda, skrobia, sól, czosnek, przyprawy, cukier, substancja konserwująca: sorbinian potasu]
  • Wegańska siekanka na bazie sojowej, smażona 10 % [wegańska siekanka na bazie sojowej (baza sojowa 91 %* (woda, białko sojowe, ekstrakt słodu jęczmiennego), ekstrakty przypraw, ocet spirytusowy, glukoza, sól, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, przyprawy, cukier karmelizowany), woda, olej rzepakowy, aromat],
  • Wegańska posypka 1,7% [woda, skrobia, skrobia modyfikowana, olej kokosowy, sól, białko ryżu, aromaty, ekstrakt z owoców oliwek, barwnik: karoteny], szczypiorek liofilizowany, pieprz czarny.
  • *w wegańskiej siekance na bazie sojowej.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna 108,0 kcal
  • Tłuszcz 4,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
  • Węglowodany 11,0 g, w tym cukry: 1,5 g
  • Błonnik 2,3 g
  • Białko: 4,3 g
  • Só: 0,78 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. A jakieś naukowe dowody (najlepiej na poziomie metaanalizy) że sorbinian potasu jest niebezpieczny dla zdrowia? Czy narzekacie dla samego narzekania?

  2. Jako osoba jedząca i wege i zwykłe jestem zaskoczony że uważacie że to jest podobne do carbonary. Zwłaszcza że bardziej niż wege bolognese do bolognese. Bolognese łatwo „podrobić”. Owszem jest z mięsem, ale tradycyjne włoskie to nie jakieś wielkie meatballsy, tego mięsa jest mało i nie smakuje aż tak inaczej od basilico bezmięsnego. Więc dla mnie wege wersje są bliskie. A z carbonarą jest tragedia. Boczek, jajko i sos śmietanowy to chyba najtrudniejsze rzeczy do zrobienia w wersji roślinnej żeby nabrać osobę nie wegę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *