Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Vemondo. Falafel burgers, czyli jak podaje na rewersie opakowania producent: “wegański kotlet z ciecierzycy i warzyw, z quinoa (komosą ryżową, panierowany, podpieczony”. Chyba jednak lepiej będzie stosować jakąś skróconą nazwę… 😉 Otóż testowane dzisiaj “burgery falafelowe” to produkt mrożony, który dzięki łaskawości osób zarządzających zaopatrzeniem sklepów Lidl mieliśmy szczęście jakimś cudem nabyć, i które doczekały się wreszcie swojej kolejki do testu😎
Burgery, to obok wszelkiej maści past i kremów najpowszechniej reprezentowane w handlu produktu wegańskie. Większość z nich udało nam się już przetestować, ale wciąż pojawiają się nowe, a Lidl jak zawsze nie przestaje zaskakiwać. Zaskakiwać nie tylko ciekawą ofertą, ale także jej kompletną nieprzewidywalnością i niestabilnością. Ufam, że po publikacji tego testu będziecie mieli możliwość w najbliższym czasie znaleźć burgery w jednej z zamrażarek w Lidlu. Kiedy, nie wiem, bo firma nie odpowiada na liczne zapytania do niej kierowane…
Ale przejdźmy do testu. Buregery (w opakowaniu znajdziecie dwie sztuki) to produkt bardzo udany. Z wyjątkiem metylocelulozy jego skład jest bardzo dobry. Dostarcza ciekawych i przyjemnych wrażeń konsumpcyjnych. Opakowanie jest kolorowe, przyciągające wzrok i zachęcające do zakupu. Sam burger jest kolorowy, o niejednolitej testurze. Po podsmażeniu na patelni panierka z quinoa tworzy na jego wierzchu twardą tłustą “skórkę”,a w powietrzu unosi się delikatny aromat falafela, spod którego przebija zapach warzyw i przypraw. Skórka przyjemnie chrupie w ustach podczas jedzenia.
W smaku jest świeży i łagodny, lekko słodki z przyjemną nutą czarnego pieprzu. Jeżeli lubicie falafele to na pewno ten burger przypadnie Wam do gustu. To produkt, który zdecydowanie warto polecić.
Lidl przyzwyczaił nas do niskich cen i dlatego 7,99 zł za dwa małe burgery o wadze 80 g każdy jest naszym zdaniem nieco zawyżona. Szczególnie gdy porównamy go z rewelacyjnym Burgerem z białka pszennego i sojowego GutBio ze sklepu Aldi, którego cena jest o 25% niższa.
Polecamy!
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe nakładką. Grafika estetyczna, kolorowa i przyjemna – zachęca do kupienia. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów żółtawo-brązowy z widocznymi kawałkami kolorowych składników. W opakowaniu dwa burgery. Wyraźnie widoczne kawałki składników. Wygląd zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Po podsmażeniu na patelni Zwarta. Lekko porowata. Widoczne składniki. Twarda skorupa. W środku soczysty i średnio twardy. Średnio twarde kawałki ciecierzycy. Średnio twarde kawałki warzyw (marchew, cukinia). |
Zapach | Po podsmażeniu na patelni Własny z wyraźnym zapachem typowym dla falafela. Wyczuwalny zapach warzyw i przypraw. |
Smak | Po podsmażeniu na patelni
Własny, specyficzny. Słodki. Wyczuwalny smak typowy dla falafela z nutą warzywną. Delikatnie zaznaczony smak czarnego pieprzu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | (-) Dobra dla tradycyjnych burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy. |
Przechowywanie | +7°C – 1 dzień; -6°C – 7 dni; -12°C -4 tygodnie; -18°C – data na opakowaniu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
7,99 zł za opakowanie – 49,93 zł za kg.
Producent: MArka własna Lidl
Można zakupić w: Lidl – oferta okresowa.
Vemondo. Falafel burgers
7,99 zł - 160 g.Skład
- Ciecierzyca 39%
- Mąka pszenna 13%
- Warzywa (cukinia, marchew, cebula)
- Olej słonecznikowy
- Woda
- Natka pietruszki
- Zioła, przyprawy
- Sól
- Quinoa
- Metyloceluloza (substancja zagęszczająca), kolendra, gluten pszenny
Wartości odżywcze
- Energia: 219 kcal
- Tłuszcze 11,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g
- Węglowodany 20,2 g, w tym cukry 0,9 g
- Białko 6,0 g
- Błonnik 6,0 g
- Sól 1,2 g