Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Pełna nazwa: “Nuggetsy z groszku – produkt na bazie groszku i cebuli, przyprawiony, uformowany, panierowany. Produkt gotowany, smażony, do ponownego opiekania lub odsmażania. Z dipem sweet chilli”.
O ile większość produktów posiadających w nazwie słowo „nuggets” albo „nuggetsy”, w ten czy inny sposób stara się być alternatywami dla „nuggetsów” na bazie mięsa, o tyle produkt który testujemy obecnie, czyli „Nuggetsy na bazie groszku i cebuli”, są produktem, który nawet nie próbuje być taką alternatywą. Wystarczy rzut oka na opakowanie, na której widać rozkrojoną pojedynczą sztukę z soczyście zielonym wnętrzem. Czego zatem możemy oczekiwać po zielonych groszkowo – cebulowych nuggetsach? Łatwo się domyślić, że smaku warzywnego. I tak w rzeczywistości jest.
Nuggetsy podsmażyliśmy w frytkownicy beztłuszczowej. Zaraz po wyjęciu panierka nie jest chrupiąca, ale bardzo szybko twardnieje. Miejscami odstaje od zawartości. Zapach to połączenie panierowanego mus z groszku, podsmażanego na smalcu.
W smaku wyraźnie groszkowy z nieznacznie wyczuwalną nutą smażonej świeżej cebulki.
Do nuggetsów dołączony jest sos chilli, który wyraźnie zmienia smak produktu, przez co przesuwa się on w stronę sosu. Mieliśmy więc wrażenie, że jemy sos chilli z nuggetsami, a nie odwrotnie. Sos sam w sobie jest bardzo dobry – słodki i pikantny. Jednak, jeśli chcemy wyczuć smak nuggetsów warto chyba wybrać inny dodatek, jak choćby keczup.
Ważna i przydatna uwaga – sos jest zamrożony, więc trzeba go znacznie wcześniej wyjąć z opakowania, bo w przeciwnym razie nie zdąży się rozmrozić.
„Nuggetsy na bazie groszku i cebuli” to produkt, który zdecydowanie warto kupić i spróbować. My będziemy wracać. Oczywiście pod warunkiem, że Lidl nam na to pozwoli, ponieważ już wielokrotnie pisaliśmy, że oferta produktów oznaczonych „Vegan” jest w tej sieci mało stabilna. Najlepszym przykładem są pizze. W naszym Lidlu znikają bardzo szybko, ale nie wpływa to na kolejne zamówienia – znów trzeba czekam do następnej okazji, która może się pojawić np. za pół roku. Tym co może być obniżać jakość produktu i dla części osób dyskwalifikować, jak zawartość metylocelulozy.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką, czytelna i łatwo rozpoznawalna. Typowa dla marki. W środku zgrzany woreczek foliowy z kotlecikami wielkości ok. 5×3 cm. Otwarcie woreczka nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor nuggetsów żółto – złocisty. Wnętrze zielone. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta. Średnio twarda, uginająca się pod naciskiem palca i powracająca do poprzedniego kształtu. Jednolita. Soczysta. Zewnątrz mało twarda, lekko tłustawa panierka, szybko twardniejąca. Miejscami odchodząca od kotlecików. |
Zapach | Zapach groszkowy z wyczuwalnym zapachem smażonej na tłuszczu panierki. |
Smak | Własny, specyficzny. Na pierwszy plan wysuwają się groszek zielony i panierka, dalej świeża smażona cebulka Smak przechylony w stronę słodkiego. Sos dodaje pikantności. Sos zmienia smak nuggetów dominując nad groszkiem. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Mąka pszenna, soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Może zawierać migdały, seler i gorczycę. |
Przechowywanie | Lodówka +7°C – jeden dzień, zamrażarka – do daty spożycia podanej na opakowaniu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 27,66 zł za kg (nuggetsy wraz z dipem)
Producent: Vefo GmbH – Niemcy
Zakupiono: Lidl
2 komentarze
ile nuggetów jest w całym opakowaniu?
Te nuggetsy są przepyszne! niestety, u mnie w Lidlu (warszawa) pokazały się tylko raz. Wielka szkoda bo kupiłabym na zapas kilka opakowań. I ten sos dołożony do nich też mi smakował. Pozdrawiam serdecznie autorów testu i wszystkich wegesmakoszy!